NaslovnaNovostiRosteh najavio tehničke izmene u dizajnu perspektivnog ruskog lovca Su-75 Šah-mat

Rosteh najavio tehničke izmene u dizajnu perspektivnog ruskog lovca Su-75 Šah-mat

Rostec je saopštio kako su odrađene neke tehničke izmene u dizajnu ruskog perspektivnog jednomotornog lovca Su-75 Checkmate, ova odluka je doneta na osnovu povratnih informacija potencijalnih kupaca.

Izmene bi trebalo da optimizuju cenu lovca Su-75 Šah-mat. Ne saopštava se kakve su izmene napravljene, ali Rostec je naglasio da za to nije bilo potrebno mnogo vremena, pošto je letelica modularna i kreirana je na bazi savremenih digitalnih tehnologija.

Ranije je iz iste kompanije saopšteno da već postoje potencijalni kupci za letelicu, a sa njima su takođe obavljene konsultacije.

“Obavljen je rad na optimizaciji troškova i analizi pojedinačnih tehničkih rešenja. To je omogućilo značajno povećanje konkurentnosti, komercijalne atraktivnosti, a takođe i smanjenje tehničkih rizika pri stvaranju domaćeg jednomotornog aviona”, prenosi TASS izjavu Rosteca.

Perspektivni lovac Su-75 se stvara u tri verzije: jednosed, dvosed i bespilotni. Avion se razvija sa otvorenom arhitekturom, što mu omogućava da se prilagodi određenom kupcu.

Avion je projektovan uzimajući u obzir isporuke kako ruskim vazduhoplovnim snagama, tako i stranim kupcima. Deklarisane karakteristike: brzina – do 2M, domet leta – do 3 hiljade km, težina borbenog opterećenja – 7,4 tone.

Instaliran je radar sa AFAR-om, sistem optičkog i radio-izviđanja od 360 stepeni, ugrađeni sistem za elektronsko ometanje, optički nišanski sistem, sistem komunikacije širokog dometa.

Nedavno je Ujedinjena avio korporacija (UAC) patentirala boju za laki taktički avion Su-75 Šah-Mat koja pruža lažni odraz aparata. Autori patenta tvrde da je boja komponovana tako da komplikuje vizuelno raspoznavanje aviona i prognozu njegovih eventualnih manevara.

Prva serija lovaca Su-75 Šah-mat do 2026. godine

Ruska državna korporacija Rostec objavila je početak priprema za proizvodnju lakih lovaca Šah-mat pete generacije, saopšteno je uoči najveće avio izložbe Dubai Airshow 2023.

Šah-mat lovci su prvi put predstavljeni na međunarodnoj sceni u okviru Dubai Airshow 2021. Nakon prvobitne prezentacije, projekat je prošao kroz fazu prilagođavanja, tokom koje je optimizovan trošak i izvršene tehničke izmene kako bi se uzele u obzir želje potencijalnih kupaca, navode iz kompanije.

Prema pres-službi Rosteca, ova poboljšanja su takođe povećala komercijalnu privlačnost i konkurentnost jednomotornog lovca. Kao značajno dostignuće u procesu razvoja navodi se i smanjenje tehničkih rizika.

U avgustu 2022. godine, predstavnici Ruselektronike najavili su demonstraciju najnovijeg komunikacionog kompleksa za Su-75 na forumu Armija 2022, što ukazuje da je rad na projektu ipak u toku.

Očekuje se da će nove modifikacije Su-75 uključiti poboljšanja u cilju smanjenja radarskog signala, kao i inovativna tehnička rešenja kao što su odsustvo pilotske kabine i zastakljivanje od tri dela.

Već su počele pripreme za proizvodnju prvih primeraka lovca, što ovaj projekat čini jednim od najambicioznijih u savremenoj ruskoj vojnoj avijaciji, tvrde iz kompanije.

Ruska kompanija za vazduhoplovstvo i odbranu UAC, nedavno je podnela niz patenata Ruskoj Federalnoj službi za intelektualnu svojinu, otkrivajući intrigantne modifikacije originalnog dizajna Su-75 Checkmate.

Dizajn ovog aviona je navodno formulisan spojem naučne i tehničke osnove uspostavljene tokom stvaranja izvozne varijante lovca pete generacije Su-57E. Veruje se da su određene tehnologije kao što su borbeni sistemi, kokpit i drugi elementi takođe biti izvedeni iz aviona Su-57.

11 KOMENTARA

  1. Baš se pitam za koga će ovaj Su-75 biti “Šah-Mat” ?
    Da li će biti “mat” za NATO, “mat” za SAD, ili “mat” za Rusku avio-kosmičku industriju, specifično za OKB Suhoj ?!

    Najpre će biti ovo poslednje…pogotovo ako uzmemo u obzir da su Rusi uspeli da OKB MiG već upropaste.
    Nažalost izgleda da se i za OKB Suhoj sprema ista sudbina u budućnosti.

  2. Су-57 је већ требао бити у употреби. Требало је да се модернизује друга,па трећа серија. То је правило. Су-75 је требало да се прави према Су-57,тј да буде његов наследник. Правити у рату модернизацију Су -57 и Су -75 је катастрофа. Рецимо F-35 је наследник F-22. Данашње верзије F-15 F-16 cy рађени према авионици F-35 ,a Stealth Технологија се надограђује још од F-18. То је природан процес. У СССР-y je био такав начин рада,али тамо није било корупције. Корупција је највећи проблем Русије. Све су дали на програм Сухоја и погрешили. Требало је да развијају и МиГ програм истовремено. Једно за морнарицу а остатак за пешадију и заштиту неба са ПВО системима

    • F-35 je naslednik f-16 i F-18. Zamišljen je kao workforce odnosno multipraktik među avionima. F-22 je čistokrvni lovac i on je i dalje najbolji avion na svetu. SU-57 je zamišljen kao nešto između ova dva aviona ali je razvoj išao tako traljavo da u taj projekat nemaju poverenja ni sami ruski građani.
      Zato se pribeglo pravljenju novog aviona da se ratosiljaju lošeg imidža SU-57 i da pokažu kako su jaki da im ni rat ne smeta da rade na tome. To će biti još slabija verzija su-57 ali se nadaju da ce imati bolji imidž, da ce biti jeftiniji pa da možda nešto i prodaju.
      No ko zna kada će taj biti gotov, ono non stop lažu s tim fatumima

  3. Najveći ruski problem je tradicija ponesena iz komunizma! Kada Rus ili ti SSSR pokaže avion ili tenk im već dva bolja, ali to nije problem, problem je što je sve tajna, kada su ušli u fabrike virusa i rezervnih delova za ljude, to bi zapad pokazivao sledećih 100 godina, a Rusi su istražili, dokumentovani i spremili za šta!??? Kao i mi kad smo snimali ustaše šta rade pa se posle sprdali sa nama! Aj što nisu objavili gotovo ništa već su i kaznili za ono malo što se moglo videti!!! Da ne pominjemo gubitke Ukrajine na frontu, sve je tajna pa i to kao da štite interese zapada!!!

  4. Само ви подцењујте и ругајте се Русији и Русима. Зна се из историје, ко уме да учи из исте, како су слични пролазили са овим. А када једног јутра видите Армату испод прозора, видећете шта је за кога немогућа мисија.

  5. Istinitije da kai krajem 90 ih,konstr biro Mikoj i Gurj obnavlja proizvodnju vrhunskih modela za siroku upotrebu tzv IGRACAKA..ni su 57 nije upotrebljiv,motori,elektronika za bracu Ruse nemoguca misija.Sah ma 41,su 75 sah mat.pa pravi CIRKUS

    • Ti si vjerovatno gluperdo mašinski inženjer pa se razumijes u to sve, al sto ne vidiš ništa pored rodjenih očiju to je vec stvar za posbnu vrstu stručnjaka…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave