NaslovnaNovostiNemačka se ponovo naoružava i najavljuje da će "postati kičma evropske odbrane"

Nemačka se ponovo naoružava i najavljuje da će “postati kičma evropske odbrane”

Nemačka vojska mora da postane “kičma odvraćanja i kolektivne odbrane u Evropi”, rekao je sinoć nemački ministar odbrane dok je predstavljao nove smernice za remont Bundesvera nakon ruske invazije na Ukrajinu.

U zemlji koju zaslužno “proganja krivica” zbog svoje uloge u Drugom svetskom ratu, vojska nije bila prioritet i decenijama je nedovoljno finansirana. Međutim, nakon što je esklairao sukob u Ukrajini, Berlin koristi priliku te je najavio “dramatičan zaokret i obećao ogromne sume za jačanje vojske i opštu rekonstrukciju vojske i vojne industrije”.

Najavljujući prvi set novih smernica za nemačku vojsku (Bundesver) u poslednjih 12 godina, ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da se „brutalnim napadom ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu, rat vratio u Evropu.”

“To znači da se bezbednosna situacija promenila“, rekao je on. Nemačka „mora da bude okosnica kolektivnog odvraćanja i odbrane u Evropi“, objašnjava ministar.

Uloga Nemačke i Bundesvera u Severnoatlantskoj alijansi biće mnogo važnija, otkriva se u dokumentu. Stalno prisustvo na spoljnoj granici NATO-a postaće norma za Bundesver u budućnosti.

„Ruska Federacija će ostati najveća pretnja miru i bezbednosti u evroatlantskom području“, navodi se u dokumentu koji sadrži nove smernice za odbrambenu politiku ove zemlje.

olaf solc
olaf solc

U predgovoru za novu viziju, Boris Pistorijus i načelnik oružanih snaga general Karsten Breuer rekli su da Bundesver treba da se ponovo fokusira na svoju „osnovnu misiju“ nacionalne odbrane i odbranu „saveza“ misleći na NATO.

Dokument na 19 stranica detaljno opisuje veliku promenu u nemačkoj odbrambenoj politici poznatoj kao “Zeitenvende” (prekretnica ili promena vremena/ere).

Do promene vojnog pristupa Berlina došlo je nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, a najavio je nemački kancelar Olaf Šolc, piše nemačko glasilo DW.

Nemačka je prošle godine osnovala poseban fond od 100 milijardi evra za kupovinu modernog naoružanja, a zemlja se takođe obavezala da će ispuniti “cilj NATO-a da potroši najmanje 2 odsto nacionalnog BDP-a na odbranu od 2024. godine”.

Bundesver „mora biti spreman za rat u svim oblastima. To znači da osoblje i oprema moraju biti usmereni na ispunjavanje zahtevnih misija“, dodaje se u dokumentu. Takođe se navodi da je „dobro opremljena vojska, sposobna da u svakom trenutku pobedi u bitci visokog intenziteta, jedini način da se obezbedi kredibilno odvraćanje i mir“.

poverljivi dokument bundesver mora da se pripremi za rat sa rusijom

Inače, termin „odvraćanje“ se ponekad odnosi i na nuklearne sposobnosti neke zemlje, a Nemačka ima na svojoj teritoriji američko nuklearno oružje, a nemački bombarderi su sposobni da ga nose.

Pistorijus je priznao da bi reforma vojske zahtevala vreme, ističući da će organizacija morati da prevaziđe „decenijske zanemarivanje“. Prvi korak biće smanjenje i ubrzanje nemačke vojne birokratije, posebno u nabavci i isporuci oružja, tvdi on.

13 KOMENTARA

  1. У животу НАТО послушних вазала-бескичмењака нема преломних тренутака !Тек кад клекну – стану на своје ноге !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  2. Е па ето, сад имате велики број дођоша са стране и ома их узмите у војну обавезу, и решили сте број војника, они то сигурно ‘једва чекају’, моћи ће да се доказују као нови Немци, а уједно ћете решити и морални проблем нових емиграната.

  3. Kakvi oni i njihova vojska ,to su obicni debili i americki slugani , njima ameri i gace kroje i vlade sastavljaju i plate odredjuju ,ono su samo robovi u vlastitoj zemlji a ba vlasti su im debili nevidjeni. Najnormalnija im partija AfD a oni je optuzuju da su nazisti dok su im svi drugi veci nazisti od ove normalne stranke i normalne politike. Oni su nula i bit ce jos veca nula dok im ameri stoje nogom za vratom. Njima su Rusi jedina sansa da ih oslobode kao i vecini evrope…Ali ne treba to Rusima ,samo neka im zavrnu energente i sirovine oni cu polako krepavati sa tim svojim debilima na vlasti…

  4. Nece biti prvi put da rusi lome kičmu. Ali ovog puta nece biti opraštanja. Nemačka ce nestati. Ostace par marki i veliko polje za uzgoj krompira. Bizmark je dzaba pravio državu.

  5. Uzdize se fasizam opet i bece ponavljanje istorije,ponovo slomiti kicmu fasistickoj nemackoj ali ovog puta bice na celu for der krava.

  6. U zemlji koju progoni šta već za IIsv.rat ???
    Nacistički bundesSOTONA,zaboravi Isv. rat,zaboravi 90-te,koliko je ima kratko magareće pamćenje i oko KiM,šta reći ocim…
    Ćudim,ćudim,…ćudim… hehehe !

  7. Toliko toga treba porušiti u EU a to je skupa investicija i toliko je gradzevina pod zastitom drzave,zato je najbolje kroz ratove porusiti staru infrastrukturu pa posle rata obnoviti sve gradzevine.

    • … ali, ne treba zaboraviti ni da je uvek lakse udariti po “meksem” (makar da se uhvati zalet) nego po “tvrdjem”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave