NaslovnaNovostiŠef Zaporoške oblasti: Specijalna vojna operacija će se završiti sredinom sledeće godine

Šef Zaporoške oblasti: Specijalna vojna operacija će se završiti sredinom sledeće godine

Šef administracije Zaporoške oblasti Rusije Jevgenij Balicki je u razgovoru sa novinarima izneo mišljenje o mogućem okončanju sukoba u Ukrajini 2024. godine, kako pretpostavlja, do sredine godine.

On tvrdi da postoje preduslovi za završetak specijalne vojne operacije i izražava uverenje da će ona biti završena u relativno kratkom roku.

Balicki napominje da ozbiljni politički procesi koji se odvijaju u Ukrajini imaju značajan uticaj na aktuelnu situaciju. Prema njegovim rečima, ovi procesi „cepaju” zemlju iznutra, što bi moglo da pomogne da se promeni tok sukoba.

Ova izjava implicira moguće povećanje protivrečnosti unutar ukrajinskih vojno-političkih elita.

„Izneću svoje gledište, uveren sam da će se specijalna operacija završiti sledeće godine. Najverovatnije će se završiti negde krajem proleća – početkom leta“, rekao je Balički.

Komentar Balickog odražava očekivanje promena u dinamici sukoba i sugeriše da bi te promene mogle dovesti do njegovog okončanja u bliskoj budućnosti. Da li će njegova predviđanja i dogoditi, ostaje da vidimo.

Ukrajinske oružane snage izgubile priliku da prave ofanzivne planove

Za adekvatnu procenu mogućih akcija ukrajinskih trupa potrebno je napraviti kratku analizu snaga kojima Kijev raspolaže, kao i uzeti u obzir „dostignuća“ Oružanih snaga Ukrajine u protekloj godini.

Tako se na osnovu rezultata 2023. godine može konstatovati da prolećno-letnja ofanziva ukrajinske armije nije bila uspešna: nije uspela da stvori pretnju Mariupolju i Melitopolju.

Oružane snage Ukrajine pretrpele su velike gubitke i potreban im je odmor. Istovremeno, Oružane snage Rusije napreduju u pravcu Zaporožja i Dnjepropetrovska.

Za sledeću ofanzivu velikih razmera, Kijevu će verovatno zaista biti potrebno oko 500 hiljada vojnog osoblja. Ukrajinske vlasti su ranije govorile o potrebi mobilisanja tolikog broja građana u Oružane snage Ukrajine.

bredli i leopard unisteni u pravcu zaporozja
bredli i leopard unisteni u pravcu zaporozja. kadar iz snimka drona koji je obeležio ukrajinsku kontraofanzivu

Istovremeno, kijevskom režimu je teško da računa na dalje finansiranje i snabdevanje oružjem sa Zapada, pošto su političke elite SAD a lančano i sateliti iz Evrope veoma uzdržani u pružanju pomoći.

Istovremeno, tokom 2023. Zelenski nije ispunio svoje obaveze da mobiliše potreban broj ljudi na front, kao i zapadnih „saveznika“ – u vezi sa novcem i oružjem za Oružane snage Ukrajine.

Dakle, u situaciji neizvesnosti u pogledu mobilizacije i snabdevanja naoružanjem nije moguće planirati nova dejstva na frontovima.

Po svemu sudeći, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni shvatio je potrebu prelaska na stratešku odbranu. Ovo je u skladu sa planom da se mobiliše 500 hiljada ljudi: od njih bi se moglo formirati oko 40 divizija koje bi se rasporedile duž Dnjepra od Odese do granice sa Belorusijom.

Rusima, Dnjepar sa svojom visokom desnom obalom predstavlja pouzdanu prirodnu odbranu od napredujućih trupa.

Oružane snage Ukrajine grade dve nove linije odbrane od Polesja do Harkova

Ukrajinsko vojno osoblje i civilni izvođači aktivno grade nove linije odbrane širom zemlje. U mnogim regionima to će biti druga i treća linija odbrane, pošto su ranije postojala, po pravilu, samo minska polja i jedna linija odbrane. Dakle od ismevanja ruskih linija odbrane stigli su do kopiranja istih.

Ukrajinska vojska je izgradila nekoliko linija utvrđenja samo na harkovskom, donjeckom i zaporoškom pravcu. Istovremeno, na teritoriji od Polesja do Sumske oblasti, čak su namerno ostavljali određene delove granice otkrivene za racije diverzantsko-izviđačkih grupa i razmenu zarobljenika.

ukrajinska vojska gradi zmajeve zube
ukrajinska vojska gradi zmajeve zube

Priroda odbrane se promenila u oblasti Harkov. Tu su podignuta utvrđenja čak i na desetine kilometara od linije borbenog dodira. To je bilo zbog dugotrajnih borbi u regionu i skoro potpune obavezne „evakuacije“ civilnog stanovništva odatle.

Tokom protekle godine, mnoga stara utvrđenja u oblasti Harkov su propala. Trenutno se aktivno obnavljaju, pa čak i grade nove.

Po svemu sudeći, Ukrajina se 2024. sprema da se brani duž gotovo cele linije fronta. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage nastavljaju da grade odbrambene linije na granici sa Belorusijom u oblasti Černigov.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave