Naslovna Novosti Još tenkova Abrams uništeno na linijama fronta Ukrajine; RPG ih onesposobio, FPV...

Još tenkova Abrams uništeno na linijama fronta Ukrajine; RPG ih onesposobio, FPV dron Upir dokrajčio

5
fpv dron upir pogada tenk abrams
fpv dron upir pogada tenk abrams
google news

Na društvenim mrežama se pojavila neproverena vest da su kod Avdejevke ruski vojnici iz grupe Centar uništili još jedan, treći po redu, američki tenk Abrams.

Vest je na svom TG kanalu prvi objavio Vladimir Solovjev.

Solovjev je napisao da je „ruska vojska uništila još jedan američki tenk Abrams u Ukrajini. To se dogodilo u selu Berdiči u pravcu Avdejevke. Ruski vojnici su iz ručnog raketnog bacača prvo pogodili vozilo u gusenice, a zatim su ga dokrajčili borci iz sastava 30. posebne motostreljačke brigade iz Samarske oblasti“.

Uveče 3. marta, konstruktor ruskog FPV drona „Upir“ prijavio je uništenje drugog tenka Abrams od strane male bespilotne letelice. Objavljeni snimak je potvrdio da su imobilisani tenk udarila dva FPV drona „Upir“.

Prema ovoj vesti može se zaključiti da su Rusi u Berdiči uništili još jedan tenk Abrams, praktično na istom mestu gde su stradala i prva dva. Po svemu sudeći, komanda Oružanih snaga Ukrajine je iz rezerve u borbu poslala 47. posebnu mehanizovanu brigadu „Magura“.

Ova brigada je opremljena američkim tenkovima koje su čuvali do poslednjeg trenutka. Prema dostupnim podacima, do pet tenkova Abrams primećeno je u oblasti Avdejevke, odnosno sela Berdiči.

Prema izveštajima, treći Abrams je prvo imobilisan bacačem granata, nakon čega su ga dokrajčili vojnici jurišne grupe 30. posebne motostreljačke brigade. Više detalja nije poznato. Prema najnovijim objavama, nakon što je tenk bio blokiran pogotkom u vozni deo (gusenice), konačni udar su mu nanela dva FPV dorna Upir – pogocima u bok i krov kupole.

uniteni abrams u ukrajini
uniteni prvi abrams u ukrajini

Prema saopštenju od 26. februara, prvi američki tenk je takođe uništenu Berdiči. Pogođen je dronom kamikaza, a zatim dokrajčen bacačem granata. Za prvog Abramsa, borac će dobiti ili je već dobio 10 miliona rubalja od glumca Ivana Oklobistina.

Tokom 29. februara pronela se vest da je na istim prostorima uništen i drugi Abrams. Osim toga, na istom pravcu je uništena još jedna mašina za razminiranje M1150 ABV na bazi tenka Abrams, koja je teglila M58 Mine Clearing Line Charge (MICLIC).

Inače, Amerikanci su Oružanim snagama Ukrajine isporučili 31 tenk M1A1 Abrams u najjednostavnijoj konfiguraciji. Uprkos svim pokušajima da se dragoceni tenkovi sakriju sa bojišta, ukrajinska vojna komanda je verovatno bila prinuđena da ih baci u bitke u pokušaju da zaustavi brzo rusko napredovanje na strateški važnom pravcu.

FPV dron Upir

Ruski FPV dron Upir (Упырь), razvijen u jednom od preduzeća u Sverdlovskoj oblasti, uspešno je testiran u zoni sukoba u Ukrajini. Prenosi agencija TASS koja je razgovarala sa predstavnikom preduzeća.

upir
upir

Prema njegovim rečima, bespilotna letelica FPV, koja je dobila rečito ime „Upir“, dizajnirana je za napade u dubinu fronta, uključujući i sprečavanje snabdevanja municijom i uništavanje oklopnih vozila na zatvorenim pozicijama.

Glavni zadatak našeg razvoja je da udarimo neprijatelja na taktičkoj dubini kako bismo izolovali zonu borbe. Odnosno, želimo da blokiramo uslovni kvadrat od mogućnosti transporta municije, ljudstva i opreme kako bi borbu za neprijatelja učinili što težom i nepodnošljivijom. 

Druga prioritetna meta su tenkovi koji dejstvuju po nama sa zatvorenih vatrenih položaja, a koji se kriju od naših ATGM posada iza pregiba terena, dron će uspeti da pronađe takav cilj i pogodi ga zaronom sa visine, kaže predstavnik proizvođača.

Takođe je napomenuo da je prva serija, koja je delimično napravljena pomoću 3D štampača, testirana u zoni borbe.

Već je poznato da Upir može da nosi RPG-7 granate, kao što su ručne protivtenkovske granate PG-7VL, RKG-3M, kao i visokoeksplozivna fragmentaciona punjenja koja je vojska napravila direktno na frontu od epoksidnog lepka i frakcija.

Upir ili Gul (Ghoul) od praslovenskog *opir, takođe vuh, vampir, krvopija je uobičajeni slovenski mitološki lik, založeni mrtvac koji ustaje iz groba noću te šteti ljudima i stoci, pije njihovu krv, šteti privredi.

Verovanje u duhove je bilo najrasprostranjenije na teritoriji Južne Rusije (savremena Ukrajina). Verovalo se da mogu izazvati glad, pomor, sušu. Upir otprilike odgovara vampiru u zapadnoevropskoj mitologiji i ima mnogo zajedničkog sa gulom u istočnoslovenskoj tradiciji, ali u 19. veku ovi likovi su se jasno razlikovali.

Upir ili Gul u video igrici Might and Magic
Upir ili Gul u video igrici Might and Magic

Predstavnik proizvođača nije precizirao vremenski okvir za puštanje novog drona u službu ruske vojske, ali kao što vidimo, Upir je pronašao kome će da sisa krv.

5 KOMENTARA

  1. Americki cionisti dakeko od kuce. Smutljivci i gamad. Prokleta ratna industrija koju drze, smrad planete.
    Rokaj Ivane

  2. Pa, zavisno od mesta na kom ga pogodiš, svako oklopno vozilo možeš uništiti ili teško oštetiti. Jednostavno, debljina oklopa nije svuda impresivna. Može “abrams” da uništi i “zolja”. Ako priđeš dovoljno blizu i potrefiš gde treba.

  3. RPG7 unistava cuveni Abrams ??? Zato su se pleme Huti uskutcili😂😂😂😂😂, svako pleme u svetu ima RPG7. Ameri neka se preoruzaju sa tenkovima. Neka nasancuju jos sto hiljada milijardi dolara i neka kupe prave tenkove od Rusije i Kine, ako misle da to traje.😂😂😂😂👍😎👑

  4. Uništena su dva tenka m1a1 i m1150 i solovljev se poziva na drugi ruski tg imate kod njega u tekstu. a kod njih lepo stoji sa sve slikama i videom. m1150 nije tenk već Assault Breacher Vehicle, nema top pa ne može da bude tenk.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version