NaslovnaNovostiPosle višemesečnih krvavih napada, ukrajinska vojska ušla u Rabotino u Zaporoškoj oblasti

Posle višemesečnih krvavih napada, ukrajinska vojska ušla u Rabotino u Zaporoškoj oblasti

Nastavljaju se grčeviti napori ukrajinske kontraofanzive u Zaporoškoj oblasti. Gubeći vojnike i vojnu opremu u stalnim jurišnim operacijama, Oružane snage Ukrajine i dalje generalno govoreći udaraju glavom o rusku odbranu.

Južno od grada Orehova, Oružane snage Ukrajine [OSU] nastavljaju napade u oblasti sela Rabotino i duž linije fronta Rabotino-Verbovoje.

Posle meseci krvavih borbi, ukrajinska vojska tek treba da preuzme kontrolu nad malim selom. Dana 21. avgusta, jurišna grupa OSU je ušla u centralni deo sela, gde se trenutno vodi borba.

Napadajući sa severa i pokušavajući da zaobiđe naselje sa istoka, OSU pokušavaju da se učvrste na svojoj severnoj periferiji. Ruske snage kontrolišu centralni i južni deo sela. OSU su već nekoliko puta pokušali da se učvrste na severu Rabotina, ali su odbijeni u toj oblasti.

Ukrajinska vojska dovodi rezerve u bitke za koje je malo verovatno da će promeniti situaciju na bojnom polju, jer im ističe vreme. Za nekoliko nedelja kišno vreme će zakomplikovati sve ofanzivne operacije u ukrajinskim stepama.

Lokalni ruski zvaničnici su 21. avgusta tvrdili da su OSU već rasporedile svoje glavne rezerve u borbama za Rabotino, ali i dalje pokušavaju da se učvrste na severu sela pod stalnim granatiranjem ruske artiljerije i vazdušnim napadima, uključujući i teške bombe FAB-500.

„Naši Spartanci melju elitu koju je ukrajinska komanda držala u rezervi za glavnu fazu kontraofanzive. Broj uništene i oštećene neprijateljske tehnike procenjuje se na desetine“, dodao je optimistični ruski zvaničnik.

Ranije je šef Čečenije Ramzan Kadirov rekao da se na Orehovskom pravcu nalazi veliko gomilanje ukrajinskih trupa i strane vojne tehnike.

„U pravcu Orehova postoji velika akumulacija ljudstva NATO-a i strane vojne opreme. Napadi Ukronatovaca se uspešno odbijaju“, rekao je on cinično.

Raspoređivanje glavnih rezervi OSU u ovom pravcu ranije su izvestili Business Insider i Forbes. Prema Forbsovom kolumnisti Dejvidu Aksu, OSU je rasporedila 82. vazdušno-desantnu jurišnu brigadu, koja je poslednja velika rezervna jedinica opremljena oklopnim vozilima Marder i Stryker, tenkovima Challenger 2.

Prema izveštajima sa fronta, 82. desantno-jurišna brigada nedavno se našla pod teškim ruskim vazdušnim udarima, pretrpevši gubitke.

Ukrajinska vojna komanda bila je toliko uznemirena da je pres-služba OSU zatražila da više ne širi informacije o kretanju ukrajinskih trupa, podsećajući na krivičnu odgovornost za tako osetljive informacije.

Nakon što su se OSU pregrupisale u oblasti Pjatihatki, pokušale su nekoliko napada bez teške vojne opreme koju je pokrivala ukrajinska artiljerija. Međutim, izviđačke operacije završile su se još jednim neuspehom. Granatirani od ruske artiljerije, povukli su se na svoje vojne položaje.

Južno od Velike Novoselke, sela Staromajorskojeg i Urožajnog su i dalje u sivoj zoni, pošto ukrajinske snage tek treba da se učvrsti u toj oblasti. Njihovi gubici stalno rastu u borbama i jakoj ruskoj artiljerijskoj vatri. Intenzitet borbi je navodno smanjen u toj oblasti, verovatno kao rezultat pregrupisavanja ukrajinskih snaga.

Ruske snage drže odbranu u selima Prijutnoje i Novodonjeck.

Situacija prema ruskom Ministarstvu odbrane:

Ukrajinski gubici u oblastima naselja Staromajorskoje i Urožajnoje iznosili su do jedne čete ukrajinskih vojnika, dva borbena oklopna vozila, dva automobila, samohodne artiljerijske instalacije: AS-90 „Hrabro srce“ proizvedeno u Velikoj Britaniji i „Non-C“ , kao i artiljerijski sistem M777 proizveden u SAD.

Na zaporoškom pravcu, koordinisanim dejstvima jedinica ruske grupacije trupa odbijeno je pet napada 82. desantno-jurišne brigade OSU iz strateške rezerve Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Rabotina, u Zaporoškoj oblasti.

Pored toga, uništeno je skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Omelnik Zaporoške oblasti.

Gubici neprijatelja na ovom pravcu su jedan četa ukrajinskih vojnika, tri borbena vozila pešadije, četiri automobila, haubice: FH-70 proizvodnje Velike Britanije, D-20 i D-30, dva topa M119 proizvodnje SAD, kao i kontrabaterijska radarska stanica proizvedena u SAD AN/TPQ – 50.

5 KOMENTARA

  1. Ономад су и Наполеон и Хитлер са уједињеном Европом бранили исту од “дивљака са истока”. Знамо како се то завршило а и успомене су остале. Додуше “сусједи” у информационом мраку западног треш новинарства без алтернативе, нас непрестано увесељавају својим анализама руске пропасти која се већ другу годину најављује…

  2. Klap klap klap
    Zapadni mediji su poznati po tome sto govore samo istinu, a zapadne zemlje po tome sto uvek postuju zakone, zar ne?
    Pogledaj ukrajinske liste unistene ruske tehnike i ljudstva…jos malo i pobise sve Ruse 😁

  3. Rusi su u Ukrajini uništili 4 puta više nego što su ukrajinske snage imale zajedno sa zapadnom tehnikom. Toliko laži mogu proizvesti samo oni i nešto malo više Srbi. Snimaju uništeno oružje iz 10 različitih kutova i to je za njih odma uništeno 10 oružja. Toliko su po njima toliko uništilo da još malo Ukrajinci će se boriti praćkama. Zašto to rade zato jer gube rat. Rusiju čeka faza rata na njezinom teritoriju i zato su uključili lažnu propagandu.Nisu ni svijesni da će imati 10 frontova u samoj Rusiji. Neće proći bez velikih razaranja same Rusije. Osvajači su u povijesti ratovanja uvijek bili gubitnici. Zemlja im se raspada.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave