NaslovnaNovostiTenk T-55 korisniji kao teško borbeno vozilo pešadije

Tenk T-55 korisniji kao teško borbeno vozilo pešadije

Već smo pisali o mogućoj upotrebi zastarelih tenkova T-55 pokretnih artiljerijskih oruđa. Slične primere beleže i autori postova na Telegram kanalu. Tokom već zaboravljenog Drugog rata u Karabahu, koji je počeo u jesen 2020. godine, Azerbejdžan je u borbenim dejstvima koristio i tenkove T-55 kao improvizovana samohodna artiljerijska oruđa.

T-55 su postavljani iza glomaznih bedema i gađali su neprijatelja sa zatvorenih vatrenih položaja, a da nisu bili direktno izloženi protivtenkovskim oruđima. Međutim, relativno kratko trajanje tog sukoba i superiornost Azerbejdžana nisu dozvolili Jermeniji da uvede nova sredstva za uništavanje oklopnih vozila, poput bespilotnih letelica ili savremenih projektila.

Uništeni tenkovi T-54 severnovijetnamske vojske u predgrađu Sajgona. Završne borbe u ranim jutarnjim časovima 30. april 1975. godine
Uništeni tenkovi T-54 severnovijetnamske vojske u predgrađu Sajgona. Završne borbe u ranim jutarnjim časovima 30. april 1975. godine

Tako Военный Осведомитель smatra da upotreba reaktiviranih T-55 u ruskim oružanim snagama može imati sličan karakter, pošto je proizvodnja municije 100 mm zadržana zbog još uvek prisutnih BMP-3 i BMD-4M (naoružani topovima 100 mmShipunov 2A42).

To praktično znači da top 100 mm na tenku T-55 može donekle ublažiti opšti nedostatak artiljerijskih projektila u drugim kalibrima. No, upotreba T-55 kao artiljerijskih oruđa neće biti tako bezbedna kao što je bila tokom rata 2020. godine. Ruski komentator smatra da bi se T-55 pokazao daleko korisnijim ako bi se adaptirao i borbeno vozilo pešadije.

Moderno ratovanje zahteva ubrzani razvoj i implementaciju teških borbenih vozila pešadije ili oklopnih transportera na tenkovskim šasijama. Novo protivtenkovsko oružje, kontinuirana minska polja i precizna artiljerijska vatra zahtevaju značajno povećanje zaštite oklopnih vozila koja iza tenkova prevoze pešadiju na bojno polje.

Primera radi, Izrael je imao pozitivno iskustvo u pretvaranju trupa T-55 u teške oklopne transportere IDF Achzarit Mk 2 (naoružan mitraljezom 7,62 mm naRafael Overhead Weapon Station).

U trenutnim borbama u Ukrajini, ruskim snagama puno bi značile i domaće konstrukcije na šasiji T-55, poput BTR-T Omskog zavoda iz 1997, BMO-T iz 2001. godine (objekat 564, transporter na šasiji T-72, sa pešadijom prenosi i 30 reaktivnih bacača plamena RPO-A Šmelj) ili Т-15 Barbaris (objekat149) na šasiji Armata.

003 bmo
BMO-T
004 t 15
T-15

No, nakon godinu dana borbenih dejstava, usled problema sa artiljerijom i municijom, odlučeno je da se tenkovi T-55 ponovo aktiviraju, ali kao improvizovana artiljerijska oruđa.

Tako je pešadija na bojnom polju prinuđena da koristi lako oklopljene BMP-1, 2 i 3 za koje još uvek ne postoji serijski komplet za pojačanje zaštite, kao i oklopne transportere BTR-80 i 82A.

Ukrajinci se sreću sa sličnim problemima. Po svemu sudeći, oni se brže odlučuju za improvizovana rešenja. Tako su na frontu snimljeni teški oklopni transporteri na šasijama tenka T-64.

006 ukrajinski t 64 kao btr
Ukrajinski T-64 kao BTR

Umesto kupole, na šasiju je ugrađena improvizovana nadgradnja sa mitraljezom, a tu je i mesto za desant trupa ili tereta.

4 KOMENTARA

  1. Većina komentara je bez veze…Tenk može vršiti više uloga…Većina ljudi misli da je rat video igrica pa tenk negdje juri i juriša…jedna velika i česta uloga je držanje dostignutog položaja,a T55 tu ulogu može da odigra izvanredno, znači utvrdjena vatrena tačka koja iz rova u rov (utvrdjeni položaj) može brzo i lako da se pomjera a municije od 100 mm ima mnogo i jeftina je (sa lagera)to je milina t.j. njegova velika prednost … U toj ulozi je korisniji i bolji nego najsavremeniji tenk za kojeg imaš ograničenu količinu municije i koja je skupa…
    U ratu 90-ih u Bosni je tenk T-34 imao široku primjenu i bio je efikasan upravo iz tih razloga…dok tenk t-55 ima laseromer i to je dovoljno za njegovu efikasnost…kakve termovizije i bakrači ,to je luksuz od baš ne presudne važnosti…
    U ratu je poenta jel imaš dovoljno granata ili nemaš što se vidi i sad u ratu u Ukrajini…skidati top i stavljati običan mitraljez je ludilo mozga haha…

  2. Mene više zabrinjava to što je T-55 “otporan” na nuklearni udar,tj.na elektro magnetni puls kao posledicu eksplozije jer je kompletno mehanički tenk,a radio veza i nišanska elektronika je pravljena lampama,tako da možda imaju u planu da na visini od 3-4 hiljade metara raspale jednu “pečurku” i onda krenu sa 55icama rešetaju sve što je ostalo da stoji na bojnom polju onako kao gomila nepokretnog gvožđa. To mi je odmah palo na pamet i ni malo mi se ne sviđa,jer taj oblak će otići ko zna gde(kod nas GARANTOVANO!!!!).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave