NaslovnaNovostiNemačko vaduhoplovstvo pozdravlja nuklearni sertifikat koji je dobio F-35, tvrde: Zato smo...

Nemačko vaduhoplovstvo pozdravlja nuklearni sertifikat koji je dobio F-35, tvrde: Zato smo i kupili ove lovce

F-35 Lightning II američkog porekla sada je u potpunosti sertifikovan za nošenje nuklearnog oružja, što ga čini sposobnim za isporuku nuklearnih udara.

Nuklearna sertifikacija nije samo istorijska prekretnica za ovaj stelt mlaznjak pete generacije, već je, kako tvrde u pitanju “efikasno odvraćanje od Rusije i Kine”.

Nemačka je, izgleda posebno zadovoljna ovom najavom. Nemački Luftvafe saopštio je da je dobijanje nuklearnog sertifikata za Lockheed Martin F-35A Lightning II Joint Strike Fighter ključni faktor u njihovoj odluci da kupe ovaj avion.

Luftvafe je u saopštenju objavljenom 13. marta pozdravio ključnu odluku Zajedničke programske kancelarije (JPO) SAD da F-35A odobri nuklearnu operativnu sertifikaciju pre roka.

„Ovo je veoma važno za našu nabavku F-35. Ova prepreka je takođe prevaziđena“, pišu na svom nalogu društvene mreže X (Tviteru).

Nemačka je objavila svoju odluku da kupi stelt lovce F-35 2022. godine u pod izgovorom “ruske pretnje izazvane njihovim destvovanjem u Ukrajini”. Posle navodnog višegodišnjeg oklevanja, sa Sjedinjenim Državama potpisan je ugovor o kupovini 35 lovaca F-35. Sa odlukom se tada nije slagala i nemačka vazduhoplovna industrija te su tvrdili da je kupovina F-35 bila greška.

Stručnjaci su tada izjavili da je “na odluku možda uticala potreba za interoperabilnosti sa drugim NATO saveznicima koji su takođe kupili lovac pete generacije poslednjih godina”.

b61
b61

Pored toga, rusko delovanje u Ukrajini pogurao je izgovor za “preispitivanje strategije” u Nemačkoj, koja tvdi da nije očekivala da će konvencionalna oružana konfrontacija ponovo izbiti u Evropi.

S obzirom da F-35A sada dobija nuklearni sertifikat, Luftvafe će možda moći da postavi bombe B61 na svoje mlaznjake ako im to bude dozvoljeno ili rečeno. Ovo je značajno jer na svakih nekoliko meseci stižu zloslutni signali o mogućem nuklearnom sukobu.

Nekoliko dana nakon eskalacije sukoba u Ukrajini, krajem februara 2022. godine, ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od svojih nuklearnih snaga da budu u stanju pripravnosti, što je navodno na zapadu izazvalo zabrinutost zbog moguće upotrebe nuklearnog oružja.

Zanimljiva koincidencija, Nemačka je objavila da je odlučila da kupi F-35 od SAD upravo u martu 2022. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je upozorenje zapadnim zemljama, navodeći da Moskva poseduje sposobnost da napadne zapadne mete i da bi slanje snaga da se bore u Ukrajini izložilo riziku da izazovu nuklearni rat.

Kriza u odnosima Moskve sa Zapadom, koja traje već 80 godina ali sada pojačana sukobom u Ukrajini, najgora je od Kubanske raketne krize 1962. Putinovo upozorenje o rizicima direktnog sukoba između Rusije i NATO-a bila je jedna od njegovih najjasnijih pretnji.

Iako Nemačka nema nuklearno oružje, doktrina NATO-a „Nuclear Sharing“ omogućava članicama bez nuklearnog oružja da učestvuju u NATO-ovom nuklearnom raspoređivanju. Od sada, Belgija, Nemačka, Italija i Holandija imaju pristup oružju porodice B61 koje su obezbedile Sjedinjene Države.

Kako smo već pisali, neki F-35A će sada moći da nose B61-12, što ovaj lovac čini avionom sa dvostrukom ulogom koji sada može da nosi i konvencionalno i nuklearno oružje. Sertifikacija je postignuta 12. oktobra, nekoliko meseci pre nego što su SAD obećale drugim državama članicama NATO-a da će završiti proces do januara 2024. godine.

f 35 i b61 nuklearna bomba
f 35 i b61 nuklearna bomba

Stelt lovci F-35A Lightning II američkog vazduhoplovstva sada sertifikovani za lansiranje gravitacionih nuklearnih bombi B61-12, zapravo su sertifikovani još 12. oktobra 2023. godine.

Međutim, informaciju otkriva Zajednička programska kancelarija (JPO) F-35 tek pre neki dan. Portparol JPO Russ Goemaere rekao je da je sertifikat u stvari dodeljen nekoliko meseci ranije i znatno pre roka.

Sa druge strane, u zemlji koju zaslužno “proganja krivica” zbog svoje jezive uloge u Drugom svetskom ratu, vojska nije bila prioritet i decenijama im je bila uskraćivana od strane zemalja pobednica u ratu.

Međutim, nakon što je esklairao sukob u Ukrajini, Berlin koristi priliku, dobija podršku od saveznika, te je čak i najavio “dramatičan zaokret i obećao ogromne sume za jačanje vojske i opštu rekonstrukciju vojske i vojne industrije”.

8 KOMENTARA

    • Владимира, апсолутно се слажем са Вама, неколико пута сам на овом порталу писао на ту тему. Немцима, само грабуље и лопату, ако гађају некога да могу само да га повреде, не да га и убију, изузетно по неки крамп. Колико милиона жртава због бркатог злочинца, и због сталне потребе и чежње да владају светом. Али ту су, на корак од добијања нуклеарног оружја, онога о чему су немачки преци сањали. Овога пута ће можда да добију од некадашњих супарника, и крвавих непријатеља, без испаљеног метка и једне једине жртве. Јад и беда и то све вероватно због мржње према Русији и свему руском. Нису им заборавили други светски рат, и црвену заставу на Рајхстагу у сред Берлина. Вероватно се бркати злочинац сада окреће у гробу. Преплавили су их људи тамније пути, и друге вере, “Џесија Овенса” вероватно све више и више Појешће их изнутра, требаће времена за то, не за пет, десет, можда педесет година. Као што написа велики Владика, ничија није гореле до зоре

  1. Moze i stojadin u gepeku da nosi malu atomsku bombu ali drugo je doci do Rudije i Kine da bi je aktivitao.

    Takodje sta posle kada polete Sarmati sta ce ostati od Nemacke???

    31
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave