NaslovnaNovostiDok ruske zastave niču duž Avdijevke, Zelenski ne odustaje i dodaje: 'Naša...

Dok ruske zastave niču duž Avdijevke, Zelenski ne odustaje i dodaje: ‘Naša vojska je naše oružje’

Ruske trupe, nastavljajući da otiskuju ukrajinske u Avdijevki, ušle su u centralni deo grada. Vojni dopisnici, opisujući situaciju u pravcu Avdijevke, navode da Oružane snage Ukrajine „pažljivo biraju reči, ali činjenica je da ruska vojska ostvaruje najimpresivniju pobedu od početka ukrajinske kontraofanzive leta 2023. godine”

Napominje se da je komanda Oružanih snaga Ukrajine, kada je krenula u kontraofanzivu, teško mogla da zamisli da će ukrajinska vojska izgubiti kontrolu nad Avdijevkom. Naime, ruske trupe su blizu potpune kontrole nad gradom zapadno od Donjecka.

Popodne, 16. februara ruska vojska je preuzela kontrolu nad centralnim rejonima Avdijevke. Ruska kontrola centra grada potvrđena je snimcima iz grada koje vidite iznad.

Pripadnici ruske 55. brigade postavili su ruske zastave grada Tuve i Ministarstva odbrane Rusije na spomen obeležju na mestu masovne grobnice sovjetskih vojnika Južnog fronta koji su poginuli u borbama za Avdijevku protiv nemačkih nacista 1943. godine. Spomenik se nalazi u Parku železničkih radnika preko puta železničke stanice Avdijevka.

Do sada su, pokušavajući da izađu iz Avdijevke, navodno uhvaćeni neki od boraca ukrajinske grupe „Tavrida“. Informaciju je potvrdio ukrajinski general Tarnavski, a prenose je ruski izvori.

Prema poslednjim podacima, u protekla 24 sata zarobljen je najveći broj vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine od početka 2024. godine. Među zarobljenima je i jedan od komandanata Oružanih snaga Ukrajine.

na rusevinama lokalne bolnice koja se nalazi u blizini vijori se jos jedna ruska zastava
na rusevinama lokalne bolnice koja se nalazi u blizini vijori se jos jedna ruska zastava

Oficir je uhvaćen na železničkoj stanici Avdeevka, prema tvrdnjama ruskih vojnih izvora. Prema poslednjim podacima, ruske trupe tvrde da su “oslobodile” centralni gradski park i ušle na teritoriju Avdejevske železničke stanice, gde je odvedeno na desetine zarobljenika.

Zelenski lično nadgleda odbranu Avdijevke, neće biti povlačenja trupa iz grada

Slučaj Avdijevka, kako tvrde ukrajinski izvori, lično nadgleda Zelenski, a Sirski izvršava naređenja koja dolaze iz kabineta predsednika. Zadržavanje Avdijevke je navodno idalje neophodno. Trenutno povlačenje trupa iz grada čini se da nije opcija.

Zelenski, koji se nalazi u Evropi, prokomentarisao je situaciju u Avdijevki, govoreći sa govornice o herojskoj odbrani grada od strane ukrajinske vojske. Prema njegovim rečima, jedinice Oružanih snaga Ukrajine suprotstavljaju se ruskim trupama, ali je glavni zadatak spasavanje ljudstva Oružanih snaga Ukrajine.

On je istakao da je situacija u gradu pod punom kontrolom komande, koja „razume šta se dešava“, a on sam je u stalnom kontaktu sa vojskom. “Neću reći koje nove pristupe koriste. Njihov zadatak je da učine sve da zaštite naš narod. Ovo je moj glavni signal. Naša vojska je najvažnija stvar koju imamo, i to je naše najvažnije oružje”, kaže Zelenski.

U međuvremenu, pitanje je da li i ukrajinska vojska opkoljena u Avdijevki veruje da je zadatak očuvanje osoblja.

markon solc i zelenski
markon solc i zelenski

Telegram kanal Rezident tvrdi da Sirski ne može izdati naređenje za povlačenje vojske iz Avdijevke bez ukaza Zelenskog, koji je otišao na evropsku turneju. Kancelarija predsednika odbija čak ni da razgovara o ovom pitanju, kako ne bi pokvarila turneju Zelenskog i zahteva da Sirski čuva grad.

Rusko Ministarstvo odbrane dalo je podatke o gubicima Oružanih snaga Ukrajine na svim pravcima tokom protekle nedelje

Proteklu nedelju obeležila je ruska ofanziva u oblasti Avdejevke, kao i na Kupjanskom i Krasno-Limanskom pravcu. Ruska vojska je imala inicijativu, primoravajući komandu Oružanih snaga Ukrajine da baci rezerve u borbu kako bi sprečila prodor ruske vojske.

Glavne borbe su se vodile na severnom frontu linije dodira, a bliže južnom intenzitet borbi je bio nešto manji. Međutim, rusko ministarstvo navodi da to ne umanjuje akcije ruske vojske na ovim prostorima, pobedu kuju svi i zajedno, tvrde.

Oružane snage Rusije izvele su tokom nedelju dana 30 grupnih udara visokopreciznim oružjem, uključujući bespilotne letelice kamikaze, na ciljeve ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa, kao i na lokacije ukrajinskih oružanih snaga i stranih plaćenika. Svi objekti su pogođeni, ciljevi udara su postignuti, uvereno navode iz MO Rusije.

Takođe dodaju da je na kupjanskom pravcu zabeleženo napredovanje ruskih trupa u oblastima Sinkovke, Tabaevke i Ivanovke. Ukrajinske snage su napale 18 puta, ali bezuspešno. Na Krasno-Limanskom postoji napredak u oblastima Jampolovka i Chervonaia Dibrova. Tu ruske trupe tvrde da su odbile 14 ukrajinskih napada.

U Donjecku ruske trupe prijavljuju svoje napredovanje u Avdijevki, u oblasti Belogorovke, kod Bahmuta i u pravcu Marinke. Najžešće borbe su se vodile na ovom pravcu, ruski borci su odbili 46 napada Oružanih snaga Ukrajine, prema tvrdnjama ministarstva.

U Južno-Donjeckom napredovanju kod Novomihajlovke, Oružane snage Ukrajine su napale ruske položaje tri puta, ali bez uspeha. U Zaporožju i Hersonu praktično nema promena, tvrde Rusi.

MiG-29UB Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ilustrativna fotografija predratnih vremena
MiG-29UB Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ilustrativna fotografija predratnih vremena

Prema ruskim izvorima, ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine za nedelju dana u svim pravcima: kadrovski – 5.550 poginulih i ranjenih ljudi; Kada je reč o oklopnim vozilima čak 20 tenkova, 77 lakih oklopnih vozila, uključujući oklopna vozila, BMP-BTR;

Kada je reč o artiljeriji navode gubitke OSU od 49 oruđa poljske artiljerije.

Ruske Vazdušno-kosmičke snage i PVO su za nedelju dana oborile avion MiG-29 u oblasti Kramatorska, o čemu smo već izvestili ali i helikopter Mi-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, zajedno sa još 405 dronova. Za nedelju dana predalo se 35 ukrajinskih vojnika, prema tvrdnjama Rusa.

7 KOMENTARA

    • Kojekude Ruski oslobodioci oslobodili grad od Banderapa Nacista Zelenskog. Banežderapka stoka. Pobeda! Uraa, Uraaa, Uraaaaa!!!

  1. Slavku je drug Hil, kupio sendvic da nas prosvjetli oko Ukrajine. Jedini sto sam pročita smisleno je kraj poruke, tako je druze, nadamo se jos malo i doci ce kraj fašizmu,

    • Dragi NATO botu iz Zagreba,
      Znam da vi ustaški NATO botovi ni sendvič niste dobili od te terorističke NATO organizacije.
      A o fašističkoj genocidnoj tvorevini Ustaškoj… pardon, Hrvatskoj, bolje da ne raspravljamo.
      U potpisu,
      Četnik

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave