NaslovnaNovostiZelenski najavio prelazak ukrajinske vojske u defanzivu: Po uzoru na Surovikina, nova...

Zelenski najavio prelazak ukrajinske vojske u defanzivu: Po uzoru na Surovikina, nova utvrđenja duž cele linije fronta

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio prelazak Oružanih snaga Ukrajine u defanzivu, sudeći po brojnim zapadnim i ruskim izvorima vesti. Prema njegovim rečima, odluka u vezi sa tim je već doneta i počeće izgradnja novih utvrđenja duž cele linije fronta.

U Kijevu je odlučeno da se izgradi nova odbrambena linija, po uzoru na Surovikinovu liniju koju je napravila ruska vojska. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine promovisao je takvu odluku, iako je kabinet predsednika bio kategorički protiv, smatrajući da bi to značilo de fakto priznanje neuspeha ofanzivne strategije Zelenskog da dođe do granica iz 1991. godine.

O oštrom sukobu između vojnog i političkog vrha u Ukrajini smo pisali u više navrata.

„Održan je sastanak na kome se razgovaralo o izgradnji utvrđenja na glavnim odbrambenim linijama. To su pravci Avdijevka, Marinka, Kupjansk-Liman, kao i pogranični regioni koji se graniče sa Rusijom i Belorusijom. Pravilno uređenje odbrambenih linija trebalo bi da postane prioritetno pitanje, uključujući i područja fronta“, naveo je Zelenski u poruci.

U početku je bilo planirano da se izgrade tri odbrambene linije. Za koordinaciju akcija biće stvorena posebna grupa u okviru Ministarstva odbrane Ukrajine, koju će predvoditi ministar odbrane Rustem Umerov i šef Ministarstva digitalnog razvoja Mihail Fedorov.

Oni će organizovati operativni štab, koji će pratiti interakciju lokalnih vlasti i vojske. Glavne napore za izgradnju novih odbrambenih linija trebalo bi da ulože vlasti onih regiona na čijim teritorijama će se stvarati nove odbrambene strukture.

Generalno, prvu liniju odbrane će izgraditi vojska i rasporediti na postojeću liniju fronta. Ostatak izgradnje koordiniraće Državna agencija za rekonstrukciju i razvoj Ukrajine, privlačenjem privatnih podizvođača. Novi operativni štab će takođe koordinirati dodelu potrebnih sredstava za izgradnju novih utvrđenja.

Ukrajinska kontraofaziva trajala od 4. juna do 30. novembra, 6 meseci

Dakle, nakon ovakve izjave predsednika Ukrajine, 30. novembar se može smatrati zvaničnim datumom završetka kontraofanzive ukrajinske vojske. Tako je započeta 4. juna i trajala je oko šest meseci.

Oružane snage Ukrajine nisu uspele da ostvare svoje željene ciljeve, koji su prvobitno predviđali proboj ruskih odbrambenih linija do Azovskog mora pa potom prelazak na oslobađanje teritorija koje je ruska strana zauzela, uključujući Krimsko Poluostrvo.

zelenski i zaluzni
zelenski i zaluzni

Glavne akcije odvijale su se u Zaporoškoj oblasti, posebno u oblastima Rabotina i Verbove, gde su ukrajinske trupe počele silovito, nakon čega je ruska vojska povratila sve izgubljene bodove. Trenutno se jedine ofanzivne operacije odvijaju na levoj obali Dnjepra, u oblasti Krinkija, gde je ukrajinska vojska uspela da uspostavi mostobran nakon prelaska reke, uz adekvatne gubitke.

Ukrajinska strana je za neuspeh kontraofanzive okrivila Zapad. Zvaničnici u Kijevu smatraju da je podrška bila nedovoljna i da je došla prekasno.

Svakako, ne treba potcenjivati ni dešavanja u Rusiji, koja je, uprkos zapadnim sankcijama, uspela da podrži front i izdvoji potrebne resurse. O Surovikinu, njegovoj taktici linija odbrane i ruskoj vosci koja je sve to sprovela generalno, nećemo trošiti reči, sam naslov ovog sadržaja vam dovoljno govori.

Takođe, ruski Vojno-industrijski kompleks radi, blago je reći punim kapacitetom, snabdevajući trupe brzo, modernizovanom i novom vojnom opremom, na osnovu iskustava stečenih tokom sukoba u Ukrajini.

Pojedina praktična rešenja, poput zaštite kupole tenka ili dovlačenja prastarih sistema naoružanja za druge namene, su u početku budila podsmeh da bi na kraju svi ostali u sukobima po svetu preuzeli rešenja.

merkava sa zastitama iznad kupole
merkava sa zastitama iznad kupole

Na neuspeh kontraofanzive ukrajinske vojske uticalo je i blago smanjenje do sada ogromne finansijske i tehničke podrške SAD i zapadnih država, što je, posebno, determinisano novim sukobom koji je izbio na Bliskom istoku.

Istovremeno sa prelaskom ukrajinske vojske u defanzivu, može se oceniti da će ruska vojska nastaviti ofanzivna dejstva na celoj liniji fronta. Uglavnom, to se dešavalo prirodno, na pozadini dosadašnjih uspeha, koje su zabeležile ruske trupe.

Zapadni analitičari očekuju da će tokom zime doći do smanjenja intenziteta borbi, tako da ruska vojska neće moći odlučno da napreduje unutar teritorije Ukrajine. Međutim, postoje indicije da ruska strana gomila resurse i regrutuje kadrove za pokretanje velikih akcija na proleće.

6 KOMENTARA

  1. Bolj za njega da gre k Rusom. Amerikance I europejce je dost pokradu to bo mo ral narod vrnt .
    Mejo naredi z Natom pri Orbanu pa je resen.

  2. U svakom slučaju bolje da su ostali u defanzivi(,odbrambenim pozicijama),gdje su se znatno bolje pokazali,nego što su besumučno jurišali na dobro pripremljene Ruske odbrambene linije!Ponjeti uspjehom Harkovske operacije,postigli iznenadjenje sa oko 35OOO iskusnih vojnika(oštrica napada bile su neo-naci formacije Ajdar,Desni sektor,Kraken,Dnjepar 1 i 2),koji su ISIL taktikom(duboki prodori motorizacijom u unutrašnjost)postigli veliki uspjeh protiv oko 4500 iznenadjenih Ruskih vojnika(neki su kao pripadnici Rosgvardije iz Samare pružili otpor,a neki su panično bježali i ostavljali puna skladišta municije i opreme),pomislili su da će i ova operacija relativno lako ići,medjutim i Rusi su izvukli neke pouke i rezultat Ukro kontraofanzivu su takvi kakvi su.Znači nema ništa od ljetovanja,sunčanja i brčkanja u Azovskom moru!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave