NaslovnaNovostiAmeričko vazduhoplovstvo: F-35A od sada sertifikovan za lansiranje nuklearnih bombi B61-12

Američko vazduhoplovstvo: F-35A od sada sertifikovan za lansiranje nuklearnih bombi B61-12

Višenamenski lovac F-35A je sertifikovan da nosi nuklearnu bombu B61-12, prenosi publikacija Breaking Defense pozivajući se na portparola Zajedničke programske kancelarije (JPO) F-35, Russa Homera.

Zvanično, neki F-35A će sada moći da nose B61-12, što ovaj lovac čini avionom sa dvostrukom ulogom koji sada može da nosi i konvencionalno i nuklearno oružje.

Sertifikacija je postignuta 12. oktobra, nekoliko meseci pre nego što su SAD obećale drugim državama članicama NATO-a da će završiti proces do januara 2024. godine.

Stelt lovci F-35A Lightning II američkog vazduhoplovstva sada sertifikovani za lansiranje gravitacionih nuklearnih bombi B61-12, zapravo su sertifikovani još 12. oktobra 2023. godine.

Međutim, informaciju otkriva Zajednička programska kancelarija (JPO) F-35 tek sada. Portparol JPO Russ Goemaere rekao je da je sertifikat u stvari dodeljen nekoliko meseci ranije i znatno pre roka.

To znači da će se F-35A sada smatrati letelicom dvostruke namene, upotrebljivom i u konvencionalnom i u nuklearnom ratu. Kod druge namene lovac je sposoban nosi do dva B61-12 interno i koristi svoj skup senzora za skeniranje tla i veze za podatke kako bi ciljanje bombardovano preciznije od drugih aviona koji lansiraju B61.

F-15E takođe može da lansira B61-12

Dok američko ratno vazduhoplovstvo već dugo koristi konvencionalne borbene avione F-15E i F-16 sa “N-ožičenjem” potrebnim za upotrebu nuklearnog oružja, F-35A je prvi stelt lovac koji je konfigurisan na ovaj način.

Za razliku od starijeg stelt lovca F-22 Raptor vazduhoplovstva, namenjenog za borbu vazduh-vazduh, F-35A je uvek bio namenjen da preuzme sposobnost taktičkog nuklearnog udara lovaca F-16 koje je trebalo da zameni. Međutim, implementacija ove mogućnosti bila je povezana sa opsežnim (i veoma skupim) programom modernizacije poznatim pod nazivom Blok 4.

B61 NUKLEARNA TAKTIČKA BOMBA
B61 NUKLEARNA TAKTIČKA BOMBA

Dodela sertifikata znači da je razvoj i testiranje sposobnosti B61-12 konačno završen i da se smatra zadovoljavajućim nakon „više od 10 godina intenzivnih napora“, kako je rekao Rus Goemaere.

Pored toga, Vazduhoplovstvo je navelo da nuklearna sposobnost očigledno ne zavisi od dobijanja kompletnog paketa za nadogradnju Bloka 4, i da će se sertifikat primeniti na „sve“ F-35A u inventaru američkog vazduhoplovstva.

Međutim, F-35 nije sertifikovan za stare bombe B61-3 ili B61-4 koje se zamenjuju B61-12.

Sada, američko vazduhoplovstvo ima efikasnije rešenje za lansiranje svog arsenala taktičkih gravitacionih nuklearnih bombi, zahvaljujući sposobnosti F-35 da prodre u neprijateljski vazdušni prostor sa manjim rizikom od ranog otkrivanja i da bude laka meta za protivvazdušnu odbranu.

F-35 je takođe drugi lovac, posle F-15E, koji može da lansira B61-12, sa daleko većom preciznošću i dometom od svojih prethodnika.

B61 nuklearna bomba

B61 je grupa nuklearnih bombi stvorenih 1960-ih i testiranih u podzemnim nuklearnim eksperimentima u Nevadi. Tokom godina razvijeno je oko dvanaest varijanti bombe, od kojih je većina stavljena van upotrebe tokom godina.

U evropskim zemljama, uključujući Holandiju, Belgiju, Nemačku, Italiju i Tursku, nalazi se oko 100 američkih nuklearnih gravitacionih bombi B61.

Iako SAD poseduju bombe B61, posade iz zemalja NATO-a gde se bombe čuvaju obučene su da ih utovare i transportuju.

Dugo vremena, zagovornici kontrole naoružanja tvrde da bomba B61 više nije vojno od pomoći i da je treba ukloniti iz Evrope.

f 35 i b61 nuklearna bomba
f 35 i b61 nuklearna bomba

Ideja je na kraju potpuno napuštena a navodno razlog tome je Rusija koja je preuzela kontrolu nad Krimom 2014. godine. B61-12 je najnovija verzija serije B61 nuklearnih bombi koje se mogu baciti iz aviona.

B61-12 je dizajniran da unapredi nuklearne sposobnosti američkog vazduhoplovstva i drugih savezničkih nacija. Bomba se može lansirati sa različitih vazdušnih platformi, uključujući B-2A, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, PA-200, F-35 i B-21.

F-35A

F-35A se naziva CTOL verzija. Ovo je skraćenica za „Konvencionalno poletanje i sletanje“. Ovaj opis ima za cilj da ga uporedi sa glavnom razlikom između njega i B i C varijante, što je način na koji se njime upravlja i primenjuje.

Model A se najlakše razlikuje od drugih modela F-35 po blisteru na gornjoj levoj strani za njegov unutrašnji GAU-22/A pištolj tipa Gatling. (B i C modeli nemaju unutrašnje topove.) Kao i model B, F-35A ima manje krilo.

Model A je jedina varijanta F-35 sa rezervoarom za punjenje goriva na leđnoj kičmi. Oznake su jasno vidljive iz pogleda odozgo.

F-35 ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

Južnokorejski F-35A
F-35A

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor
Karakteristike F-35

3 KOMENTARA

    • Кад би Русија била мала Србија без неких оружја – али на први напад тим оружјем уследиће русски одговор оним најтежим што све брише са лица земље – зато отиди попи нешто да се опустиш мало од својих жеља и промисли.

      • Uslediće ruski odgovor, onim najkorišćenijim u zadnje 2 godine…JOŠ JEDNOM CRVENOM LINIJOM.

        655tom po redu. !

        Ajd uzdravlje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave