NaslovnaNovostiUkrajina planira da smanji starosnu granicu za mobilizaciju na 25 godina i...

Ukrajina planira da smanji starosnu granicu za mobilizaciju na 25 godina i da regrutuje još pola miliona vojnika

Ukrajinska vlada podnela je Vrhovnoj radi (parlamentu Ukrajine) nacrt zakona o mobilizaciji i vojnoj službi, saopštio je 25. decembra predstavnik kabineta u parlamentu Taras Melnicjuk.

“Vojna komanda je podnela zahtev za mobilizaciju 500.000 vojnika. Vlada sastavlja pravila”, potvrdio je u pisanoj poruci David Arahamia, vođa parlamentarne frakcije političke formacije Sluga naroda, koji je naglasio da vlada treba da iznese nacrt zakona bez obzira na to što je praznik.

Tokom svoje konferencije za novinare 19. decembra, predsednik Volodimir Zelenski je saopštio da je vojni vrh zatražio mobilizaciju dodatnih 450.000-500.000 mladih, ali da se mora rešiti nekoliko ključnih pitanja pre nego što podrži ovaj plan.

„Ovo je ozbiljan broj. Rekao sam da mi treba više argumenata da podržim ovaj pravac“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.

Tokom intervjua za Suspilne 24. decembra, ministar odbrane Rustem Umerov rekao je da očekuje da će zakon o mobilizaciji biti registrovan u parlamentu „u narednim danima“.

Nacrt zakona će promeniti pristup mobilizaciji u Ukrajini kako bi se osiguralo da društvo ne vidi regrutaciju kao „kaznu“ i predviđa, pored jačanja vojske da služi zemlji, i aspekte obuke regruta, rotacije vojske ili prestanka vojne službe, dodao je ministar.

Ukrajini je ovaj talas mobilizacije potreban uglavnom iz dva razloga. Prvi je deklarisana potreba vojnog vrha da obezbedi svežu borbenu snagu nakon skoro dve godine stradanja na frontu, a drugi se tiče prenošenja poruke sponzorima da zemlja ostaje čvrsto angažovana u borbi protiv Rusije, bez obzira na poteškoće sa kojima se suočavaju.

Međutim, unutrašnja politička situacija primorava Zelenskog da zahteva da proces mobilizacije, koji u suštini ima negativan društveni uticaj, bude praćen nizom mera koje imaju za cilj ublažavanje eventualnog društvenog nezadovoljstva.

ruska vojska pocela kontranapade u donbasu gnjece kijevske snage i u zaporozju
Kontraofanziva ilustracija

Prva takva mera tiče se rotacije snaga na frontu na kraće periode, a za to je očigledno potrebno više vojnika.

Prikazivanje jače snage otpora vrši veći pritisak na odluke ruske strane, koja tako dobija poruku da će morati da vodi dug rat, a paralelno primorava SAD kao i njene satelite da ulažu više.

Usled trenutnog smanjenja ili čak prekida finansiranja i naoružavanja Ukrajine od strane Zapada, odluka bi bila ekvivalentna prihvatanju smrtne kazne ovim novim mladim ljudima koji krenu na front.

Koje su glavne izmene unete predlogom zakona? Prolazeći kroz nacrt zakona, primećuje se da on posebno predlaže:

  • smanjenje starosne granice sa 27 na 25 godina;
  • uvođenje osnovne vojne obuke do 3 meseca za sve građane uzrasta od 18 do 25 godina u svim obrazovnim ustanovama;
  • uvođenje fakultativnog služenja osnovnog vojnog roka do 25 godina za one koji nisu završili osnovnu vojnu obuku;
  • uspostavljanje ograničenja prava ukrajinskih državljana koji izbegavaju vojnu registraciju i služenje vojnog roka;
  • davanje ovlašćenja Nacionalnoj policiji Ukrajine za učešće u merama mobilizacije;
  • unapređenje postupka vojne registracije vojnih obveznika i rezervista;
  • beneficije za vojnike oslobođene iz zarobljeništva;
  • razjašnjenje razloga za odlaganje i oslobađanje od služenja vojnog roka za vreme mobilizacije.

Zalužni demantovao reči Zelenskog o njegovom navodnom zahtevu da mobiliše 500 hiljada ljudi

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine (OSU) Valerij Zalužni negirao je informacije o zahtevu za mobilizaciju 500 hiljada ljudi, kako je ranije izjavio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Zalužni je u svom komentaru naglasio da vojna komanda nije postavljala takve zahteve.

„Vojna komanda nastavlja da obavlja funkcije zaštite države i, shodno tome, generiše zahteve za municijom i ljudskim resursima, ali nije zahtevala bilo kakve brojeve i slično“, rekao je glavnokomandujući OSU.

zelenski i zaluzni
zelenski i zaluzni

On je takođe odbio da otkrije konkretne brojke za plan mobilizacije, pozivajući se na vojne tajne. Sa druge strane, Društvene mreže su već osudile Zelenskog da je na konferenciji za novinare odavao vojne tajne jednu za drugom.

Ova izjava je nastala u pozadini prethodne izjave predsednika Zelenskog, date tokom konferencije za novinare, gde je pomenuo da je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine zatražio od njega da mobiliše dodatne snage u iznosu od 450-500 hiljada ljudi.

Neslaganja između izjava vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine i predsednika Ukrajine ističu složenost i nejasnoću situacije na teritoriji Ukrajine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave