NaslovnaNovostiPronađen nestali helikopter CH-53E Super Stallion; 5 američkih marinaca se idalje vode...

Pronađen nestali helikopter CH-53E Super Stallion; 5 američkih marinaca se idalje vode kao nestali

U Kaliforniji, spasilački timovi su tragli za nestalim helikopterom sa pet američkih marinaca u njemu, saopštio je američki marinski korpus.

Helikopter CH-53E Super Stallion prijavljen je kao nestao u utorak uveče nakon što se nije na vreme vratio u vazduhoplovnu stanicu marinaca Miramar. Helikopter je poleteo iz vazduhoplovne baze Krič u blizini Las Vegasa i bio je na putu za Miramar u oblasti San Dijega.

Kancelarija šerifa okruga San Dijego i civilna vazdušna patrola pozvani su da pomognu u potrazi. Šerifovo odeljenje je saopštilo da je primilo poziv u 1:50 i poslalo svoj helikopter u potragu, ali zbog oluje helikopter nije mogao da stigne do područja potrage. S tim u vezi, upućena su terenska vozila sposobna za savladavanje teškog terena.

Vatrogasni zvaničnici su takođe odgovorili na poslednju poznatu lokaciju helikoptera, ali ništa nisu našli, rekli su zvaničnici Cal Fire.

Nakon što je u utorak nestao helikopter marinaca, vlasti su saopštile da su locirali letelicu u južnoj Kaliforniji. Operacije potrage i spasavanja za pet marinaca su u toku od srede popodne.

Informacije o letu pokazuju da je CH-53 Super Stallion ranije radio pod pozivnim znakom Tiger 11 koji je leteo zapadno od El Centra u Kaliforniji. Njegova poslednja poznata lokacija, prema servisima za praćenje leta, zabeležena je u utorak kasno uveče iu blizini prijavljenog mesta otkrića.

Marinci su raspoređeni u eskadrilu teških helikoptera marinaca 361 iz 3. krila marinaca u Kaliforniji. Njihov nadimak je Leteći tigrovi.

Još 2018 godine četiri člana 3. krila marinaca su poginula nakon što se njihov CH-53E Super Stallion srušio u blizini El Centra u Kaliforniji tokom rutinske misije obuke. Dve godine kasnije, porodice poginulih u nesreći pokrenule su tužbu protiv dve kompanije uključene u razvoj aviona, navodeći da su neispravni delovi doprineli padu.

Iste, 2018 godine, dok je delovao u provinciji Al Anbar u Iraku, srušio se Super Stallion, kada je nastradao 31 vojnik. Ovo je predstavljao najsmrtonosniji pojedinačni incident u ratu u Iraku u to vreme, prema The Nev York Times-u.

Super Stallion u službi tri decenije, primarni teški helikopter Korpusa

Slučaj sa helikopterom koji se u utorak srušio dolazi u trenutku kada se Korpus marinaca bori sa problemima na drugoj platformi, V-22 Osprey, letelici sa dvostrukim rotorom koja je nedavno doneprinela smrtonosnom incidentu u kojem su poginula tri marinca tokom rutinske vežbe u blizini obale Australije. Još jedan incident koji je uključivao Osprey ubio je osam vazduhoplovaca kod obale Japana krajem novembra.

v 22 osprey 1
v 22 osprey

Novembarska nesreća dovela je do toga da je vojska prizemljila letelicu bez određenog datuma ukidanja prizemljenja. U međuvremenu, Iz Korpusa marinaca su izjavili da su se određene jedinice oslanjale na druge letelice, kao što je Super Stallion, da nadomeste zastoj načinjen pri prizemljenju Ospreya.

CBS Njuz 8, lokalna TV stanica u San Dijegu, izvestila je da vatrogasna služba okruga San Dijego i američka granična patrola pomažu u potrazi za pet marinaca.

Sikorsky CH-53E Super Stallion ukratko

CH-53E Super Stallion je teški transportni helikopter dizajniran i proizveden od strane kompanije Sikorsky Aircraft, podružnice Lockheed Martina. Trenutno ga koristi Američki marinski korpus (USMC) i jedan je od najvećih i najmoćnijih helikoptera u vojnom inventaru.

Primarna misija CH-53E je prevoz teške opreme i snabdevanja tokom amfibijskih napada. Koristi se za premeštanje trupa, vozila i tereta s brodova na obalu i između obalnih lokacija.

Trenutno su u funkciji 152 aviona CH-53E. Super Stallion oprema uključuje GPS, dopler radar, FLIR i ANVIS-HUD senzore i nosi topove kalibra 7,62 mm i 50 (kao komplet za misiju).

Komunikacije uključuju UHF/VHF/HF radio, sposobnost za sigurnu komunikaciju i IFF. Trenutno je van proizvodnje. Postoji zahtev za upotrebu CH-53E do 2025. godine, što zahteva program produženja radnog veka.

sikorsky ch 53 sea stallion
sikorsky ch 53 sea stallion

Helikopter može da nosi lako oklopno vozilo, 16 tona tereta oko 80 kilometara i nazad, ili ekvivalentno borbeno opterećenih marinaca koji predvode napad ili humanitarnu operaciju.

Iako dovoljno moćan da podigne sve letelice u inventaru marinaca osim X-130, CH-53E je dovoljno kompaktan da se koristi na amfibijskim jurišnim brodovima i ima naoružanje, brzinu i agilnost da za ozbiljne misije.

Naoružan mitraljezima kalibra .50 postavljenim na prozore, mamcima i raketama za protivvazdušnu odbranu, sondom za punjenje gorivom u letu za neograničen domet i infracrvenim (FLIR) kamerama za noćnu i navigaciju po svim vremenskim prilikama, CH-53E se obično poziva za jurišni transport kopnenih snaga marinaca.

Iako su misije ubacivanja na velike domete standardni protokol za ovaj helikopter marinaca, brzo snabdevanje marinaca u prvom planu čini Super Stallion jednim od najčešće korišćenih letelica u pomorskoj avijaciji.

Mornarica SAD poseduje i verziju CH-53E za suprotstavljanje minama, nazvanu “MH-53E Sea Dragon”. Ima znatno veći rezervoar. Takođe je zadržao sondu za dopunjavanje goriva u letu.. MH-53E digitalni sistem kontrole leta uključuje karakteristike posebno dizajnirane da pomognu pri vučenju opreme za čišćenje mina.

Prototip MH-53E je izveo svoj prvi let 23. decembra 1981. MH-53E je korišćen u mornarici od 1986. MH-53E je sposoban za dopunu goriva u letu. Mornarica je dobila ukupno 46 Sea Dragons-a i pretvara preostale RH-53D nazad u transportnu ulogu.

ch 53k king stallion
ch 53k king stallion

Očekuje se da će CH-53E biti zamenjen modelom CH-53K King Stallion, koji je modernija i naprednija verzija Super Stalliona. CH-53K nudi povećane sposobnosti podizanja, poboljšane performanse i ažurirane sisteme.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave