NaslovnaNovostiEvropa nije spremna za rat sa Rusijom, tvrdi šef Airbus-a i predlaže...

Evropa nije spremna za rat sa Rusijom, tvrdi šef Airbus-a i predlaže objedinjavanje projekata aviona šeste generacije

“Moramo da ubrzamo”, rekao je izvršni direktor Erbasa, pozivajući se na Evropu. Neophodno je povećati „potrošnje na odbranu“.

Guillaume Faury, generalni direktor Airbus-a, rekao je u intervjuu za britansko glasilo Gardijan: „Evropa nije spremna za rat sa Rusijom niti za rizik da će Donald Tramp, ako ponovo postane predsednik, povući Sjedinjene Države iz NATO-a. iz tog razloga je neophodno povećati izdatke za odbranu“.

Prema Fauriju, koji je na čelu najveće evropske kompanije za vazduhoplovstvo i odbranu, ovo je „odlučujući trenutak“ za evropsku odbrambenu industriju. Evropske nacije su se previše oslanjale na Sjedinjene Države za svoju bezbednost, a to je nedovoljno u nekim ključnim oblastima odbrane.

Programi Francuske i Velike Britanije o razvoju budućeg lovca 6. generacije treba da se objedine

Feri je pozvao Evropu i Veliku Britaniju da se „pridruže svojim naporima” i svojim, trenutno rivalskim, programima za nove lovačke avione šesta generacija.

“Mislim da Evropa još nema potreban nivo pripreme za sukob sa Rusijom. Dok se čini da Rusija jača svoje odbrambene sposobnosti“, objasnio je generalni direktor Erbasa.

Podsećamo da dve zemlje vode različite programe za razvoj aviona 6. generacije. Reč je o budućem vazduhoplovno-borbenom sistemu (FCAS), podržanom posebno od Francuske i Nemačke i programu Tempest Velike Britanije.

tempest
tempest

Krajem prošle godine, Velika Britanija, Italija i Japan potpisale su međunarodni ugovor za Globalni borbeni vazdušni program (GCAP), koji ima za cilj razvoj inovativnog stelt borbenog aviona sa nadzvučnim sposobnostima i opremljenog najnovijom tehnologijom.

Ovaj borbeni avion, čiji je prvi let planiran do 2035. godine, ima za cilj da iskoristi najnovije tehnologije i postane jedan od najnaprednijih lovačkih aviona na svetu.

Preko Kanala, program Future Combat Aircraft Sistem (FCAS) – koji vode Francuska, Nemačka i Španija, a Belgija planira da se pridruži, kao i drugi partneri poput Švedske koji se smatraju potencijalnim novopridošlicama, tek trebaju da izaberu dizajn borbenog aviona do 2025. godine.

Podsetimo, Švedska se povukla iz britanskog programa kreiranja lovca šeste generacije Tempest.

FCAS razvojni program je već odlagan 2 godine, a prvi let prototipa je trenutno zakazan za 2029. godinu. To znači da je njegovo pojavljivanje u vidu aviona masovne proizvodnje moguće tek oko 2045-2050.

Šef Erbasa: Evropa mora da se pojača da bi bila spremna da se bori protiv Rusije

“Skoro 80 ​​godina nakon Drugog svetskog rata, implementirali smo drugačiji sistem dizajniran više da odvrati druge od napada nego da se zapravo pripremimo za sukob. Ako želimo da budemo spremni za potencijalno različite nivoe angažovanja i sukoba, onda moramo da ubrzamo”, dodao je Fauri.

Pored toga, prema rečima poslovnog menadžera, Trampova upozorenja o napuštanju NATO-a trebalo bi da budu poziv na buđenje za Evropu u pogledu bezbednosti i dostupnosti oružja.

nemačka izdvaja neverovatnih 43 milijarde dolara za borbeni avion šeste generacije, fcas
fcas

Sve dok NATO pruža nivo zaštite koji se očekuje, to je određena realnost“, rekao je Fauri. „Ako počnemo da verujemo da bi realnost mogla da bude drugačija (NATO se raspadne ili SAD napusti savez) bolje bi bilo da predvidimo ovu potencijalnu situaciju.

Imali smo upozorenja sa prvom administracijom Trampa. Ako je druga administracija Trampa iste prirode ili čak gora, gde očekuje da će se Evropa pobrinuti sama za sebe… biće bolje da to shvatimo, otvoreno, ozbiljno“, zaključio je Fauri, prenosi Nova njuz.

10 KOMENTARA

  1. Airbus: Fauri svojom najavom preti razvojem ratova a Rusija je kao problem a ne on svojim razvojem. Politika ovog čoveka je akcidentna i treba ga ućutkati. Ako je razvoj smrtonosnog oružja cilj onda čovek nema mesta na ovoj zemlji. U 21 veku stiče se utisak da se na zapadu rađaju i razvijaju buduće ubice. Fauri mora da se potrudi na razvoju mira 6-generacije? u Evropi da se Evropa raduje i da bude gnezdo radosti čoveka.U Evropi:Britanija,Francuska,
    Nemačka a Amerika van Evrope ovih pet politika a 1/1 su proizvod zločina u svetu. Ovo je pandemija politička, kruga ljudi-timova ovih naroda koji ugrožavaju slobodu i sreću drugih. Kako od ovih zemalja nema ponuda da se može u miru trgovati,raditi razvijati slobodariti. Velike laži od ovih država prožimaju čovečanstvo i sa Faurijevim zalaganjem eto šta čeka budući mladi svet. Stop!

  2. Spremaju se da napadnu Rusiju?Kao da je Rusija povrsine kao Srbija i da mogu da je osvoje na tanane.Licemerni zapad i njihovi toaleti!

  3. Oces ti nama da reces ovako. Evropa bi trebalo da dava vasim kompanijama mnogo vise (naseg novca) i druge clanice nato saveza, mnogo vise da uloze (svoje tehnike i izucavanja) u vas, da bi vi proizvodili mnogo vise savremenog oružja za prodaju(nama opet za nase pare). More sve mangup do mangupa !

    • Свака част, не да си их провалио.
      Тачно би давали све што су ‘тели.

  4. Pa definitivno smo zakasnili za ulazak u EU ,šteta bila je dobra ideja,ali sa ovakvom politikom prema Rusiji oni su dovidjenja….veci deo kapitala ce se preseliti u ameriku,zajedno sa bogatasima a ostala boranija ce da se po mraku juri sa migranterima i azilanterosima.

    • Hitler nije uspeo vojno trećim rajhom da vlada Evropom i Rusijom .Iz pomoć Amerike u Engleske su pomogli Nemačkoj
      naj jačoj ekonomiji da formira četvrti raih prvo EEZ a potom EU uz sve svoje bivše saveznike a bivše satelite razorenog SSSR-a. Jedno su se preračunali Ameri da je upliv Nemačke ekonomije u SAD nmogo ojačao i počinje da joj smeta u globalizaciji.Na perfidan način je celu EU uvukao u rat pokrenut u Ukrajini i,razoružao EU obavezom isporuke oružja Ikrajini na taj način celu EU vezao za zavisnost od Američkog unifociranog NATO naoružanjem to jest uslovljeno članstvom AMERIČKIM oružjem.Nametnitom histerijom straha od Rusije i njene “agresije”razoružanu EU je kroz sankcije Rusiji ,je ekonomski ,energetski je još više SAD-e zavisno vezala za sebe .Sve ovo što se govori u ovom tekstu je na “dugom štapu” pa naoružavanje EU je zabluda jer Rusija je naučila lekciju i sada se još više naoružava i usavršava tehnologiju budućih ratova jer će svet postati multi polarni,daleko nesigurnoji no što je fo skoro bio.

  5. Stvarati EU vojsku i naoruzavati ,za borbu protiv Rusije??? Samo jos Hitler hvali, ovo drugo je u pripremi, Hitler bi bas bio ponosan na njegove potomke kada bi mogao da vidi kako sve ide po njegovim planovima.

    10
  6. Ma ser zile i azdaja ima da zadovoljavaju nase sujete jos duqo nema da brinemo ako nema rata milioni u vojnoj indusriji ostali bi bez posla

  7. Баш чудно и неочекивано да један од главних европских трговаца оружјем саветује повећање издатака за “одбрану”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave