NaslovnaNovostiAmerički dron RQ-4B Global Hawk krenuo ka Crnom moru: Da li se...

Američki dron RQ-4B Global Hawk krenuo ka Crnom moru: Da li se sprema novi raketni napad na Krim?

Američki izviđački dron RQ-4B Global Hawk uputio se ka Crnom moru. S tim u vezi, ne može se isključiti da sada očekujemo skori napad ukrajinskih oružanih snaga na ruske ciljeve na Krimu ili na obali Krasnodarske teritorije.

Ruta bespilotne letelice Sjedinjenih Država može se posmatrati u realnom vremenu na internet servisu Flightradar24. Podaci ukazuju da je dron poleteo sa italijanskog ostrva Sicilija, prešao celu teritoriju Grčke od jugozapada do severoistoka i završio iznad Crnog mora.

U prošlosti je već bilo slučajeva da je pojava takvog drona u vodama Crnog mora prethodila raketnom udaru ukrajinskih Oružanih snaga ili napadu njihovih morskih dronova. Vrlo je verovatno da će RQ-4B vršiti izviđanje ciljeva pre nego što je ukrajinska vojska počne da napada.

Odavno nema sumnje da vojna lica iz zemalja NATO-a, pre svega SAD i Britanije, pružaju značajnu pomoć u planiranju i sprovođenju ovakvih operacija Oružanih snaga Ukrajine.

Prema ruskim izvorima, dosadašnji napadi na Krimski most izvedeni su uz punu logističku podršku NATO saveznika Kijeva. Ovo je i jedan od razloga što se budno prate sve aktivnosti NATO sredstava u zoni iz koje se može osmatrati, napasti ili navoditi napadi na most. 

Ruske oružane snage im se na neki način suprotstavljaju, međutim idalje izbegavajući direktnu konfrontaciju. Sistemi radarskog ratovanja se periodično koriste protiv takvih dronova.

RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE
RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE

Do sada je ostao zabeležen samo jedan slučaj kada je ruski avion poprskao kerozinom američki izviđački dron, posle čega se bespilotna letelica srušila u more. Usled sve napetije situacije, vrlo je moguće da će se takav manevar ponovo koristiti.

Možda zvuči preterano, ali ovo može ukazivati i na pripremu novog napada na most, Feodosiju ili neki od objekata na Krimu.

Da li je udar na NATO špijunske letelice opravdan?

Naravno, takav napad se neće dogoditi iznenađujuće, već će mu prethoditi zvanična upozorenja, verovatno i od samog predsednika Vladimira Putina. Ovo prenosi čvrstu nameru Moskve i odvraća Evropu/SAD od aktiviranja Člana 5 NATO-a.

Tamo gde se smatra da materijalna podrška SAD/NATO Ukrajini nanosi štetu ruskim civilima na njenoj teritoriji, legitimitet ruskog odgovora jeste povećan.

Jedan od ishoda mogao bi biti da SAD/NATO zaustave vojne letove, započnu pregovore sa Moskvom u pozadini i nagode se da okončaju rat.

Ako SAD/NATO uzvrate vojno ili nastave da podržavaju Ukrajinu, Moskva će izvršiti svoja upozorenja i oboriti letelicu. Uvođenjem raketa dugog dometa može se obaviti ovaj posao lako. 

Primera radi, u nedavnom intervjuu, sada pokojni ukrajinski pilot Juice, opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

Moralni zaključak Rusa bi bio da Moskva ima svako pravo da zaustavi pretnje svojoj bezbednosti u neposrednoj blizini sopstvenih granica, uključujući i uništavanje bespilotnih letelica koje su savezničke Kijevu.

Global Hawk RQ-4B ukratko:

Global Hawk RQ-4B je visokoletačka, strateška bespilotna letelica za izviđanje i nadzor koja je u upotrebi u američkim oružanim snagama. Ovaj bespilotni sistem ima karakteristike koje ga čine izuzetno sposobnim za dugotrajne misije visokog nadzora i obaveštajne podrške. Evo nekoliko ključnih karakteristika Global Hawka RQ-4B:

rq 4b u letu
rq 4b u letu

1. Dugotrajne misije:

  • RQ-4B Global Hawk je sposoban za dugotrajne letačke misije koje traju i do 30 sati, omogućavajući dugotrajno nadziranje i prikupljanje obaveštajnih podataka.

2. Visina letenja:

  • Ova letelica može leteti izuzetno visoko, što je čini izuzetno teško uočljivom i sposobnom za široko područje izviđanja.

3. Napredni senzori:

  • RQ-4B je opremljen raznovrsnim naprednim senzorima, uključujući radare, elektro-optičke senzore, infracrvene senzore i druge, pružajući široki spektar informacija tokom misija.

4. Domet:

  • Sposobnost da pokrije velike udaljenosti čini Global Hawka RQ-4B odličnim sredstvom za globalno izviđanje i praćenje situacije.

5. Satelitska komunikacija:

  • RQ-4B ima mogućnost satelitske komunikacije, omogućavajući prenos podataka u realnom vremenu tokom leta.

6. Višenamenska upotreba:

  • Ova letelica se koristi u različitim vojnim i civilnim ulogama, uključujući nadzor, izviđanje, praćenje vremena, praćenje nepogoda i druge primene.

7. Usluge:

  • Global Hawk RQ-4B se koristi u Američkom ratnom vazduhoplovstvu (USAF) i u drugim američkim vojnim službama, pružajući podršku u strateškom izviđanju.

8. Modernizacija:

  • Kroz vreme, Global Hawk platforme su prolazile kroz različite faze modernizacije kako bi se održale i poboljšale njihove sposobnosti.

Ovi aspekti čine RQ-4B Global Hawka značajnim sredstvom u okviru američke vojne tehnologije, posebno u domenu visoko letačkog izviđanja i praćenja.

1 KOMENTAR

  1. S obzirom na karakter Drina Houk,Russi ne trebaju uopšte upozoravaju Amerikance,jer se ne zna ko je. poslao Drina u Crno More. Pošto je ugrožen Krim i stanovništvo Russija mora da štiti svoju teritoriju i Crno more ,te da ga odmah uništi.Amerikanci ga nisu dali Ukrajini ili bilo kome,da snima lepote Rusije već da špijunira. Zauzvrat Rusija mora da adekvatno vraća zajam Amerika ili Englezima,da pošalje takođe dronove da ih nadzire radi adekvatne akcije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave