NaslovnaNovostiIzrael počeo da koristi iskustva ruske "Specijalne Vojne Operacije" u svom napadu...

Izrael počeo da koristi iskustva ruske “Specijalne Vojne Operacije” u svom napadu na Gazu

Izrael pojačava zaštitu svojih oklopnih snaga uoči predložene kopnene operacije.

Neki od izraelskih tenkova Merkava primećeni su u blizini granice sa pojasom Gaze sa improvizovanim oklopnim „kavezima“ na vrhu svojih kupola.

Kako je postalo poznato, na tenkove Merkava su ugrađeni specijalni „viziri“. Ova modernizacija podseća na poboljšanja već viđena, a dolaze iz ruske kuhinje sa početka SVO, kada su tenkovi bili opremljeni sličnim uređajima za zaštitu od dronova i američkih projektila Javelin.

Ove dodatne mere zaštite ukazuju na ozbiljnost namera izraelske strane, naglašavajući njenu spremnost za aktivna borbena dejstva i želju da svede na minimum moguće pretnje po svoju opremu. Međutim, ovo takođe potvrđuje činjenicu da Izrael koristi iskustvo koje su pokupili posmatrajući sukob u Ukrajini.

Oklop kaveza je dizajniran da spreči pretnje FPV dronom. Fizički kavezi deluju kao mreža nalik barijeri oko tenka, odbijajući i zaplitajući dolazeće dronove kako bi ih sprečili da se približe svojoj meti. Istovremeno, elektronske protivmere ometaju komunikacione sisteme dronova, čineći ih neefikasnim.

merkava sa zastitama iznad kupole
merkava sa zastitama iznad kupole

Usvajanje kaveznog oklopnog sistema je takođe pokušaj odgovora na sve veću upotrebu FPV dronova kao pretnje u savremenom ratovanju. Odluka da se primeni ovaj sistem je svedočanstvo evolutivne prirode modernog ratovanja, gde su oklopne jedinice sve ranjivije na pretnje iz vazduha od bespilotnih letelica.

Ova taktika, prvobitno primećena kod ruskih snaga u Ukrajini, pokazuje važnost prilagođavanja novim izazovima na bojnom polju.

Izraelski potez da zaštiti svoje tenkove Merkava kaveznim oklopom ne samo da pokazuje njihovu posvećenost zaštiti svoje vojne imovine, već služi i kao dokaz efikasnosti sistema.

Sa druge strane, ne možemo a da se ne osvrnemo na podrugljive komentare koji su Rusima u početku stizali preko zapadnih mejnstrim glasila, kada su osvanule prve slike tenkova T-90 i T72 sa ovakvim zaštitama.

ruski tenkovi t 72 sa improvizovanim sistemima zastite na vrhu kupola
ruski tenkovi t 72 sa improvizovanim sistemima zastite na vrhu kupola

Očekuje se da će primena ove strategije postati sve raširenija među vojnim snagama širom sveta, pošto tehnologija FPV dronova nastavlja da napreduje i predstavlja značajnu pretnju za oklopna vozila.

Pre samo nekoliko dana, ruski koncern Uralvagonzavod u okviru državne korporacije Rostec, isporučio je Ministarstvu odbrane Rusije novu seriju tenkova T-90M Proriv i T-72B3M sa dodatnom zaštitom.

1 KOMENTAR

  1. Ove krovne rešetke djeluju i kao SLAT oklop,koja je namjena da ranije detonira(ili deformiše)kumulativnu bombu,bačenu sa drona ili da na njoj se detonira dron kamikaza,prije nego li pogodi krov kupole.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave