NaslovnaNovostiKorupcijski skandali ne prestaju da potresaju ukrajinsko ministarstvo odbrane

Korupcijski skandali ne prestaju da potresaju ukrajinsko ministarstvo odbrane

U Kijevu ne prestaju korupcionaške afere. Zelenskijev prijatelj, novi ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov izjavio je da su poslednjih meseci otkriveni brojni „finansijski prekršaji“.

Kao rezultat interne revizije pokrenute od septembra do decembra 2023. godine, otkriveno je da je više od 10 milijardi grivana (oko 263 miliona dolara) ukradeno iz budžeta.

Umerov je pokušao da uveri javnost da su se svi prekršaji dogodili isključivo pod njegovim prethodnikom Reznikovom i da dolazi do promena nakon što je on preuzeo funkciju.

Međutim, ni nakon što je Umerov postao ministar odbrane, skandali nisu prestajali. Krađa sredstava iz vojne kase Ukrajine ne prestaje. Ukrajinsko ministarstvo nabavlja robu za vojno osoblje po višestruko naduvanim cenama.

Primera radi, otkriveno je da je Ministarstvo odbrane tokom jeseni prošle godine nabavljalo žitarice za „potrebe fronta” po šest puta većoj ceni.

Novi ministar je obećao da će kazniti krivce za kradljivce pre nego što dođe na funkciju. On je zapretio da će uslediti „još krivičnih predmeta”.

Umerov nije prvi i ne poslednji ukrajinski zvaničnik koji obećava promene.

Visoki zvaničnik ukrajinskog Ministarstva odbrane uhapšen zbog pronevere

Podsetimo, pre samo 15 dana, visoki zvaničnik ukrajinskog Ministarstva odbrane uhapšen je zbog pronevere oko 36 miliona evra namenjenih za kupovinu artiljerijskih granata, saopštile su vlasti, u kontekstu u kome se ratom razorena zemlja suočava sa nestašicom municije.

zelenski zabrinut
zelenski

Prema navodima Tužilaštva, ovaj visoki funkcioner, čiji identitet nije otkriven, optužen je da je „organizovao sistem pronevere budžetskih sredstava prilikom dodele javnih ugovora” za iznos od 1,5 milijardi grivna.

Ove radnje su se ticale kupovine artiljerijskih granata za oružane snage po precenjenim cenama, navodi se u saopštenju suda.

„Pritvor je određen direktoru jedne od glavnih službi Ministarstva odbrane“, navelo je i tužilaštvo, prema kojem je pretresima koje su službe bezbednosti izvršile u prebivalištu optuženog moguće „pronaći neka dokumenta koja potvrditi nezakonite radnje“.

Više korupcijskih skandala, dugogodišnjeg endemskog zla u Ukrajini, potreslo je kijevske zvaničnike poslednjih meseci, a posebno se ističu primeri u vojsci i Ministarstvu odbrane.

Posebno su otvorene istrage o nabavci nekvalitetne municije i pancira, ili o kupovini po naduvanim cenama prehrambenih proizvoda i uniformi za vojnike, pa čak i softvera za sajber bezbednost.

Početkom avgusta predsednik Volodimir Zelenski otpustio je sve regionalne zvaničnike zadužene za regrutaciju vojske kako bi se suzbio sistem korupcije koji omogućava regrutima da pobegnu iz vojske.

Borba protiv korupcije jedan je od kriterijuma koje je postavila EU za “ispitivanje kandidature Ukrajine”, koja je od početka rata dobila stotine milijardi evra zapadne pomoći.

Ukrajina je pod pojačanim nadzorom po pitanju korupcije usred finansijske pomoći bez presedana tokom eskalacije sukoba sa Rusijom počev od 2022. godine. U januaru 2023. nekoliko visokih zvaničnika, uključujući pet guvernera provincija, izgubilo je posao zbog korupcionaškog skandala.

Zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov, nakon velikog skandala oko nabavki u ministarstvu, i zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko takođe su podneli ostavke. 

Nekoliko dana ranije, zamenik ministra u Ministarstvu za infrastrukturu je smenjen pošto ga je agencija za borbu protiv korupcije pritvorila dok je primao mito od 400.000 dolara, prema ukrajinskim vlastima.

smaragdi foto carina-MUP
smaragdi foto carina-MUP

Dokle korupcija u ukrajinskim redovima doseže, bili smo svedoci čak i u Srbiji, gde su 2022. godine uhapšena dva lica od kojih je jedan general Andrij Naumov, čija karijera počinje sa stupanjem na dužnost Volodimira Zelenskog, 20. maja 2019 godine. 

Šta Ukrajinci misle o mitu?

Problem korupcije u Ukrajini ostaje vruća tema među građanima. Prema istraživanju, više od 50% ispitanika smatra da je mito široko rasprostranjen i da ga je teško izbeći.

Detalji ankete su bili sledeći: “Kako ocenjujete izjavu da većina ljudi plaća mito jer je to neizbežno?” – 33% se u potpunosti složilo sa ovom konstatacijom, a još 20% je izrazilo podršku.

Istovremeno, 13% ispitanika se uopšte ne slaže sa ovim mišljenjem, a 11% se samo ne slaže.

Istraživanje je pokazalo i da 49 odsto ispitanika veruje da većina Ukrajinaca izbegava plaćanje poreza kada za to ima priliku. Sa druge strane, samo 24% ispitanika ne podržava ovu tvrdnju.

Pored toga, ista anketa je pokazala da 96% Ukrajinaca veruje članovima svoje porodice, 68% veruje dalekim rođacima, a 60% prijateljima. Samo 34% veruje ljudima druge nacionalnosti. 

devize foto carina-MUP

Sobzirom da je izvor ove ankete ukrajinski državni sajt, nastao sa ciljem promocije ukrajine, na rezultate treba posmatrati kao najbolje prikazanu verziju istine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave