NaslovnaNovostiLovac MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva oboren iznad Donjcke oblasti

Lovac MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva oboren iznad Donjcke oblasti

Dana 8. marta, lovački avion MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva oboren je iznad Donjecke oblasti, desetinama kilometara dalje od linije fronta.

Lovac se srušio u blizini grada Pokrovska, nekih 45 kilometara severozapadno od grada Donjecka koji drži Rusija. Sudbina pilota ostaje nepoznata, ali prema preliminarnim informacijama nije uspeo da se katapultira i poginuo je u padu.

Rusko Ministarstvo odbrane je na svom dnevnom brifingu izvestilo o obaranju MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine. Ipak, neki ukrajinski novinski izvori rekli su da je lovac oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana u incidentu “prijateljske vatre“.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je koristio oko 43 MiG-29A, MiG-29S, MiG-29MU1 i MiG-29MU2 pre početka eskalacije sukoba u Ukrajini pre više od dve godine. Mnogi od ovih lovaca su oboreni ili uništeni na zemlji u prvim nedeljama operacije.

Prošle godine Ukrajina je od Poljske i Slovačke dobila najmanje 27 MiG-29G i MiG-29AS, što je nadoknadilo neke od gubitaka ukrajinskog vazduhoplovstva.

Kijev uglavnom koristi svoje MiG-29 za presretanje ruskih bespilotnih letelica Geran-1 i 2, kao i za gađanje ruskih radarskih sistema i sistema protivvazdušne odbrane koristeći američke anti radar rakete AGM-88 HARM.

Uprkos brojnim nadogradnjama i fantastičnim performansama, ove avione stižu godine, te više nisu toliko efikasni.

Nije poznato koliko je MiG-ova 29 trenutno u službi ukrajinskog vaduhoplovstva. Tokom prošle godine, mnogi su oboreni od strane ruskih PVO i borbenih aviona. Prošlog oktobra, Ministarstvo odbrane Rusije prijavilo je obaranje čak sedam ukrajinskih MiG-ova 29 u jednom danu.

Danas se ukrajinsko vazduhoplovstvo ne može smatrati efikasnim. Pokušaji Zapada da ožive ukrajinsku vazduhoplovnu moć do sada su imali malo uspeha uzevši u obzir veličinu teritorije ove zemlje.

poletanje mig 29ub sa cetiri r 73 april 2023 fotografija oruzane snage ukrajine
poletanje mig 29ub sa cetiri r 73 april 2023 fotografija oruzane snage ukrajine

Očekivanih takođe vremešnih 60 lovaca F-16, koji od zapadnih partnera Kijevu stižu na leto, donekle može poboljšati poziciju ukrajinskog vazduhoplovstva, međutim to je daleko od dovoljnog. Oni verovatno neće napraviti osetnu razliku u odnosu na superiorno rusko ratno vaduhoplovstvo.

Ukrajinska vojna avijacija je i pre eskalacije sukoba očigledno bila inferiornija u svim aspektima od ruske, ali čak i tada, barem u prvim fazama invazije, Rusi nisu iskoristili ovu prednost.

Koliko je aviona preostalo Ukrajini?

Gotovo je nemoguće odgovoriti na pitanje koliko Ukrajina trenutno ima aviona. Sigurno je da su Ukrajini apsolutno potrebni avioni F-16, za kojima svetski centar moći aktivno sporvodi kampanju već skoro godinu dana, što ukazuje da je situacija u vojnoj avijaciji Ukrajine katastrofalna.

Ukrajinsku lovačku flotu činili sovjetski avioni MiG-29 Fulcrum, okosnica ukrajinske avijacije, i avioni Su-27 Flanker. 

Zvanični podaci iz izveštaja Fight International, koji važi za početak 2022. godine, ukazuju na ukupan broj od 69 ovih letelica. Tako su Ukrajinci na početku invazije imali pored 43 MiG-a 29 i 26 Su-27. Dakle, ukupno 69 aviona.

Ponovo naglašavamo da se brojke odnose na vreme pre eskalacije sukoba. Nakon toga, Ukrajinci su hitno vratili u službu nekoliko aviona koji su bili u minimalnom operativnom stanju.

Koliko su Rusi oborili aviona, teško je tačno reći, ali ako je verovati zvaničnim podacima iz Moskve, Rusi su do sada uništavali ukrajinsku vojnu avijaciju, ako računamo i helikoptere.

MiG-29UB Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ilustrativna fotografija predratnih vremena
MiG-29UB Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ilustrativna fotografija predratnih vremena

Brojke su verovatno preuveličane i to važi sa obe strane, jer ako u obizr uzmemo navodne uspehe Ukrajine, pogotovo kada je reč o oborenim ruskim projektilima, dronovima, a od skoro i avionima.

MiG-29 ukratko

Sovjetski/ruski višenamenski lovac presretač MiG-29, poznat i kao “Fulcrum” prema NATO oznaci, je prvi put poleteo 1977. godine. MiG-29 je prvobitno dizajniran kao presretač, ali je kasnije modifikovan za različite uloge, uključujući vazdušnu borbu, blisku podršku i izviđanje.

Dvomotorni avion s visokom manevarskom sposobnošću. Ima delta krila i nosi dva motora Klimov RD-33 smeštena sa strane trupa, MiG-29 ostaje jedan od najčešćih borbenih aviona na svetu. Tokom godina njegove masovne proizvodnje proizvedeno je 1600 aviona. 

MiG-29 je bio u službi ne samo u sovjetskim zemljama, već i u zemljama NATO-a ali i ostatku sveta. Supersonični i izuzetno manevarski MiG-29 ima jedinstven dizajn integrisanog kola koji ne deli avion na trup i krila. Ima niz elektronskih sistema za otkrivanje i ometanje neprijateljskih signala.

Okvir aviona se sastoji od glatkih prelaza sa klasičnim bočnim zidovima samo u nosu. Poseduje troslojni kokpit s visokom vidljivošću i dizajnom koji olakšava rad pilota. MiG-29 je opremljen radarom N-019 ili N-010, zavisno od varijante.

lancet pogađa mig 29
lancet pogađa mig 29

MiG-29 je dizajniran za uništavanje svih vrsta vazdušnih ciljeva vođenim raketama i vazdušnom topovskom vatrom u teškim vremenskim uslovima, uključujući i u uslovima smetnji, kao i za uništavanje kopnenih ciljeva korišćenjem nevođenog oružja u uslovima smanjene vidljivosti.

Vrsta:Laki multifunkcionalni frontalni avion
Posada:1-2
Maksimalna brzina:2450 km/h
Domet:1430 km
Maksimalna visina:18000 m
Maksimalno opterećenje:+9G
Pratnja vazdušnih ciljeva:10
NaoružanjeUporišta naoružanja: 6 ispod krila + 1 za spoljni rezervoar za gorivo u centru trupa
Top: 30 mm GSH-30-1 aircraft gun, 150 rounds
Borbeno opterećenje: 2180 kg
R-60M do 6 projektila
R-27 verzije R-27R, R-27ER, R-27T, R-27ET (do 2 projektila, okačene samo na pilone unutrašnjeg krila)
R-73 do 6 projektila
R-77 do 6 projektila, počev od verzije 9-13C
BKO “Talisman”
B-8M1
S-24B
FAB-500M62
OFAB-250-270
KMGU-2
ZB-500
Karakteristike

1 KOMENTAR

  1. Prelijep avion,aerodinamicki vrlo upravljiv,za 3 gen,sem vrlo ogranicenog radara,sveukupne eletron i resursa hmotora,Upotrebljiv.Za prilike danasnjice i dalje uspjesan akro demonstrator odredjenih letnih akr.p.s.Sjetim se kad kad para Yu 29 ki,iz juna 91 u pokusaju prepada Am.flote u juz Jadranu.neki drugi put o tom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave