NaslovnaNovostiPonovo: U Ukrajini otkrivena korupciona šema oko kupovine 100.000 granata vrednih 40...

Ponovo: U Ukrajini otkrivena korupciona šema oko kupovine 100.000 granata vrednih 40 miliona dolara

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je 27. januara da je otkrila korupcionu šemu u vezi sa kupovinom skoro 100.000 minobacačkih granata u vrednosti od skoro 40 miliona dolara.

Dok se vlasti u Kijevu nadaju članstvu u EU i održavanju morala među svojom vojskom na frontu, i dok se rat sa Rusijom sprema da uđe u treću godinu, tekuća borba za suzbijanje široko rasprostranjene korupcije i dalje predstavlja značajan izazov za ukrajinske vlasti, pišu sva vodeća zapadna glasila.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je u subotu da je otkrila korupcijsku šemu u kupovini oružja od strane ukrajinske vojske, čija je ukupna vrednost prevare ekvivalentna približno 40 miliona dolara, prenosi i Rojters.

Saopštenje o proporcijama prevare, koje je potvrdilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, imaće ogroman odjek u zemlji pogođenoj ruskom invazijom koja traje skoro dve godine, piše agencija Rojters.

Borba za iskorenjivanje korupcije ostaje veliki problem u Ukrajini, u kontekstu prošlogodišnje odluke Evropske unije da otvori zvanične pregovore o pridruživanju sa Kijevom.

SBU je saopštila da je istraga „pokazala da su zaposleni u Ministarstvu odbrane i menadžeri dobavljača oružja Lvov Arsenal ukrali skoro 1,5 milijardi grivni u transakciji kupovine granata“.

„Prema istrazi, u proneveru su umešani bivši i sadašnji visoki zvaničnici Ministarstva odbrane i menadžeri povezanih kompanija“, navodi SBU, koji dodaje da je pronevera uključivala kupovinu 100.000 granata za ukrajinsku vojsku.

americki marinac sa 155mm granatom
americki marinac sa 155mm granatom

SBU je navela da je ugovor za granate potpisan sa Lvov Arsenalom u avgustu 2022. godine – šest meseci nakon početka rata – i da je plaćanje izvršeno unapred, a deo sredstava je prebačen u inostranstvo.

Međutim, oružje nikada nije isporučeno, a deo sredstava je kasnije prebačen na druge račune u inostranstvu, navodi SBU u saopštenju za javnost.

Kako se navodi u citiranom saopštenju za javnost, pet osoba je dobilo “obaveštenja o sumnji”, što je prva faza ukrajinskog pravnog postupka. Jedan od osumnjičenih je uhapšen dok je pokušavao da pređe ukrajinsku granicu.

Prema rečima ukrajinskog generalnog tužioca, u pokušaju da smiri javnost, ukradena sredstva su zaplenjena i biće vraćena u budžet za odbranu, bez objašnjenja kako i odakle.

Ukrajina je pretrpela niz korupcionaških skandala poslednjih meseci, uključujući i nekoliko drugih u okviru različitih ministarstava, posebno odbrane.

U avgustu 2023, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je sve zvaničnike zadužene za regrutovanje vojske širom regiona kako bi okončao sistem u kome je nekim ljudima bilo dozvoljeno da izbegnu regrutaciju.

Pprijatelj Zelenskog, novi ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov izjavio je nedavno da su poslednjih meseci otkriveni brojni „finansijski prekršaji“. Kao rezultat interne revizije pokrenute od septembra do decembra 2023. godine, otkriveno je da je više od 10 milijardi grivana (oko 263 miliona dolara) ukradeno iz budžeta.

Umerov je pokušao da uveri javnost da su se svi prekršaji dogodili isključivo pod njegovim prethodnikom Reznikovom i da dolazi do promena nakon što je on preuzeo funkciju.

Međutim, ni nakon što je Umerov postao ministar odbrane, skandali nisu prestajali. Krađa sredstava iz vojne kase Ukrajine ne prestaje. Ukrajinsko ministarstvo nabavlja robu za vojno osoblje po višestruko naduvanim cenama.

rustem umerov
rustem umerov

Primera radi, otkriveno je da je Ministarstvo odbrane tokom jeseni prošle godine nabavljalo žitarice za „potrebe fronta” po šest puta većoj ceni. Novi ministar je obećao da će kazniti krivce i kradljivce pre nego što dođe na funkciju. On je zapretio da će uslediti „još krivičnih predmeta”.

Umerov nije prvi i ne poslednji ukrajinski zvaničnik koji obećava promene. Podsetimo, pre samo mesec dana, visoki zvaničnik ukrajinskog Ministarstva odbrane uhapšen je zbog pronevere oko 36 miliona evra namenjenih za kupovinu artiljerijskih granata, saopštile su vlasti, u kontekstu u kome se ratom razorena zemlja suočava sa nestašicom municije.

Ukrajina je pod pojačanim nadzorom po pitanju korupcije usred finansijske pomoći bez presedana tokom eskalacije sukoba sa Rusijom počev od 2022. godine. U januaru 2023. nekoliko visokih zvaničnika, uključujući pet guvernera provincija, izgubilo je posao zbog korupcionaškog skandala.

Zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov, nakon velikog skandala oko nabavki u ministarstvu, i zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko takođe su podneli ostavke. 

Nekoliko dana ranije, zamenik ministra u Ministarstvu za infrastrukturu je smenjen pošto ga je agencija za borbu protiv korupcije pritvorila dok je primao mito od 400.000 dolara, prema ukrajinskim vlastima.

Novac u stvarima foto Carina/MUP

Dokle korupcija u ukrajinskim redovima doseže, bili smo svedoci čak i u Srbiji, gde su 2022. godine uhapšena dva lica od kojih je jedan general Andrij Naumov, čija karijera počinje sa stupanjem na dužnost Volodimira Zelenskog, 20. maja 2019 godine. 

1 KOMENTAR

  1. Е па да: док раја на фронту гине, коју су они тамо послали, дотле овамо у позадини мазжњавају опасну лову а то неби могли да им није тог рата.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave