NaslovnaNovostiLitvanija: Sledeći put kada ruska raketa naruši vazdušni prostor NATO-a, mora biti...

Litvanija: Sledeći put kada ruska raketa naruši vazdušni prostor NATO-a, mora biti oborena

Poljska je 24. marta podigla svoju i NATO letelicu nakon što je otkrila rusku raketu u svom vazdušnom prostoru. Komanda Oružanih snaga Poljske navela je u saopštenju za javnost da je “projektil bio u vazdušnom prostoru Poljske manje od minuta”.

Ovo nije prvi put da se to dešava, kako je izjavio litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis u intervjuu za Foks njuz. „Jednom je greška, ali ako dozvolimo da se dogodi, zvuči kao poziv.”

Landsbergis je u svojoj izjavio pozvao da se pošalje jasna poruka da će dronovi i rakete sledeći put kada pređu vazdušni prostor NATO-a biti oboreni.

Zvaničnik je izjavio da su zemlje na istočnom krilu NATO-a “veoma ozbiljne u pogledu pomoći Ukrajini i pozivaju zapadni svet sa obe strane Atlantika da se pojača”.

Kako je preneo Glas Amerike, nakon izveštaja da je ruska raketa preletela kroz poljski vazdušni prostor, zapadni analitičari su postali glasniji po pitanju rizika od potpunog rata između Rusije i NATO-a i pozivaju na podršku odbrani Ukrajine i Poljske da pomoći da se izvrši pritisak na Rusiju.

tu 95ms lansira h 101
TU-95ms lansira H101

„NATO je sada jedan centimetar udaljen od rata punog obima sa Rusijom“, piše britanski tabloid Ekspres, pozivajući se na izjave poljskog ministra odbrane Vladislava Kosinjak-Kamiša. Čak i pogrešan upad ruske rakete u vazdušni prostor zemlje NATO-a, Poljske, može dovesti do eskalacije rata, piše En-Bi-Si njuz.

Bivši “koordinator za sankcije” američkog Stejt departmenta Danijel Frid pozvao je zemlje NATO-a da podrže Poljsku u traženju objašnjenja od Rusije.

„Poljska će tražiti objašnjenje od Rusije za najnovije narušavanje njene teritorije ruskom raketom“, napisao je analitičar na Tviteru. „Zemlje članice NATO-a i NATO moraju podržati Poljsku. Ćutanje = dozvola”.

Bivši američki ambasador u Rusiji Majk Mekfol poziva na naoružavanje Ukrajine „da ne bismo morali da se borimo“.

„Poljska je saveznik. Umesto da čekamo Putinov napad na saveznika iz NATO-a da nas uvuče u rat, želim da naoružamo Ukrajince kako ne bismo morali da se borimo“, napisao je nekadašnji diplomata u sve samo ne diplomatskoj izjavi na Tviteru.

Rusija je ranije narušila vazdušni prostor Poljske 29. decembra 2023. Tada je poljsko Ministarstvo odbrane saopštilo da takođe ima razloga da veruje da je reč o ruskoj raketi.

Podsećamo, ukrajinski izvori su izvestili da su ruske trupe tokom noći 24.03.2024. izvele novi masovni napad raketama i dronovima na teritoriju Ukrajine. Prema tada dostupnim informacijama, uglavnom su pogođeni regioni zapadne Ukrajine i Kijevska oblast. Tokom napada, Poljska je podigla nekoliko aviona F-16, a projektil je probio poljski vazdušni prostor na minut.

najnoviji snimak ispaljivanja laznih termalnih ciljeva raketom h 101 pre nego sto je pogodila metu u kijevu
snimak ispaljivanja laznih termalnih ciljeva raketom H-101 pre nego sto je pogodila metu u kijevu

Napad je usledio nakon što je Ukrajina lansirala baraž projektila Storm Shadow, dobijenih od Britanaca iznad Krima i gađala brojne ruske vojne ciljeve. Nakon što je Ukrajina masovno napala Krim, Rusi su lansirali desetine projektila sa bombardera Tu-95MS, ali i bespilotne letelice.

Na društvenim mrežama objavljene su poruke o podizanju ruskih strateških bombardera Tu-95MS. Prema dostupnim podacima, u vazduh je podignuto do 14 aviona ovog tipa, a napad je izveden iz dva pravca. Istovremeno sa raketama, na nebu Ukrajine pojavile su se i bespilotne letelice kamikaze Geran.