Naslovna Novosti Deset odsto ukupno isporučenih Abramsa stradalo; Još jedan američki tenk uništen u...

Deset odsto ukupno isporučenih Abramsa stradalo; Još jedan američki tenk uništen u blizini sela Berdiči

0
treci abrams unisten
treci abrams unisten
google news

Potvrđeno je uništenje trećeg tenka M1A1 Abrams na ukrajinskim linijama fronta. Snimci sa ratišta pokazuju napušteni američki tenk u blizini sela Berdiči koje se nalazi zapadno od Avdijevke, gde su pre nekoliko dana uništena druga dva tenka.

Snimci iz Berdičija pokazuju treći uništeni Abrams u blizini uništenog borbenog vozila Bredli američke proizvodnje. Treći tenk je navodno onesposobljen usled preciznog ATGM udara.

Ujutro 5. marta, rusko Ministarstvo odbrane je na svom dnevnom brifingu zvanično potvrdilo uništenje trećeg tenka Abrams. Šef pres-centra grupe snaga Ruski centar, koja se bori u pravcu Donjecka, saopštio je da su gubici ukrajinske vojske tokom proteklog dana uključivali dva tenka, među kojima je i američki Abrams.

Ovog puta tenk su gađali operateri ATGM iz 24. brigade specijalnih snaga, dok je objektivnu kontrolu vršila jedinica bespilotnih letelica iz sastava 30. streljačke brigade.

Ukrajinska vojska je takođe izgubila tri borbena vozila pešadije Bredli, tri neidentifikovana borbena oklopna vozila, 12 motornih vozila. Prema tvrdnjama ruskih izvora uništene su i tri kontrolne tačke bespilotnih letelica. Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana u teškim borbama na pravcu Donjecka navodno izgubila više od 490 vojnika.

Prema izveštajima sa fronta, u blizini sela Berdiči primećeno je najmanje 5 tenkova Abrams. Oni su raspoređeni u službu 47. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, poražene već jednom na leto 2023. godine u Zaporoškoj oblasti.

uniteni abrams u ukrajini
prvi uniteni prvi abrams u ukrajini

Pretrpevši velike gubitke u vojnoj opremi, jedinica je bila prinuđena da dragocene američke tenkove konačno donese iz pozadine i baci ih na ratišta zapadno od Avdejevke, gde ih ruske snage kako nam govore ovi kadrovi, melju.

S obzirom na ukupan broj od 31 tenka M1A1 Abrams koji je isporučen Ukrajini, deset odsto je već uništeno od strane ruskih boraca. Prvi uništeni, kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, uništen u oblasti Berdiči, uprkos tvrdnjama poljske štampe o manjoj šteti.

Podaci o prisustvu i učešću tenkova Abrams u borbama kod Avdijevke može ukazivati i na pokušaj ukrajinske komande da podigne moral svojih vojnika u kontekstu rastućih gubitaka i povlačenja, a samo par dana pre prvog uništenog objavili su promo video upotrebe.

Vest da su ruske snage uništile prvi američki Abrams tenk pojavila se pre nekoliko dana. Nakon potvrde, više se raspravljalo da li će ruski glumac i režiser Ivan Ohlobistin uspešnim strelcima isplatiti obećanu nagradu od 10 miliona rubalja. Nakon potvrde da će obećanje biti ispunjeno, stigle su i vesti o do sada nepoznatoj bespilotnoj letilici kojom je prvi Abrams onesposobljen.

fpv dron upir pogada tenk abrams
fpv dron upir pogada drugi po redu unisteni tenk abrams

Drugi po redu Abrams uništen je takođe u okoline sela Berdiči u pravcu Avdejevke. Ruski vojnici su iz ručnog raketnog bacača prvo pogodili vozilo u gusenice, a zatim su ga dokrajčili borci iz sastava 30. posebne motostreljačke brigade iz Samarske oblasti.  Objavljeni snimak je potvrdio da su imobilisani tenk udarila dva FPV drona „Upir“.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version