NaslovnaNovostiFrancuska gubi poverenje u „evropski lovac“ FCAS i program MGCS: Daleko je...

Francuska gubi poverenje u „evropski lovac“ FCAS i program MGCS: Daleko je 2045-2050 godina

FCAS (Future Combat Air Sistem) i MGCS (Main Ground Combat Sistem) su programi vojnih zadužbina koje zajedno vode francuske i nemačke odbrambene kompanije.

Oba projekta ističu zajedničke napore u razvoju novih naprednih vojnih tehnologija. Kao i FCAS, koji uključuje razvoj lovca šeste generacije, MGCS se fokusira na stvaranje novih borbenih oklopa sledeće generacije, kao što su tenkovi, međutim Pariz je nezadovoljan skoro svime, od koordinacije do sredstava koja će biti dodeljena.

Razvoj borbenog aviona 6. generacije u okviru programa FCAS (Future Combat Air Sistem), uz učešće nekoliko kompanija iz Nemačke, Francuske i Španije, kao i zajednički francusko-nemački projekat tenka nove generacije (poznat i kao pod nazivom EMBT) postaje sve manje realistična zbog rastućeg skepticizma koji pokazuje Pariz.

Komitet za odbranu francuskog Senata je u svom izveštaju o budžetu za 2024. želeo da iznese niz nedoumica o mogućnosti sprovođenja ovih programa u razumnom roku, piše Defense Aerospace.

U izveštaju se izričito navodi da, uprkos interesovanju za odbrambenu saradnju sa Nemačkom, ne postoji sinhronizacija programa vojne modernizacije oružanih snaga dveju država.

Postoje velike razlike između armija dve države u definisanju potreba za naoružanjem, ekonomski interesi dve industrije su konkurentni, a sami proizvođači naoružanja nisu previše otvoreni u pogledu šansi za uspeh dva vojna programa – FCAS ( Future Combat Air Sistem) i MGCS (Main Ground Combat Sistem).

Istovremeno, za Francusku će 2025. biti ključna godina za donošenje strateške odluke u vezi sa zamenom rezervoara Leclerc, ali i u vezi sa avionom Rafale.

Odnosno, Pariz sada ispravno vidi problem da će, ulaganjem u oba projekta, imati deficit odbrane, jer se očekuje da će ova nova vojna oprema biti operativna negde oko 2045-2050.

Tek početak proizvodnje tenka „MGCS“ zakazan je za 2040-2045. Istovremeno, nije izvesno da će se proizvoditi u seriji, pošto je Berlin dao zeleno svetlo za paralelni razvoj zamene za tenkove Leopard 2.

Ovaj vojni program koordinirali bi Nemci Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i Rheinmetall, italijanski konglomerat Leonardo, Šveđani iz Saaba, kao i jedna španska kompanija. Ovo je takođe projekat koji ima za cilj razvoj novih oklopnih vozila za evropsko tržište, ali samo za Nemačku, Italiju, Španiju i Švedsku.

U isto vreme, francuski zakonodavci su, naravno, postavili pitanja o finansiranju, proceni rizika i metodama razvoja za dva vojna programa.

Međutim, glavni problem je u tome što, ako Francuska odluči da sačeka nakon programa MGCS, moraju produžiti životni vek tenkova Leclerc do sredine 21. veka, što znači da se postojeći oklop mora modernizovati na odgovarajući nivo.

Što se tiče lovca FCAS, razvojni program je već odlagan 2 godine, a prvi let prototipa je trenutno zakazan za 2029. godinu. To znači da je njegovo pojavljivanje u vidu aviona masovne proizvodnje moguće tek oko 2045-2050. Dakle, do tada se postavlja pitanje nastavka rada i modernizacije aviona Rafale.

3 KOMENTARA

  1. Francuzi su skeptični po pitanju samog vojnog saveza između evropskih država i samom zajedničkom proizvodnjom oružja. Razvijati zajedničko oružje sa zemljom s kojom si vekovima ratovao a u budućnosti ti može biti direktni ekonomski konkurent, nije baš pametno.

  2. Od sto otaca deca se grbava radjaju. Stara Srpska izreka. Kada razlicite koncepte pomesate dobije se mucak. A sto se grbo rodi ,vrijeme neispravi. Druga Srpska izreka.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave