NaslovnaNovostiJapan, Italija i Britanija zajedno prave novi tajni borbeni stelt avion

Japan, Italija i Britanija zajedno prave novi tajni borbeni stelt avion

Tri svetske sile najavile su inicijativu za razvoj novog borbenog aviona

Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija će razviti novi avion u okviru Global Combat Air Programa, ili GCAP, koji će navodno preskočiti tehnologiju aviona pete generacije i stvoriti novu, šestu generaciju mlaznjaka do 2035.

Premijeri Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Italije to objavili u zajedničkom saopštenju, ističući da program treba da uključi „buduću interoperabilnost sa Sjedinjenim Državama, sa NATO-om i našim partnerima širom Evrope, Indo-Pacifika i globalno.”

umetnicki koncept dva italijanska gcap a nad rimom.
Umetnicki koncept dva italijanska GCAP-a nad Rimom

U okviru GCAP-a, plan je da sve tri zemlje udruže svoje resurse, kako bi proizveli jedan zajednički borbeni avion. Podsetimo, prethodno se Japan obavezao da napravi F-X, dok su Velika Britanija i Italija sarađivale na lovcu Tempest.

Međutim, nijedna od tri zemlje nije se obavezala za datum prvog leta, iako je prototip Tempesta trebalo da leti 2027. godine, a prototip F-X do 2028. Sada u okviru GCAP se spominje 2035 godina, a odlaganje je navodno neophodno u cilju razvoja avionike, borbenih sistema i oružja koje će “GCAP učiniti borcem svetske klase”.

prethodni prikaz japanskog f x lovca. japan ce umesto toga zajedno razviti novi gcap sa ujedinjenim kraljevstvom i italijom.
Prethodni prikaz japanskog F-X lovca. Japan ce umesto toga zajedno razviti novi GCAP sa UK i italijom

Pored najava, objavljene su i zamišljene slike GCAP-a koji leti iznad sve tri zemlje: GCAP Kraljevskog vazduhoplovstva koji leti iznad reke Temze, Vestminsterske palate i Big Bena; verzija italijanskih vazduhoplovnih snaga koja leti iznad Koloseuma u ​​Rimu; i GCAP Japanskih snaga iznad planine Fudži u pozadini.

Sve tri zemlje opisuju GCAP kao lovac „sledeće generacije“, što znači da će tehnološki biti generacija ispred sadašnjih mlaznjaka pete generacije. Dok sve tri zemlje trenutno koriste različite verzije F-35, on ne ispunjava sve njihove zahteve. Još jedan faktor u izgradnji GCAP-a je želja da se očuva industrijska proizvodnja borbenih aviona sve tri zemlje, otvore radna mesta i razvije izvozni proizvod.

tempest
Nekadašnji koncept Tempest

Iako je veoma rano, možemo uočiti nekoliko detalja GCAP dizajna gledajući programe F-X i Tempest. Oba izgledaju kao dvomotorni, jednosedi, što bi rezultiralo većim, težim, ali snažnijim borbenim avionima većeg dometa. Oba su stelt dizajna sa spljoštenim površinama, fasetama i nagnutim, skoro ravnim repnim perajima. Tempest je nosio naprednu raketu vazduh-vazduh Meteor, dok je F-X trebalo da nosi zajedničku novu raketu vazduh-vazduh, koja je uključivala Meteorovu naprednu tehnologiju ramjet pogona.

Svaka generacija je definisana skupom tehnoloških mogućnosti koje se nadovezuju na prethodnu generaciju. GCAP i drugi lovci šeste generacije bi sadržali funkcije pete generacije kao što su stelt i umrežavanje na bojnom polju, dok bi nove funkcije mogle uključivati pomoć pilotu od veštačke inteligencije, korišćenje radara na nosu za ometanje i druge elektronske napadne novotarije, operacije bez posade, lasersko oružje i sposobnost kontrolisanja grupa dronova.

gcap kraljevskog vazduhoplovstva koji leti iznad reke temze
GCAP RAF

Moderni borbeni avioni su izuzetno skupi za razvoj. Samo su Rusija, Sjedinjene Države i Kina samostalno razvile i koriste lovce pete generacije. Trenutno znamo za razvoj tri lovca šeste generacije: GCAP, Air Dominance USAF i istoimeni program američke mornarice. Kina, koja je sustigla Zapad, gotovo sigurno radi na avionu šeste generacije. SAD i njihovi saveznici imaju fantastičan marketing, pompezne najave čak i studija poput ove, dok Rusi umeju da iznenade, prvo naprave nešto konkretno pa tek onda ukratko saopšte.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave