NaslovnaNovostiRusko ministarstvo odbrane objavilo snimak oštećenja drugog američkog MLRS HIMARS u službi...

Rusko ministarstvo odbrane objavilo snimak oštećenja drugog američkog MLRS HIMARS u službi OSU

“Još jedan lanser američkog HIMARS MLRS uništen je u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini,” saopštava Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. U resoru ne preciziraju u kom pravcu se to dogodilo, ali zato objavljuje snimak uništenja.

Na snimku se vidi kako lanser zauzima poziciju u šumskom pojasu. Međutim, u ovom trenutku je otkriva ruski izviđački dron. Nakon nekog vremena, lokacija višestrukog raketnog sistema M142 HIMARS je pogođena raketnim bacačem Tornado-S, koji se inače smatra pandanom američkog MLRS.

Sudeći po snazi eksplozije, kao i radijusu disperzije razornih elemenata, posada lansera nije imala velike šanse da preživi, dok sudbina samog sistema idalje nije poznata.

Napominjemo da ovo nije prvi slučaj da je HIMARS MLRS oštećen u zoni sukoba u Ukrajini. Iako se do pre nekog vremena ovo oružje promovisalo praktično neranjivim. U poslednje vreme, zahvaljujući prvenstveno kvalitetnom radu ruskih izviđačkih UAV operatera, ovaj mit je potpuno razbijen.

Podsetimo, na međunarodnom aerodromu Harisburg, u Pensilvaniji, SAD, u februaru 2024. godine zabeležen je snimak istovarivanja dva višestruka raketna sistema M142 HIMARS iz aviona An-124 kompanije Antonov Airlines.

Na osnovu dostupnih informacija, sistemi su stigli oštećeni, jedan usled eksplozije u blizini, dok je drugi, prema vizuelnoj identifikaciji štete verovatno pogođen minom. Prisustvo oštećene opreme u Sjedinjenim Državama ukazalo je na ozbiljnost oštećenja i nemogućnost popravke lokalno ili u zemljama koje su susedne Ukrajini.

Treba napomenuti da je to bio prvi poznati slučaj vraćanja američkih HIMARS sistema na teritoriju SAD.

u oblasti hersona unistena cak dva lansera himars mlrs oba puta odgovoran iskander m
u oblasti hersona unistena cak dva lansera himars mlrs

Dodajmo da je pre nekoliko dana u pravcu Donjecka pogođena i baterija američkog PVO sistema Patriot. Ruski dron pratio je konvoj od dva lansera i vozila za podršku tokom marša. Nakon toga, Iskander-M OTRK je završio svoj posao precizno.

Nakon toga, prema nekim informacijama, Vašington je navodno zabranio Kijevu da koristi PVO sistem Patriot u blizini linije kontakta, navodeći visoku cenu sistema, kao i činjenicu da je američko vojno osoblje ginulo od posledica ruskih napada.

Forbs je nedavno pisao kako zamena lansera PVO sistema Patriot koje je izgubila Ukrajina može potrajati godinama

HIMARS ukratko

Sistem HIMARS proizvodi kompanija Lockheed Martin u Sjedinjenim Državama. Svoju smrtonosnu efikasnost dokazao je u ratu u Ukrajini.

biciklista pred himars u trenutku lansiranja
biciklista pred himars u trenutku lansiranja

HIMARS označava sistem visoko mobilne artiljerijske rakete (High Mobility Artillery Rocket System). HIMARS je montiran na točkovima i može ispaljivati različite vođene i nevođene rakete i projektile do dometa od otprilike 300 kilometara. Verzija koju je u početku dobijala Ukrajina, je modifikovana sa skraćenim dometom.

HIMARS je osmišljen da bude izuzetno pokretan i može se brzo rasporediti putem vazdušnog ili kopnenog transporta. Koristi ga američka vojska, američki marinci i neke međunarodne vojske pod komandom SAD. Sistem je korišćen u borbenim dejstvima u Avganistanu, Iraku i Siriji, kao i u podršci operacijama koje nazivaju humanitarnim.

Ukupno gledano, HIMARS je visoko efikasan i svestran artiljerijski sistem koji pruža preciznu vatrenu podršku na dugim daljinama za podršku kopnenim snagama u različitim operacijama.

Američki zvaničnici su u više navrata opisali sposobnost Ukrajine da integriše i primeni ovaj sisteme kao bitnu stavku na frontu, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da napadne ruske komandne lokacije i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta.

Ruski odgovor na HIMARS je raketni sistem Tornado-S. Sličan je HIMARS-u ali može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

himars i tornado s
himars i tornado s

Pored ruskog odgovora postoji i ukrajinski sistem za koji mnogi smatraju da je bolji od HIMARS-a. ”Oljha” (srpski Jovaje ukrajinski reaktivni višecevni raketni sistem (RSZO, MLRS) sa novom upravljivom municijom, a kreiran je korišćenjem nekih elemenata sovjetske MLRS 9K58 ”Smerč”.

Prošle godine Holandija se odlučila za PULS raketne sisteme tvrdivši da su sposobniji od HIMARS-a.

4 KOMENTARA

  1. Ok, do sada kad sam gledao razne snimke pogodaka himarsa bili su direktno u metu ipak i koriste satelite i avakse, ovaj tornadoS ili usled loseg kordinisanja ili lose same rakete je izvrsila odstupanje od cilja pa za nekih dvadesetak metara, mada koliko se vidi na snimku rasipanje i unistenje je na povrsini od sto metara sto je bas impresivno.
    Tesko da je taj mogo posle da se odveze odatle, steta sto nije duzi snimak.

    • Kasetno-raspršna bojeva glava se detonira iznad cilja (ne na udaru) i zona ispod se zasipa u konusnom obliku. A ovo je Iskander…što znači da odstupanje od 20m uopšte nije loše. Odstupanje od 20m za sistem koji lansira sa 300+ km. Odnos distance i kružne greške govori da je ovo preciznije nego najpreciznije snjaperske puške.

    • P.S – Inače jest…HIMARS je bio teško ranjiv upravo zbog svoje visoke mobilnosti…mogao je brzo da odradi baraž i promeni boložaj. Međutim sa povećanjem osmatranja dronovima, i sa boljom uvezanosti na Ruskoj strani što sa Tornado-S, što sa Iskander baterijama…vremenski prozor kontra-batiranja je smanjen i to veoma ! I eto vidimo rezultat toga…HIMARS ne stigne da se skloni sa položaja, a nešto ga poklopi.
      Rusi da su za ovakvu uvezanost i kontra batiranje imali kapacitete još u proleće 2022 godine, nikad se ne bi ni rodio mit o “neranjivom HIMARSU” kao nekom super oružju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave