NaslovnaNovostiNATO razmatra mogućnost obaranja ruskih raketa koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini

NATO razmatra mogućnost obaranja ruskih raketa koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i budnosti poljskih oružanih snaga, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova zemlje Andžej Šejna.

Prema njegovim rečima, “Severnoatlantska alijansa sada razmatra mogućnost uništavanja ruske municije ukoliko se približi granicama zemalja članica NATO”.

“NATO analizira različite koncepte, posebno da takve rakete treba da budu oborene kada su već veoma blizu granice NATO-a, ali to treba da se desi uz saglasnost ukrajinske strane i uzimajući u obzir međunarodne posledice,” rekao je je Šejna.

Podsetimo, Varšava je pre nekoliko dana saopštila da je ruska krstareća raketa upala u vazdušni prostor Poljske i tamo se zadržala 39 sekundi. Lovci F-16 su čak bili podignuti navodno sa ciljem da presretnu municiju, što se nije dogodilo.

Nakon toga, Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je pozvalo ruskog ambasadora, ali je on odbio da se pojavi u diplomatskom odeljenju, navodeći da poljska strana nije pružila ubedljive dokaze o narušavanju njenog vazdušnog prostora ruskom raketom.

f 16 lansira sajdvinder
f 16 lansira sajdvinder

Treba napomenuti da je tokom raketnog napada na mete kijevskog režima u zapadnoj Ukrajini, aerodrom u gradu Striju pretrpeo brojna oštećenja. Ovu vazduhoplovnu bazu je aktivno koristila Severnoatlantska alijansa za transport vojnog tereta i osoblja u Ukrajinu, što su okolnosti koje verovatno dodatno bude gnev Poljaka.

U drugom incidentu, 15. novembra 2022, projektil je ušao na teritoriju Poljske tokom masovnog napada Rusije, ubivši dva civila. Poljski istražitelji su kasnije zaključili da je to bila raketa koju je ispalio ukrajinski protivvazdušni sistem, lansiran da presretne ruski napad, a ne ruski projektil.

Kako je preneo Glas Amerike, nakon izveštaja da je ruska raketa preletela kroz poljski vazdušni prostor, zapadni analitičari su postali glasniji po pitanju rizika od potpunog rata između Rusije i NATO-a i pozivaju na podršku odbrani Ukrajine i Poljske da pomoći da se izvrši pritisak na Rusiju.

Male ostrašćene baltičke zemlje su prve osudile događaj, a litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis u intervjuu za Foks njuz pozvao “da se pošalje jasna poruka da će dronovi i rakete sledeći put kada pređu vazdušni prostor NATO-a biti oboreni”.

Zvaničnik je izjavio da su zemlje na istočnom krilu NATO-a “veoma ozbiljne u pogledu pomoći Ukrajini i pozivaju zapadni svet sa obe strane Atlantika da se pojača”.

„NATO je sada jedan centimetar udaljen od rata punog obima sa Rusijom“, piše britanski tabloid Ekspres, pozivajući se na izjave poljskog ministra odbrane Vladislava Kosinjak-Kamiša. Čak i pogrešan upad ruske rakete u vazdušni prostor zemlje NATO-a, Poljske, može dovesti do eskalacije rata, piše En-Bi-Si njuz.

Bivši “koordinator za sankcije” američkog Stejt departmenta Danijel Frid pozvao je zemlje NATO-a da podrže Poljsku u traženju objašnjenja od Rusije.

najnoviji snimak ispaljivanja laznih termalnih ciljeva raketom h 101 pre nego sto je pogodila metu u kijevu
H-101 pre nego sto je pogodila metu u kijevu

„Poljska će tražiti objašnjenje od Rusije za najnovije narušavanje njene teritorije ruskom raketom“, napisao je analitičar na Tviteru. „Zemlje članice NATO-a i NATO moraju podržati Poljsku. Ćutanje = dozvola”.

Bivši američki ambasador u Rusiji Majk Mekfol poziva na naoružavanje Ukrajine „da ne bismo morali da se borimo“.

„Poljska je saveznik. Umesto da čekamo Putinov napad na saveznika iz NATO-a da nas uvuče u rat, želim da naoružamo Ukrajince kako ne bismo morali da se borimo“, napisao je nekadašnji diplomata u sve samo ne diplomatskoj izjavi na Tviteru.

4 KOMENTARA

  1. Projektil je na poljskom nebu bio 39 sekundi. Za to vreme su poljski piloti izašli iz svojih prostorija, došli do aviona, ušli u njih, startovali motote, poleteli i pratili projektil. Pa, ovo je za Holivud!

    50
  2. А шта ћемо са нато извиђачким авионима који активно прате ситуацију на ратишту? Ако је лет ракете преко неке територији недозвољена активност иако је јасно да њен циљ није на тој територији, како се онда нато шпијунажа може сматрати дозвољеном? Другим речима, господо, не шаљите ваше шпијуне да шпијунирају Русију јер ће се то, по истој логици као и за ракете сматрати чином повреде суверенитета, територијалног интегритета и саме шпијунаже као такве јер се она и иначе сматра недозвољеном активношћу. То што шпијунирају из даљине, не улазећи у ваздушни простор Русије не мења ствар јер је њихов циљ управо на територији Русије и Руских ефектива на ратиштима. Не би било лоше да Русија уведе једну зоницу забрањеног лета за шпијунске и остале нато летелице изнад Црног Мора. Чини ми се да је време.

    504

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave