NaslovnaNovostiSukob na nebu Ukrajine i Rusije: Ruska raketa minut u vazdušnom prostoru...

Sukob na nebu Ukrajine i Rusije: Ruska raketa minut u vazdušnom prostoru Poljske, F-16 ponovo uzleteli

Ukrajinski izvori su izvestili da su ruske trupe tokom noći 24.03.2024. izvele novi masovni napad raketama i dronovima na teritoriju Ukrajine. Prema preliminarnim informacijama, uglavnom su pogođeni regioni zapadne Ukrajine i Kijevska oblast. Tokom napada, Poljska je lansirala nekoliko aviona F-16, a projektil je probio poljski vazdušni prostor na minut.

Napad je usledio nakon što je Ukrajina lansirala baraž projektila Storm Shadow, dobijenih od Britanaca iznad Krima i gađala brojne ruske vojne ciljeve.

Nakon što je Ukrajina masovno napala Krim, Rusi su lansirali desetine projektila sa bombardera Tu-95MS, ali i bespilotne letelice.

Na društvenim mrežama objavljene su poruke o podizanju ruskih strateških bombardera Tu-95MS. Prema dostupnim podacima, u vazduh je podignuto do 14 aviona ovog tipa, a napad je izveden iz dva pravca. Istovremeno sa raketama, na nebu Ukrajine pojavile su se i bespilotne letelice kamikaze Geran.

ruske vks dobijaju modernizovane dalekometne bombardere tu 22m3m
Tu-22m3m

Kako je saopštilo Vazduhoplovstvo Ukrajine, oko 05:30 dve grupe raketa ušle su u ukrajinski vazdušni prostor sa severa, u pravcu Kijeva. Neki od njih su napali glavni grad Ukrajine, a drugi su se uputili ka Viničkoj oblasti.

Kasnije su ukrajinski izvori izvestili o eksplozijama u Kijevu i Hmeljničkoj oblasti. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je požar izbio u okrugu Desnjanski nakon što su navodni fragmenti raketa pali u tu oblast.

Rakete koje su se kretale ka Hmeljničkoj oblasti promenile su kurs i uputile se ka regionima zapadne Ukrajine. Istovremeno, druga grupa raketa je doletela u Kijev iz Černigovske oblasti, ponovo se razišla. Neki od njih otišli ​​su u Žitomirsku oblast.

Takođe, primećeno je nekoliko raketa u Rovenskoj i Ternopoljskoj oblasti. Sa druge strane, u Lavovu su prijavljeni udari, a u gradu i regionu čule su se eksplozije. Još nije poznato koji su ciljevi napadnuti.

Pre raketnog napada, bespilotne letelice kamikaze Geran-2 ušle su u Ukrajinu, otvarajući protivvazdušnu odbranu. Pravi raketni napad počeo je oko 05:00 časova.

Glavni udar bio je usmeren na oblast Lavov, gde je zabeleženo do 10 eksplozija. Gradonačelnik Sadovii rekao je da je region napadnut sa 20 projektila i 7 dronova, koji su gađali energetske objekte.

Prema nepotvrđenim izveštajima, ruske oružane snage su sinoć u okolini grada Strija u Lavovskoj oblasti bombardovale infrastrukturu i sam aerodrom, koji se, pod vođstvom zapada, pripremao za raspoređivanje F-16 lovaca.

Poljska digla u vazduh F-16

Zbog prisustva ruskih projektila u zapadnoj Ukrajini, Poljska je ponovo podigla u vazduh nekoliko poljskih i savezničkih borbenih aviona F-16.

Poljski vojni predstavnici su čak naveli da je jedan od ruskih projektila ušao u vazdušni prostor Poljske u blizini grada Osedova u vojvodstvu Lublin i ostao tamo manje od minuta. Precizirali su da su „pokrenute sve neophodne procedure za osiguravanje bezbednosti vazdušnog prostora”.

Poslednji put kada su avioni sa teritorije Poljske “reagovali” na aktivnosti koje je sprovodila Daleka avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije na teritoriji Ukrajine bilo je 21. marta.

Ujutro 24. marta, Vazduhoplovstvo Ukrajine potvrdilo je ruske napade tokom noći. Prema statističkim podacima ukrajinskih vojnih zvaničnika, ruska vojska je koristila:

  • 29 krstarećih raketa H-101/555 na 14 strateških bombardera Tu-95MS (područje lansiranja Engelsa – Ruska Federacija);
  • 28 jurišnih bespilotnih letelica Šahed (zone lansiranja Primorsko-Ahtarsk i Rt Čauda – Krim).

U odbijanju ruskog napada učestvovale su protivvazdušne raketne jedinice Vazduhoplovstva i Kopnene vojske, mobilne vatrene grupe i oprema za elektronsko ratovanje ukrajinske vojske. Ukrajinski izvori tvrde da su navodno uspeli da unište 43 vazdušna cilja, uključujući:

  • 25 jurišnih dronova Šahed-136/131;
  • 18 krstarećih raketa H-101/555.

Ciljevi su navodno oboreni na teritoriji Dnjepropetrovske, Hersonske, Nikolajevske, Odeske, Sumske, Kijevske, Volinjske i Lavovske oblasti. Podsećamo, tvrdnje uspešnosti ukrajinske PVO, kao i prethodne do sada treba posmatrati sa debelom rezervom.

Treći uzastopni napad

Noćni napad ruskih trupa na Ukrajinu bio je treći masovni napad raketama i dronovima u poslednja četiri dana.

Posle pauze od nekoliko nedelja, 21. marta nastavljeni su vazdušni napadi većih razmera, kada su lansirane dve balističke rakete i 29 krstarećih projektila. Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je sve rakete oborila protivvazdušna odbrana.

Kasnije, 22. marta, izveden je najsnažniji vazdušni napad na ciljeve na ukrajinskoj teritoriji od početka sukoba, sa 151 raketom i dronom, prema tvrdnjama ukrajinske strane.

Ruske trupe su u noći 23. marta nastavile seriju napada u Ukrajini, ali su bili manjeg obima, upotrebljena su samo 34 dronova Geran-2.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave