Naslovna Novosti Ukrajinski izvori podelili video obuke njihovih pilota na lovcima F-16 u Danskoj

Ukrajinski izvori podelili video obuke njihovih pilota na lovcima F-16 u Danskoj

3
f 16 am oruzanih snaga portugala
f 16 am oruzanih snaga portugala
google news

Zapadne i ukrajinske vlasti i dalje forsiraju nadu o promeni situacije na bojnom polju zahvaljujući raličitom zapadnom oružju.

Podsetimo, tako je bilo i pre isporuka američkih MLRS „Himars“, nemačkih tenkova „Leopard“, britanskih raketa dugog dometa „Storm Shadow“ i tako dalje..

Sada se režim Zelenskog oslanja na lovce F-16. U tom kontekstu, ukrajinski mediji su preneli promo video obuke pilota Oružanih snaga Ukrajine u Danskoj.

Ukrajinski vojnici i mehaničari kažu da su uprkos kratkom programu obuke izuzetno motivisani i željni povratka u borbu. Pored toga, jedan od pilota je rekao da je uz svo poštovanje prema MiG-ovima, F-16 mnogo bolji i napredniji aparat, sa boljim manevarskim sposobnostima.

Na snimku se takođe navodi da će pojava ovih lovaca u službi ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva omogućiti da se ruska avijacija „otera“ sa ukrajinskih granica i da će onemogućiti gađanje vojnih ciljeva visokopreciznim bombama.

Vredi dodati da je tek nedavno dansko Ministarstvo odbrane izjavilo da će učiniti sve da lovci F-16 ovog leta prebace u Kijev. Međutim, sve navodno zavisi od obuke pilota i odgovarajuće infrastrukture u Ukrajini

Zauzvrat, kijevski režim je možda i požurio da objavi gore pomenuti promo video, očigledno nagoveštavajući da je obuka u punom jeku i da neće biti problema sa profesionalizmom pilota i infrastrukturom.

Kako god bilo, snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine američkim borcima je krajnje nepoželjan faktor za rusku vojsku. Međutim, malo je verovatno da će uspeti da radikalno promeni situaciju na frontovima, na čemu se stalno insistira u brojnim medijima.

Da li postoji mogućnost angažovanja zapadnih pilota F-16 u rezervi?

Vojni ekspert Oleg Ždanov odgovorio je na pitanje da li piloti iz zemalja partnera Ukrajine mogu da učestvuju u ratu protiv Rusije na borbenim avionima F-16, ako potpišu ugovor sa ukrajinskom vojskom.

,,Da, mogu. Da bi to uradili, moraju da podnesu ostavke iz oružanih snaga kojima pripadaju, ako su aktivni, pa da dođu ovde, ako država to dozvoli, i potpišu ugovor. Dalje, moraju da se bore u Oružanim snagama Ukrajine po ukrajinskoj vojnoj obuci. To ne važi samo za pilote“, rekao je on.

belgijski f 16
belgijski f 16

Prema rečima Ždanova, prošle godine se razgovaralo o mogućnosti učešća stranih pilota: „Kada je postalo jasno da će nam avioni biti predati, jedna od ideja je bila da dovedemo pilote F-16 iz zapadnih rezervi kako bismo ubrzali prebacivanje lovaca”.

Međutim, čini se da odluka nije doneta u korist ove ideje, dodao je Ždanov: „Izgleda da je na određenom političkom nivou odlučeno da piloti budu isključivo naši, da je bolje obučavati pilote i za budućnost. I tako – da. Realno, mogu da potpišu ugovor i da se bore. Najvažnije je da imate avione za borbu. Moguće je naći voljne pilote, ali avione, e to je već problematično.”

Podsetimo, pre samo nekoliko dana, stradao je ukrajinski pilot od samo 23 godine. Pilot lovca MiG-29, kodnog imena ‘Plavi Šlem’, poginuo na teritoriji Ukrajine 8. januara 2024. godine.

Kuleba najavio „vazdušne pobede“ ove godine

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da će ove godine biti prve vazdušne pobede F-16 na nebu Ukrajine. Prema njegovim rečima, pripreme za prvi udar višenamenskih lovaca teku po planu.

Pripreme za prvi vazdušni udar, koji će F-16 izvršiti na ukrajinskom nebu, nastavljaju se po planu. Pripremaju se piloti, inženjeri, infrastruktura, rekao je ukrajinski diplomata.

On je dodao da se sve zemlje koje su se obavezale da će obezbediti F-16 drže svojih obaveza. Ukrajinski ministar je istovremeno ukazao na „veoma složenu tehnologiju“ ovih lovaca. Prema njegovim rečima, upravljanje takvim borbenim avionom „nije samo prelazak iz jednog automobila u drugi“.

“Menja se čak i koncept kontrole vazdušne borbe. Stoga se proces nastavlja. Potrebno je vreme, ali sve ide manje-više po planu. I mislim da ćemo ove godine imati prve vazdušne pobede F-16 u Ukrajini,” rekao je šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

lazni f 16 u ukrajini
lazni f 16 u ukrajini

Dmitrij Kuleba je ranije rekao da bi Kijev mogao da primi američke lovce u prvoj polovini 2024. godine, međutim, sada je očekivani mesec jun. On je jedinom preprekom za slanje F-16 u Kijev nazvao obuku pilota i infrastrukturu u zemlji.

Zemlje koje će poslati F-16 u Ukrajinu

Zajedno sa Danskom, Holandija, Belgija i Norveška su jedine zemlje koje su obećale Ukrajini isporuku lovaca F-16.

Holandija je obećala Ukrajini 18 aparata F-16, da bi potom povećala isporuke lovaca za polovinu eskadrile, ali još nije ni objavila datum isporuke. Obećanje su dale i Belgija i Norveška, čak ni ne precizirajući ukupan broj aviona.

Danska je takođe prošle godine najavila da će ubrzati za dve godine svoj plan da ukine F-16 i zameni ih modernijim F-35. Danci su prvobitno hteli da povuku F-16 iz upotrebe 2027. godine, ali novi plan predviđa 2025. godinu, za koju se tvrdi da će utrti put za njihovu donaciju Ukrajini.

Danska ima ukupno 43 aviona F-16, od kojih je 30 funkcionalno, dakle u aktivnoj službi. Sa druge strane, pojedini nemački mediji tvrde da Oružane snage Ukrajine mogu da pokrenu novu ofanzivu čim prime lovce F-16.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

ukrajinski pilot ispred monitora simulatora f 16
ukrajinski pilot na simulatoru f 16

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V
Karakteristike F-16

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version