Naslovna Novosti Bivši američki pilot šalje poruku za Ukrajince: F-16 je primadona, veoma je...

Bivši američki pilot šalje poruku za Ukrajince: F-16 je primadona, veoma je osetljiv i treba mu posebna nega

27
prvi lovci f 16 stigli u ukrajinu
lovci f 16 na snežnoj pisti
google news

Ukrajina se sprema da primi F-16 Fighting Falcons u narednim mesecima, ali integracija ovih supersoničnih lovaca u svoj arsenal zahteva više od obuke pilota.

Nešto preko od 60 F-16 za sada navodno nude Norveška, Danska, Holandija i Belgija, dok nekoliko zemalja trenutno obučava pilote i posade. Mlaznjaci su pokušaj odgovora na molbe Kijeva da se pomogne u balansiranju izgleda protiv ruskih vazduhoplovnih snaga na ukrajinskom nebu.

Ukrajina se sprema da primi F-16 Fighting Falcons u narednim mesecima (prema nekim navodima ne pre juna), ali integracija ovih supersoničnih lovaca u svoj arsenal zahteva više od obuke pilota.

Međutim, stavljanje ovih lovačkih aviona u upotrebu biće izuzetno teško. Baze će biti glavne mete za ruske napade, sami avioni će biti gađani ruskim sistemima protivvazdušne odbrane, njihova popravka će biti ozbiljan izazov, a čak i korišćenje nerazvijenih i loših pista moglo bi da sabotira avione.

Tom Rihter, bivši pilot američkog marinskog korpusa koji je upravljao F-16 dok je bio u Nacionalnoj gardi SAD, rekao je da je avion “osetljiva zver” u poređenju sa avionima MiG i Suhoj iz sovjetske ere na koje su Ukrajinci navikli ali i održavali ih.

motor f 16 neposredno pre ponovne instalacije
motor f 16 neposredno pre ponovne instalacije

„Ako ste se ikada približili i uhvatili u ruke MiG-29 na aeromitingu, a zatim odmah prišli i uhvatili se za F-16, samo spolja možete osetiti kako je F- 16 je dizajniran. To je primadona, veoma je osetljiva i treba joj rigorozno održavanje”, rekao je Rihter, koji je nekada koristio pozivni znak T-Bone (odrezak govečeta kod kosti u obliku slova T, koja razdvaja biftek i ramstek).

Sovjetski avioni mogu da lete sa loše održavanih aerodroma, zahtevajući manje održavanja. Da je situacija drugačija, Ukrajina bi pre dolaženja F-16 morala da gradi prilagođene baze i piste za smeštaj aviona, ali to nije moguće tokom rata.

„Zaista, F-16 treba neke adaptacije – radi se o pripremi piste, jer je stajni trap krhkiji od MiG-ova, točkovi su mali, usisnici vazduha su niski do piste, može postojati opasnost od usisavanja određenih objekata. Ali sve se to može rešiti. Postoje rizici za sve tipove aviona”, rekao je za zapadno glasilo Politico, Jurij Ignjat, portparol ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva.

Podsetimo, ukrajinski izvori su nedavno podelili video obuke njihovih pilota na lovcima F-16 u Danskoj. Zapadne i ukrajinske vlasti i dalje forsiraju nadu o promeni situacije na bojnom polju zahvaljujući raličitom zapadnom oružju.

Zemlje koje će poslati F-16 u Ukrajinu

Zajedno sa Danskom, Holandija, Belgija i Norveška su jedine zemlje koje su obećale Ukrajini isporuku lovaca F-16.

f 16 lansira sajdvinder
f 16 lansira sajdvinder

Holandija je obećala Ukrajini 18 aparata F-16, da bi potom povećala isporuke lovaca za polovinu eskadrile, ali još nije ni objavila datum isporuke. Obećanje su dale i Belgija i Norveška, čak ni ne precizirajući ukupan broj aviona.

Danska je takođe prošle godine najavila da će ubrzati za dve godine svoj plan da ukine F-16 i zameni ih modernijim F-35. Danci su prvobitno hteli da povuku F-16 iz upotrebe 2027. godine, ali novi plan predviđa 2025. godinu, za koju se tvrdi da će utrti put za njihovu donaciju Ukrajini.

Danska ima ukupno 43 aviona F-16, od kojih je 30 funkcionalno, dakle u aktivnoj službi. Sa druge strane, pojedini nemački mediji tvrde da Oružane snage Ukrajine mogu da pokrenu novu ofanzivu čim prime lovce F-16.

Kuleba najavio „vazdušne pobede“ ove godine

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da će ove godine biti prve vazdušne pobede F-16 na nebu Ukrajine. Prema njegovim rečima, pripreme za prvi udar višenamenskih lovaca teku po planu.

Pripreme za prvi vazdušni udar, koji će F-16 izvršiti na ukrajinskom nebu, nastavljaju se po planu. Pripremaju se piloti, inženjeri, infrastruktura, rekao je ukrajinski diplomata.

On je dodao da se sve zemlje koje su se obavezale da će obezbediti F-16 drže svojih obaveza. Ukrajinski ministar je istovremeno ukazao na „veoma složenu tehnologiju“ ovih lovaca. Prema njegovim rečima, upravljanje takvim borbenim avionom „nije samo prelazak iz jednog automobila u drugi“.

“Menja se čak i koncept kontrole vazdušne borbe. Stoga se proces nastavlja. Potrebno je vreme, ali sve ide manje-više po planu. I mislim da ćemo ove godine imati prve vazdušne pobede F-16 u Ukrajini,” rekao je šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

lazni f 16 u ukrajini
lazni f 16 u ukrajini

Dmitrij Kuleba je ranije rekao da bi Kijev mogao da primi američke lovce u prvoj polovini 2024. godine, međutim, sada je očekivani mesec jun. On je jedinom preprekom za slanje F-16 u Kijev nazvao obuku pilota i infrastrukturu u zemlji.

27 KOMENTARA

  1. Jel ovo sovjetska republika Srbija? Ja bog svima vama oduzeo zapadne aute,odeću, obuci,satove,telefone i od sad sverusko morate imati i mace Sibir,a da ne pričamo o razmišljanju to je strogo zabranjeno,no to nije problem jer to inače ne funkcioniše kod velikog broja ovdašnjih ljudi.

    • Znaci nisu problem Avioni, ali da jedan Ukrajinski Pilot za 6 Mjeseci leti sa F16 to jenemoguce.
      Drugo gdje ce ti Avioni da budu Bazirani odakle da polijecu i slijecu.Aerodromi uzorani Baze ratmzrusene, a Ukrajina nema Kadar za odrzavanje to je skupa investicija.
      Ako misle da polete iz neke susjedne zemlje grdno se varaju bilo bi veselo, od Zapadnih Nato Pilota nema niko Muda.

  2. Citavo rat vazduh Rusije je na nivou 3 e gener uz izuzetak pak fa koji je na cetvorci samo da bude operativan.uskoro cemo svjedocit sto znace sesnaestice i Gripeni u odnosu na Rusku skalameriju !

    1
    13
  3. Da je “mala” Srbija imala ovakvu pomoć ’99, polupali bi “odbrambeni” Nato, i ne bi se baš onako šepurili svih 19 članica koje su učestvovale u brutalnom bombardovanju. Još okrivljuju Srbiju za genocid ’99. Kakva pravda i njihova “demokratija”.

    25
    22
  4. Pa gde mogu sa ruskim avionima koji su daleko superiorniji u svemu a najbitnije u lociranju radarom protivnika i dometom raketa .

    15
    2
  5. Добиће Украјинци још по лабрњи..само нека се играју…скупо ће их све то коштати…

    13
    3
  6. Dok citam ovaj clanak, pomislih, pa Ukraini su dovoljna tri ova aviona da ,ne samo preokrene rat, nego za neko krace vreme umarsira u Moskvu😂😂😂😂, a Amerima je dovoljno da imaju desetak F16 i zavladaju svetom🤣🤣🤣🤣😎, ne mogu da verujem ,da ima jos toliko naivnog naroda, ? Zaista , licno , smatram da je F16, odlican avion,u svojoj klasi, posebno blok70 ,. Ali na drugoj strani su, S300V4, S400, SU 27, SU30, SU 35, SU57, MIG 35. Ovo su visestruko sposobnija sredstva od najboljeg F16, blok70, koi u toj klasi nikad nece doci u Ukrainu. O broju aviona, takodje, to je neuporedivo. Mislim da zapad, meri strpljenje Rusima, ocito zele da iscrpljuju rusiju, koja ima mogucnosti inace da preore Ukrainu, ali te efektive cuva za NATO, e to tisti zapad, to oni vide i znaju.

    26
  7. Neka im posalju nevidljive f117 da vide rusi dali su zaista nevidljivi kad su takvi neka ih prosetaju od Ukrajine do Vladivostoka da uplase Ruse pa ce im biti najprodavaniji u svetu

    33
    • Да, Руси ће када Ф16 полети бомбардовати писте на аеродромима и Ф16 има да слети на ливаду.

      32
      • Kljucna rec u vasem obracanju je ,,Livada” slatko me nasmijaste jutros,🤣🤣🤣👍👌👏👏👏😭😭😭

  8. Ne šalje zapad te avione da bi se nesto promenilo,nego da bi kod kuće oprali pare,opravdali nova izdvajanja novca za novo oruzje itd.dok god se puca,zapadna kasica se puni….a to sto ljudi umiru,ginu,pa eto mozda holivud snimi neki potresan film o tome….pa i na tome ,zarade.

    90
    1
  9. Avion F16 ne može nikako da promeni tok rata u Ukrajini. Samo će ameri da vide koliko su im avioni bespomoćni i loši u sukobima sa ruskom PVO i ruskim avionima.

    86
    • Znaci nisu problem Avioni, ali da jedan Ukrajinski Pilot za 6 Mjeseci leti sa F16 to jenemoguce.
      Drugo gdje ce ti Avioni da budu Bazirani odakle da polijecu i slijecu.Aerodromi uzorani Baze ratmzrusene, a Ukrajina nema Kadar za odrzavanje to je skupa investicija.
      Ako misle da polete iz neke susjedne zemlje grdno se varaju bilo bi veselo, od Zapadnih Nato Pilota nema niko Muda.

      • За тебе Ђуркане и за све оне који олако прихватају ову нову изгледну ситуацију: могу да полећу из подземних писта а одржавање и плаћање свега финансираће Запад јер ово је њихов рат против Русије. Дакле, ствар није безазлена и осетиће то Руси и те како, мада мислим да ни то неће променити повољан изход рата за Русе изузев што ће повећати изгибије на обе стране. Појава Ф16 имаће исти, или сличан ефекат као ово што се Русима дешава са Црноморском флотом. А ту су и шведски Грипени, такође одлични авиони, а они полећу и са аутопутева, и чак слабијих писта. Биће ово практична прилика да Русија огледа своју авијацију са западном средње вредности с обзиром да не учествују Ф22 и Ф35. Па видећемо!?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version