NaslovnaNovostiJurišne grupe Oružanih snaga Rusije u iznenadnom proboju do centra Rabotina u...

Jurišne grupe Oružanih snaga Rusije u iznenadnom proboju do centra Rabotina u pravcu Zaporožja

Prema tvrdnjama ruskih vojnih izvora, do večeri 24. februara postala je jasnija operativna situacija kod mesta Rabotino u zaporoškom pravcu.

Prema podacima ruskih monitoring resursa i paravojne javnosti, jedinice Oružanih snaga Rusije izvele su uspešan juriš na ovo naselje, istisnuvši iz njegovog dela jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

Tokom ofanzivnih operacija, oklopne grupe ruskih trupa su uspele da se probiju u centar Rabotina. Snažni napadi su uspešno preuzeli kontrolu nad rekreacionim centrom i školom (ono što je od njih ostalo), gde su se nalazila utvrđenja ukrajinskih snaga.

Zauzevši položaje ukrajinskih oružanih snaga, Rusi su počeli da se učvršćuju i pripremaju za sledeću ofanzivnu operaciju. Na internetu se pojavio snimak napada Oružanih snaga Rusije na ukrajinske položaje u Rabotinu.

Odbrana Oružanih snaga Ukrajine oslanjala se na školu i sada Ukrajinci treba da napuste ruševine Rabotina, ili pređu u kontranapad i zauzmu školsku teritoriju.

Kontrola nad školom navodno omogućava da dominirate većim delom Rabotina. Istovremeno, vojni resori Rusije i Ukrajine još nisu komentarisali ove informacije.

Podsećamo, krajem leta 2023. godine, tokom opsežne kontraofanzive u pravcu Zaporožja, Oružane snage Ukrajine su uspele da ovladaju Rabotinom upravo na ovaj način, izbacivši potom jedinice ruskih snaga iz škole i gurajući ih u šumske plantaže na periferiji.

Rabotino je bilo jedino mesto koje su Oružane snage Ukrajine u potpunosti zauzele u pravcu Zaporožja tokom prolećne kontraofanzive 2023. godine. Prijavljeno ali još nepotvrđeno rusko napredovanje u Rabotinu došlo je tačno nedelju dana nakon što su kijevske snage izgubile strateški i simboličan grad Avdijevku u pravcu Donjecka.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je selo Rabotino 4. februara, gde se tada nalazila 65. zasebna mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine. Tokom posete, šef Ukrajine se tada sastao sa vojnim licima, izrazio im zahvalnost na službi i uručio im državna priznanja.

Ukrajinski predsednik je nekoliko puta posetio liniju fronta od početka rata na različitim lokacijama.

zelenski u rabotinu
zelenski u rabotinu pre tri nedelje

Posete Zelenskog nekom mestu uoči pada su već postale čini se tradicija. Tako je takođe posetio i doneo loš predznak Avdijevki. Između ostalih, otišao je i u Bahamut, gde se mesecima vodila jedna od najkrvavijih bitaka u ratu, pre nego što je u maju pala u ruke Rusima.

Iako je situacija u Rabotinu i dalje konfuzna, gradić bi mogao pasti pod potpunu rusku kontrolu u roku od nekoliko dana ako kijevske snage ne uspeju da organizuju efikasnu odbranu.

Ovo bi bio još jedan veliki simboličan udarac Kijevu, jer je zauzimanje grada smatrano za veliko dostignuće njihove neuspele prolećno-letnje kontraofanzive.

Oružane snage Rusije potiskuju Oružane snage Ukrajine u četiri pravca

Ukrajinski resursi za praćenje i ruski vojni kanali nastavljaju pomno da prate situaciju u oblasti u kojoj se odvijaju vojne operacije i blagovremeno signaliziraju promene na liniji fronta.

Napominje se da su u protekla 24 sata jedinice Oružanih snaga Rusije potisnule formacije Oružanih snaga Ukrajine u četiri pravca simultano.

Tako su u pravcu Zaporožja ruske snage napredovale severno od sela Novoprokopovka i učvrstile se u prostoru širine do 2,2 km do dubine od 700 m. Borbe visokog intenziteta vode se u rejonu gore opisanog ​​​Rabatina.

Istovremeno, na pravcu Avdijevskog, jurišne grupe Oružanih snaga Rusije istisnule su odrede Oružanih snaga Ukrajine iz sela Lastočkino, Severnoje i Stepovoje. Rusi pokušavaju da se približe Orlovki, Tonenku i Berdiči, a Ukrajinci na sve načine pokušavaju da to spreče.

Na pravcu Bahmuta, u procesu izvođenja ofanzivnih operacija, jurišne grupe Oružanih snaga Rusije navodno su preuzele kontrolu nad 2 uporišta Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Časov Jara.

Prema vojnim dopisnicima i raznim Telegram kanalima, ruske trupe su uspele i da se učvrste na teritoriji sela Krasnoje.

ruska vojska unistila jos jedan americki bredli tokom svoje ofanzive u oblasti avdijivke
ruska vojska unistila jos jedan americki bredli tokom svoje ofanzive u oblasti avdijivke

Tokom napada, napredovanje ruskih trupa tokom dva dana ozbiljnih borbi iznosilo je 1,5 km u dubinu i 400 m u širinu duž fronta.

Pored toga, zabeleženo je napredovanje Oružanih snaga Rusije duž pruge severoistočno od sela Veseloje. Imajte na umu da još nije bilo zvaničnih izjava o svemu gore opisanom iz vojnih resora Rusije i Ukrajine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave