Naslovna Novosti Dok stižu vesti o još uništenih tenkova Abrams, Rusi objavili da je...

Dok stižu vesti o još uništenih tenkova Abrams, Rusi objavili da je FPV dronom Pirana uništen prvi

29
uniteni abrams u ukrajini
uniteni prvi abrams u ukrajini
google news

Postoje izveštaji da je na frontu onesposobljen još jedan američki tenk Abrams Oružanih snaga Ukrajine.

Podatke o pogotku drugog tenka Abrams ukrajinskih oružanih snaga objavio je Telegram kanal Vojna hronika. Isti kanal piše da su “prema drugim izvorima uništena još dva tenka Abrams”. Međutim, u istoj publikaciji autori priznaju da još nema potvrde informacija, kao ni koja modifikacija tenkova je uništena. Navedena je opšta oznaka M1 Abrams.

Vest da su ruske snage uništile prvi američki Abrams tenk pojavila se pre nekoliko dana (i za sada jedini zvanično i dokumentovani). Nakon potvrde, više se raspravljalo da li će glumac i režiser Ivan Ohlobistin uspešnim strelcima isplatiti obećanu nagradu od 10 miliona rubalja. Nakon potvrde da će obećanje biti ispunjeno, stigle su i vesti o do sada nepoznatoj bespilotnoj letilici kojom je Abrams onesposobljen.

Ruska patrola je 26. februara 2024. na severozapadu od Avdijevke uočila tenk MBT M1A1 Abrams iz sastava ukrajinske 47. posebne mehanizovane brigade „Magura“. Oklopno vozilo se kretalo Centralnom i ulicom Mira sela Berdiče  ka selu Stepovoje, 1,5 km od ruskih položaja.

U jednom trenutku, Abrams je pogođen dronom kojim je upravljao operater sa pozivnim imenom Rassvet iz sasava 15. zasebne motostreljačke brigade „Crni husari“ grupacije „Odvažni“ Centralnog vojnog okruga. Konačno, tenk su granatama ispaljenim iz ručnih reaktivnih bacača dokrajčili borci voda pod komandom „Kolovrata“.

Inače, borci koji su unišili tenk tvrde da su pratili uputstva iz priručnika. Naime,  stručnjaci za naoružanje su objavili priručnike i video zapise koji pružaju detaljne informacije o efikasnom neutralisanju Abramsa. U ovom materijalu detaljno su obeležene sve ranjive tačke na tenku kao što je optika i komunikacioni sistemi na krovu kupole. 

oruzane snage ukrajine objavile snimke americkih tenkova abrams u pravcu izgubljene avdijevke
oruzane snage ukrajine objavile snimke americkih tenkova abrams u pravcu izgubljene avdijevke

Nekoliko dana je vladala neizvesnost kojim tipom drona su „Crni husari“ uspeli da onesposobe američko vozilo. Konačno, pojavila se vest da se radilo o „Pirani“, što je potvrdio i proizvođač. Kao FPV kamikaza dron, „Pirana 10“ je opremljen kamerom koja bežično prenosi video zapis na mobilni uređaj, kameru na šlemu, slušalice ili drugi uređaj.

Tako operater može da snimi fotografije ili video zapise okruženja sa tačke gledišta drona. „Pirana 10“ se razlikuje od postojećih FPV po tome što radi na određenim frekvencijama.  Portparol Simbirskog konstruktorskog biroa izjavio je da je „Pirana“ jedina bespilotna letelica na koju ne utiču sistemi za elektronsko ratovanje.

Pirana radi na jedinstvenim frekvencijama, čineći dron skoro neranjivim na neprijateljsko elektronsko ometanje. Dron je izrađen od polimera ojačanog ugljeničnim vlaknima. Osim lakih i oklopnih vozila, bespilotna letelica može da uništava i zemunice, skloništa i utvrđenja.

Prema rečima sagovornika iz kompanije-proizvođača, ova vrsta dronova može da pogodi i laka i teža oklopna vozila. No, primarno predviđene mete su zemunice, poljski zakloni i utvrđenja. Cena drona je nešto manja od 800 evra.

FPV (First-person view) „Pirana-10“ (tačnnije „Piranjja“, „Пиранья“)  je vodeća modifikacija Simbirskog konstrukcionog biroa SKB „Pirana“ iz Uljanovska. Kreiran je na bazi iskustava iz specijalnih operacija. Dron radi na netipičnim frekvencijama, što mu omogućava da savlada protivničke sisteme elektronskog ratovanja.

Domet delovanja sa maksimalnim borbenim opterećenjem dostiže 10 km, a sama bojeva glava je sposobna da probije dinamičku zaštitu oklopnih vozila. Uređaj koristi jedinstvene frekvencije i sopstveni video predajnik, sposoban da radi čak i u uslovima jakog izlaganja elektronskom ometanju.

pirana 10
pirana 10

Opremljen je efikasnom grupom propeler-motor, koja omogućava isporuku velikog tereta ekstremnom brzinom direktno do cilja.

Primera radi, ovaj kvadrokopter, u zavisnosti od vremenskih uslova, može „isporučiti“ tandem bojevu glavu reaktivne granate P7-7VR (7P28) „Rezime“ za RPG-7 na daljine od 8 do 10 km ili glavu lakše monoblok kumulativne granate PG-7VL (7P16) „Luč“ (takođe za RPG-7) na 12 do 15 km.

Ove bojeve glave probijaju oklop debljine od 500 do 650 mm, što prevazilazi dinamičku zaštitu tandem tipa ARAT-2 kojom je opremljen Abrams. Osim „Pirane 10“, koji postiže brzine i do 140 km/h, Simbirski biro proizvodi „Piranu-7“ sa brzinom od 125 km/h kao i „Piranu-10 with Thermal Imager“ (za dejstva u uslovima slabe vidljivosti).

29 KOMENTARA

    • Ziv ti meni bio Miroljube 100 godina ali da RF nazoves fašistima je krajnje, najlepse receno, neumesno. Njih je covece od tog zla izginulo 20 miliona (20 000 000).
      Dobro li ti je?

      • Miroljub je čovek plaćeni NATO bot iz Zagreba, Podgorice ili Tirane.
        Znate, oni po tim NATO kolonijama nemaju baš neki izvor prihoda…

  1. Anonimusu. Neznaš istoriju. Rusi su nam saveznici još od prvog srpskog udtanka. Kod Deligrada (selo između Ražnja i Aleksinca) 2000 ruskih dobrovoljaca je upalo u tursku zasedu i izginulo jer su pošli u pomoć Stevanu Sinđeliću da pomognu u borbi protiv turaka. E odatle počinje vojna pomoć bratske Rusije Srbiji. Jedini put nas je izdao pijani Jeljcin 99′ kada nas je smrdljivi nato bombardovao. I zamolio bi ove nato plaćenike da ne seru više ustima umesto guzie.

    1
    3
  2. Neka qospod draqi zastiti zastiti ruske vojnike koi se bore protiv sotonske nepravde kojojsu.ukrainci robovi ukoliko bi rusija tamo izqubila veliko zlo i zli duxovni mrak zavladao bi evropom kakav ljudi jos nikad videli nisu a verovatno bi bilo upotrebljeno nuklearno oruzje. Ovako sveti sinovi rusije xrabro tuku na terenu zver djavolovu po zubima. Bice mirna samo neko vreme kada ce ponovo da krene ali ponovo draqe bacuske moraju da je biju i tako dok ne dodje qospod a njeqov dolazak blizu je samo xristu ako se molimo i uime njeqovo. Ocu i duxu boq ce nam pomoci druqi nacin od p.troice necemo pomoc dobiti sretno zelim svima razumnima

    • Harčenko jesi li ti,ako jesi nisi zaslužan ni dostojan ambasador Rusije u Srbiji samo radiš na štetu Ruskog naroda kao i Vučić na štetu Srpskog naroda!

      • Kakav je to savez? Savez da u UN glasaju za sankcije? Da naprave špijunski centar u Nišu? Da nas vuku u čeljusti Putinovog apsolutističkog feudalizma?! Hvala lepo. Daleko im lepa kuća (na svu sreću)!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version