NaslovnaNovostiTrenutak pogotka ukrajinskog lovca MiG-29 zabeležen na video snimku očevidaca

Trenutak pogotka ukrajinskog lovca MiG-29 zabeležen na video snimku očevidaca

Dana 8. marta, lovački avion MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva oboren je iznad Donjecke oblasti, par desetina kilometara dalje od linije fronta.

Trenutak uništenja ukrajinskog lovca MiG-29 kamerom su uhvatili očevici koji su prolazili. Podsetimo, Lovac se srušio u blizini grada Pokrovska, nekih 45 kilometara severozapadno od grada Donjecka koji drži Rusija.

Rusko Ministarstvo odbrane je na svom dnevnom brifingu izvestilo o obaranju MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine, a o incidentu smo pisali i mi. Ipak, neki ukrajinski izvori rekli su da je lovac oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana u incidentu “prijateljske vatre“.

Zvanična komanda Oružanih snaga Ukrajine ćutala je o gubitku lovca, ali se društvenim mrežama proširila čitulja o pogibiji pilota Andreja Tkačenka na podsticaj izviđačke organizacije iz Lavovske oblasti.

Stradali je rodom iz grada Sambira, smatran je ideološkim Ukrajincem, a do 33. godine je dospeo do čina majora u Oružanim snagama Oružanih snaga Ukrajine. Podsetimo, ruska vojska oborila je još jedan lovac MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u januaru 2024. godine, a kojim je upravljao 23-godišnji pilot koji je izabrao pozivni znak „Plavi šlem“. Za njegovo stradanje se takođe saznalo iz čitulje.

Još nema konačne verzije poraza MiG-29 na nebu iznad Donjecke oblasti. Pretpostavlja se da je avion oboren raketom dugog dometa R-37M koju je ispalio ruski lovac Su-35S. Međutim, ne može se isključiti prijateljska vatra protivvazdušne odbrane ukrajinskih oružanih snaga.

r 37m
Raketa R-37M

Pretpostavlja se da je na ovom borbenom zadatku leteo jedan od najboljih preostalih pilota Oružanih snaga Ukrajine. Podsetimo, ukrajinski informativni resursi preneli su pre samo mesec dana kako je preminuo jedan od poslednjih pilota-asova Oružanih snaga Ukrajine Vladislav Rikov.

Pilot je za života obavio više od 380 borbenih misija, ali je tadašnji let bio i njegov poslednji. Rikov je oboren u svom Su-25 upravo raketom R-37M lansiranom sa Su-35. U prošlogodišnjem intrevjuu, ukrajinski pilot opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

Sa druge strane, ukrajinski MiG-29 su između ostalog prilagođeni i za upotrebu američkih JDAM kliznih bombi. U blizini linije borbenih dodira, ukrajinski piloti obično lete izuzetno nisko kako bi izbegli detekciju, ali da bi efikasno koristili JDAM, lovci moraju da dobiju na visini, kada postaju ranjiva meta.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je koristio oko 43 MiG-29A, MiG-29S, MiG-29MU1 i MiG-29MU2 pre početka eskalacije sukoba u Ukrajini fabruara 2022. godine. Mnogi od ovih lovaca su oboreni ili uništeni na zemlji u prvim nedeljama operacije. Prošle godine Ukrajina je od Poljske i Slovačke dobila najmanje 27 MiG-29G i MiG-29AS, što je nadoknadilo neke od gubitaka ukrajinskog vazduhoplovstva.

Kijev pored lansiranja američkih JDAM, koristi svoje MiG-29 za presretanje ruskih bespilotnih letelica Geran-1 i 2, kao i za gađanje ruskih radarskih sistema i sistema protivvazdušne odbrane koristeći američke anti radar rakete AGM-88 HARM.

Uprkos brojnim nadogradnjama i fantastičnim performansama, ove avione stižu godine, te više nisu toliko efikasni. Nije poznato koliko je MiG-ova 29 trenutno u službi ukrajinskog vaduhoplovstva.

plavi slem u svom mig 29 1
Pokojni Plavi Šlem u svom MiG-29

Tokom prošle godine, mnogi su oboreni od strane ruskih PVO i borbenih aviona. Tokom oktobra 2023. godine, Ministarstvo odbrane Rusije prijavilo je obaranje čak sedam ukrajinskih MiG-ova 29 u jednom danu. Ruska vojska je izjavila kako je u roku od 24 sata oborila 2 ukrajinska lovca MiG-29 krajem februara ove godine.

Sredinom februara 2024. godine, u oblasti Kramatorska, takođe je oboren lovac MiG-29 Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, tvrdio je tada rusko ministarstvo odbrane.

Danas se ukrajinsko vazduhoplovstvo ne može smatrati efikasnim. Pokušaji Zapada da ožive ukrajinsku vazduhoplovnu moć do sada su imali malo uspeha uzevši u obzir veličinu teritorije ove zemlje.

Očekivanih takođe vremešnih 60 lovaca F-16, koji od zapadnih partnera Kijevu počinju da stižu na leto, donekle može poboljšati poziciju ukrajinskog vazduhoplovstva, međutim to je daleko od dovoljnog. Oni verovatno neće napraviti osetnu razliku u odnosu na superiorno rusko ratno vaduhoplovstvo.

Ukrajinska vojna avijacija je i pre eskalacije sukoba očigledno bila inferiornija u svim aspektima od ruske, ali čak i tada, barem u prvim fazama invazije, Rusi nisu iskoristili ovu prednost.

MiG-29

Sovjetski/ruski višenamenski lovac presretač MiG-29, poznat i kao “Fulcrum” prema NATO oznaci, je prvi put poleteo 1977. godine. MiG-29 je prvobitno dizajniran kao presretač, ali je kasnije modifikovan za različite uloge, uključujući vazdušnu borbu, blisku podršku i izviđanje.

Dvomotorni avion s visokom manevarskom sposobnošću. Ima delta krila i nosi dva motora Klimov RD-33 smeštena sa strane trupa, MiG-29 ostaje jedan od najčešćih borbenih aviona na svetu. Tokom godina njegove masovne proizvodnje proizvedeno je 1600 aviona. 

MiG-29 je bio u službi ne samo u sovjetskim zemljama, već i u zemljama NATO-a ali i ostatku sveta. Supersonični i izuzetno manevarski MiG-29 ima jedinstven dizajn integrisanog kola koji ne deli avion na trup i krila. Ima niz elektronskih sistema za otkrivanje i ometanje neprijateljskih signala.

mig 29a poznan poljska
mig 29a poznan poljska

Okvir aviona se sastoji od glatkih prelaza sa klasičnim bočnim zidovima samo u nosu. Poseduje troslojni kokpit s visokom vidljivošću i dizajnom koji olakšava rad pilota. MiG-29 je opremljen radarom N-019 ili N-010, zavisno od varijante.

MiG-29 je dizajniran za uništavanje svih vrsta vazdušnih ciljeva vođenim raketama i vazdušnom topovskom vatrom u teškim vremenskim uslovima, uključujući i u uslovima smetnji, kao i za uništavanje kopnenih ciljeva korišćenjem nevođenog oružja u uslovima smanjene vidljivosti.

Vrsta:Laki multifunkcionalni frontalni avion
Posada:1-2
Maksimalna brzina:2450 km/h
Domet:1430 km
Maksimalna visina:18000 m
Maksimalno opterećenje:+9G
Pratnja vazdušnih ciljeva:10
NaoružanjeUporišta naoružanja: 6 ispod krila + 1 za spoljni rezervoar za gorivo u centru trupa
Top: 30 mm GSH-30-1 aircraft gun, 150 rounds
Borbeno opterećenje: 2180 kg
R-60M do 6 projektila
R-27 verzije R-27R, R-27ER, R-27T, R-27ET (do 2 projektila, okačene samo na pilone unutrašnjeg krila)
R-73 do 6 projektila
R-77 do 6 projektila, počev od verzije 9-13C
BKO “Talisman”
B-8M1
S-24B
FAB-500M62
OFAB-250-270
KMGU-2
ZB-500
Karakteristike

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave