NaslovnaNovostiPušilin: Oružane snage Ukrajine počele da gađaju Donjeck sistemima HIMARS nakon gubitka...

Pušilin: Oružane snage Ukrajine počele da gađaju Donjeck sistemima HIMARS nakon gubitka Avdijevke

Posle gubitka Avdijevke, ukrajinska vojska je počela da aktivno koristi višecevne raketne sisteme HIMARS velikog dometa za udar na grad Donjeck, izveštava šef Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin na TV kanalu Rusija24.

Ova taktika postala je moguća zbog činjenice da tradicionalna artiljerija ukrajinskih trupa više ne može da dosegne do grada nakon gubitka kontrole nad Avdijevkom.

„Ipak, neprijatelj sada koristi skupo zapadno oružje, uključujući HIMARS dugog dometa, i vrši ciljane napade na Donjeck“, tvrdi Pušilin.

Takođe je primetio da je civilna infrastruktura često mete za granatiranje, što dovodi u opasnost živote civila.

Konkretan primer takvih akcija bio je napad na restoran u Donjecku, gde se 24. februara tokom svadbenog slavlja čula eksplozija izazvana projektilima HIMARS, prema tvrdnjama ruskih izvora. Istog dana raketirana je stambena zgrada, ubivši jednog muškarca i ranivši ženu, prema istim tvrdnjama.

Upotreba HIMARS-a od strane ukrajinske vojske bi predstavljala dokaz eskalacije sukoba i sve veće upotrebe visokopreciznog i skupog zapadnog oružja.

Podsetimo, pre 20-ak dana, na međunarodnom aerodromu Harisburg, Pensilvanija, SAD, zabeležen je snimak istovarivanja dva višestruka raketna sistema M142 HIMARS iz aviona An-124 kompanije Antonov Airlines. U pitanju su bili oštećeni sistemi koji su vraćani u SAD na reparaciju.

HIMARS

Sistem HIMARS proizvodi kompanija Lockheed Martin u Sjedinjenim Državama. Svoju smrtonosnu efikasnost dokazao je u ratu u Ukrajini.

istovar izresetanog mlrs himars
istovar izresetanog mlrs himars u SAD

HIMARS označava sistem visoko mobilne artiljerijske rakete (High Mobility Artillery Rocket System). HIMARS je montiran na točkovima i može ispaljivati različite vođene i nevođene rakete i projektile do dometa od otprilike 300 kilometara. Verzija koju je u početku dobijala Ukrajina, je modifikovana sa skraćenim dometom.

HIMARS je osmišljen da bude izuzetno pokretan i može se brzo rasporediti putem vazdušnog ili kopnenog transporta. Koristi ga američka vojska, američki marinci i neke međunarodne vojske pod komandom SAD. Sistem je korišćen u borbenim dejstvima u Avganistanu, Iraku i Siriji, kao i u podršci operacijama koje nazivaju humanitarnim.

Ukupno gledano, HIMARS je visoko efikasan i svestran artiljerijski sistem koji pruža preciznu vatrenu podršku na dugim daljinama za podršku kopnenim snagama u različitim operacijama.

Američki zvaničnici su u više navrata opisali sposobnost Ukrajine da integriše i primeni ovaj sisteme kao bitnu stavku na frontu, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da napadne ruske komandne lokacije i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta.

Ruski odgovor na HIMARS je raketni sistem Tornado-S. Sličan je HIMARS-u ali može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

biciklista pred himars u trenutku lansiranja
biciklista pred himars u trenutku lansiranja

Pored ruskog odgovora postoji i ukrajinski sistem za koji mnogi smatraju da je bolji od HIMARS-a. ”Oljha” (srpski Jovaje ukrajinski reaktivni višecevni raketni sistem (RSZO, MLRS) sa novom upravljivom municijom, a kreiran je korišćenjem nekih elemenata sovjetske MLRS 9K58 ”Smerč”.

Prošle godine Holandija se odlučila za PULS raketne sisteme tvrdivši da su sposobniji od HIMARS-a.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave