Naslovna Novosti Pored pogođenog, još najmanje 5 tenkova Abrams raspoređeno u oblastima oko Avdijevke

Pored pogođenog, još najmanje 5 tenkova Abrams raspoređeno u oblastima oko Avdijevke

1
abrams u ukrajini sa aktivnom zastitom
abrams u ukrajini sa aktivnom zastitom
google news

Na pozadini intenziviranja neprijateljstava u pravcu Avdijevke i smanjenja vojne pomoći sa Zapada, čini se da je Ukrajina bila prinuđena da koristi čak i ranije smatrane nedodirljivim rezervama.

To je dovelo do toga da je zapadni oklop poslat na linije fronta, uključujući američke tenkove M1A1SA Abrams, prethodno skrivene duboko u pozadini.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, jedan od ovih tenkova je uništen u oblasti Berdiči, uprkos tvrdnjama poljske štampe o manjoj šteti.

Igor Kimakovski, savetnik šefa novoformirane Donjecke Narodne Republike, prijavio je zabeleženo prisustvo još najmanje pet tenkova „Abrams“ u oblasti Avdijevke, postavljajući pitanja o njihovoj ulozi i uticaju na trenutnu operativnu situaciju.

Uprkos impresivnim karakteristikama Abramsa, malo je verovatno da će njihovo prisustvo radikalno promeniti situaciju na frontu, posebno imajući u vidu nedavne uspešne akcije Oružanih snaga Rusije.

uniteni abrams u ukrajini
uniteni abrams u ukrajini

Podaci o prisustvu i učešću tenkova Abrams u borbama kod Avdijevke ukazuju na pokušaj ukrajinske komande da podigne moral svojih vojnika u kontekstu rastućih gubitaka i povlačenja, te su samo par dana pre prvog uništenog objavili video upotrebe.

Istovremeno, ruska strana je već najavila spremnost i adaptaciju svoje vojske na mogući susret sa američkim oklopnim vozilima, demonstrirajući uverenje u svoju snagu i sposobnost da izdrži sve izazove na bojnom polju.

Kako ‘uništiti’ Abrams?

U zanimljivom ruskom videu koji se pojavio na mreži prošle godine, detaljno se opisuje kako se onesposobljavaju Abrams tenkovi, koje su Sjedinjene Države obećale Ukrajini.

Video je objavljen mesec dana nakon što su SAD po prvi put najavili da će to naoružati Kijev sa 31 jedinice M1A2 Abrams. U videu se nabrajaju sposobnosti tenka, naglašavajući da je Abrams jedan od najmoćnijih NATO tenkova, bez obzira koja verzija je u pitanju.

Kako 'uništiti' Abrams? Rusi izbacili video uputstvo za američi glavni borbeni tenk

“Moćan oklop, aktivni sistem zaštite i drugi dodatci tenka ga čine veoma otpornim u borbi.

Uskoro, međutim, ton se menja, a u videu se tvrdi da “Abrams nije nepobediva mašina” i može se onesposobiti kao “bilo koje drugi tenk”.

Nadovezujući se na to, video daje detalje o probojnim i najranjivijim mestima tenka a sam video postaje vodič za uništavanje moćnog vozila. Prema snimku, najteže je poraziti „čeonu izbočinu“ tenka Abrams. Nasuprot tome, procenjuje krov kupole kao najranjiviju tačku napada.

Na snimku se navodi da napadači mogu da oštete optiku i sisteme za posmatranje i komunikaciju na krovu kupole pucanjem iz mitraljeza velikog kalibra i bacača granata.

Međutim, sva druga mesta su visoko zaštićena kombinovanim oklopom i trebaće im najnaprednije protivtenkovsko oružje za napad. Dodaje se da, ako su dostupni, mitraljezi i bacači granata mogu pogoditi rezervoare goriva ili lokacije vozača i drugih članova posade u kupoli.

poternica abrams
poternica abrams

Još jedna tačka ranjivosti navedena u video snimku su bočne strane tenka Abrams. Kaže se da je Abrams lakše pogoditi sa boka i naglašava da svi tenkovi imaju „gusenice“, što ih obično čini ranjivim i nepokretnim. Upozorava da, iako to neće eliminisati borbenu efikasnost tenka, učiniće ga nepokretnim.

Posle prednje i bočne strane dolazi zadnji deo tenka, koji video naziva „najranjiviji deo“. Prema snimku, prioritetne mete moraju da budu motor i municija. Kaže da ako se koriste zapaljive smeše, najbolje rešenje bi bilo da se napadne odeljak menjača motora odozgo.

Pored navođenja tačaka na koje napadač treba da cilja, video takođe opisuje oružje koje bi bilo najefikasnije u uspešnom onesposobljavanju ili uništavanju tenka Abrams. U tom cilju, zalaže se za upotrebu drona koji bi mogao da napadne odeljak za prenos motora odozgo.

Iako je tenk u celini dobro oklopljen, optika i komunikaciona oprema na vrhu kupole tenka mogu se brzo onesposobiti ručnim granatama, dok se motor i municija mogu uništiti sa prikladnim oružjem.

gde gadati abrams
gde gadati abrams

Video se završava zaključkom: „Abrams se s pravom smatra jednim od najbolje zaštićenih vozila, ali iskustvo ratova u Persijskom zalivu srušilo je mit o njegovoj superiornosti.

Brojne fotografije zapaljenog Abramsa još jednom su potvrdile da svaki tenk može biti uništen, a američki nikako nije izuzetak. Glavna stvar je da ostanete hladni i upotrebite neophodna sredstva za uništavanje.”

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version