NaslovnaNovostiPrvi američki oklopni transporter M1117 'napustio učesće' na Donjeckom frontu

Prvi američki oklopni transporter M1117 ‘napustio učesće’ na Donjeckom frontu

Pre nekoliko dana pojavili su se snimci na kojima se vide američki oklopni transporteri M1117 Guardian u službi Oružanih snaga Ukrajine. Vozila ovog tipa navodno su dugo čekala da budu prebačena u Ukrajinu, očigledno zbog velikog habanja opreme u američkoj vojsci, te su zahtevali remont.

Da SAD planira da isporuči Ukrajini 250 okopnih vozila M1117 Guardian (Armored Security Vehicle, ASV) pisali smo još u novembru 2022. godine. Dakle, skoro od godinu ipo dana od obećanja do konačnog raspoređivanja, sada vidimo da je dokumentovano uništenje prvog vozila ove vrste. Odgovarajući snimak objavljen je na društvenim mrežama.

Na snimku se vidi oklopni transporter, koji je verovatno napustila posada. Ruski operater dronova koji je otkrio vozilo, te izvodi niz uzastopnih bacanja municije na ukrajinsku opremu. Usled serije eksplozija i požara koji je usledio, oklopni transporter je potpuno uništen.

Kako se iz materijala može razumeti, oklopni transporter su pogodili vojnici ruske 60. motorizovane brigade na Donjeckom pravcu. “Prvi M1117 napustio je učešće na Donjeckom frontu”, piše srpski resurs Zoka.

Zbog velikih gubitaka u vojnoj opremi, ukrajinska vojska je prinuđena da odmah rasporedi u borbi pojačanja koja pristižu u Ukrajinu, tvrde ruski izvori. To objašnjavaju uništenjem prvog M1117, koje je zaista usledilo samo nekoliko dana nakon pojave oklopnog transportera ovog tipa u ukrajinskoj vojsci.

Ako su ranije ukrajinske trupe formirale rezervne brigade, zasićući ih zapadnim vozilima u iščekivanju kontraofanzive 2023. godine, sada raspoređuju novopristigle resurse duž fronta, pokušavajući da ga spreče od kolapsa.

Podsetimo, pored Ukrajine, sa M1117 Guardianom Sjedinjene Američke Države naoružale su i Kosovo.

vozila ostavljena u avganistanu talibanima
vozila ostavljena u avganistanu talibanima

Prilikom sada već “čuvenog” bekstva SAD iz Avganistana, 2021. godine procenjuje se da je talibanski režim nasledio neverovatnih 634 oklopnih sigurnosnih vozila M1117.

M1117 Guardian ASV

Naoružane oklopne transportere M1117 razvila je firma Textron Marine & Land Systems (Cadillac Gage), Slidell iz Lujzijane. Potreba za ovim mašinama iskazala je prvenstveno vojna policija za potrebe praćenja konvoja i patroliranje.

Naime, uskustva iz Mogadiša, Iraka i Afganistana pokazala su da čak i oklopni M1114 Humvee ne pruža dovoljnu zaštitu posade.

Tako je nastao M1117, a zanimljivo je da je prve primerke, u cilju testiranja, dobila američka vojna policija stacionirana na Kosovu, odnosno, 709 bataljon VP (709th Military Police Battalion). 

M177 Gauardian
M1117 Guardian

M1117 Guardian TT:

  • Masa:  13.410 kg
  • Dužina: 6 m
  • Širina: 2,6 m
  • Visina: 2,6 m
  • Posada: 5
  • Oklop: kompozitni Modular Expandable Armor System (MEXAS) IBD Deisenroth Engineering koji se sastoji od keramičke kompozitne aplikacije na spoljašnjosti i kompozitnih materijala (spall liners) u unutrašnjosti (zaštita posade od gelera).
  • Naoružanje: bacač granata 40 mm Mk 19, teški mitraljez .50 M2HB, mitraljez 7,62 mm M240G 
  • Motor: Cummins 6CTA8.3, 260 KS
  • Vešanje: 4×4 na točkovima, potpuno nezavisno
  • Maksimalna brzina: 101 km/h
  • Operativni opseg: 765 km 

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave