NaslovnaNovostiRusi počeli da opremaju svoje savremene raketne PVO sisteme Tor-M2 džakovima sa...

Rusi počeli da opremaju svoje savremene raketne PVO sisteme Tor-M2 džakovima sa peskom

Nedavne slike koje se pojavljuju na društvenim mrežama prikazuju korišćenje vreća sa peskom kao dodatnu zaštitu za savremeni ruski raketni sistem protivvazdušne odbrane, Tor-M2.

Vizuelni materijali, navodno izvučeni iz video snimka koje je nedavno objavilo rusko Ministarstvo odbrane na svom Telegram kanalu, prikazuju raketni sistem zemlja-vazduh Tor-M2 opremljen omotačima od vreća sa peskom, navodno da bi se poboljšale njegove odbrambene sposobnosti.

„Ovo vozilo je jedinstveno. Ne plaši se prljavštine. Može ići bilo gde. Njegova manevarska sposobnost je jednostavno odlična“, primetio je mehaničar-vozač zvani „Pustinjak“, koji je dejstvovao u sistemu protivvazdušne odbrane.

Slike otkrivaju okvir Tor-M2 skrojen sa specijalizovanim metalnim rešetkama kako bi se prilagodilo ojačanje vrećama sa peskom, što je mera koju je preduzelo rusko vojno osoblje kao odgovor na pretnju koju predstavljaju ukrajinske bespilotne letelice kamikaze i udari američkih sistema HIMARS.

FPV dronovi, koji operateru daju mogućnost da posmatra okolinu u realnom vremenu, postali su jedan od faktora koji su doveli do promene načina vođenja rata. Ove vrste dronova nude izviđanje u realnom vremenu i mogu da izvode precizne udare, što ih čini odličnim alatom u rukama dobrih operatera.

Sa stalnim rizikom, čak i unutar teritorija pod ruskom kontrolom, njihova vojna postrojenja su bila pod napadima ukrajinskih snaga koje koriste izviđačke i udarne sisteme pretežno dobijene od zapada.

Odluka ruskog ministarstva odbrane da opremi tenkove protivmerama protiv ovih bespilotnih letelica naglašava stalno rastuću prirodu pretnji na bojnom polju i potrebu za kontinuiranim prilagođavanjem.

TOR-M2

Sistem Tor je dizajnirao ruski gigant protivvazdušne odbrane Almaz-Antej za uništavanje aviona, helikoptera, dronova, projektila i drugog precizno vođenog oružja, leteći na srednjim, malim i veoma malim visinama po svim vremenskim uslovima. 

Sistem protivvazdušne odbrane TOR je dostupan u različitim verzijama kao što su guseničari, statični, vučeni i na točkovima. Mobilizacija traje samo 3 minuta i može se transportovati na bilo koji način, uključujući vazdušnim putem. 

TOR sistem ima zaista impresivno vreme odziva od 7-8 sekundi [standardno] i 7-10 sekundi [kada je u pokretu] i jedan je od najboljih sistema svoje kategorije na svetu.

Sistem može da otkrije preko 40 vazdušnih ciljeva, a zatim da prati i gađa do četiri istovremeno na dometu do 12 kilometara i visinama do deset kilometara sa svojih 16 projektila 9M338 čak i u pokretu.

raketn sistem protivvazdusne odbrane arkticki tor m2dt ispaljuje raketu
raketni sistem protivvazdusne odbrane arkticki tor m2dt ispaljuje raketu

Ruska vojska ima između 100-200 Tor sistema različitih verzija. Novije verzije, poput Tor-M2DT, se trenutno masovno proizvode. 

U februaru je otkriveno da je sistem protivvazdušne odbrane Tor fino podešen da efikasno presreće precizno navođene rakete koje su ispalili američki raketni sistemi visoke pokretljivosti M142 (HIMARS) i M270 raketni sistem za višestruko lansiranje (MLRS) koji su nedavno isporučeni Ukrajini. 

Međutim, ukrajinci su već do sada delili snimke gde su zabeležili kako uništavajusisteme ovog tipa.

Prema više medijskih izveštaja, prvi sistem protivvazdušne odbrane Tor-M2DT Rusija je rasporedila u Ukrajini početkom decembra 2022 godine.

Snimak uništavanja ukrajinskog drona Shark od strane ruskog PVO sistema Tor-M2

Bespilotna letelica Shark uništena je u zoni specijalne vojne operacije Oružanih snaga Rusije. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak njegovog uništenja na svom Telegram kanalu.

Kao što znate, dronovi Shark obavljaju izviđačke misije. Sam kompleks „Ajkula“ obuhvata tri bespilotne letelice, lanser i komandno mesto na šasiji vozila sa sistemom upravljanja. Međutim, dronove ovog tipa ruska vojska je više puta uništavala. Ovo se desilo i ovog puta.

Ukrajinski dron oborila je vojna PVO oprema Oružanih snaga Rusije. Za uništavanje drona korišćen je protivvazdušni raketni sistem Tor-M2 grupe trupa Oružanih snaga Rusije Vostok.

Kako je rekao komandant baterije raketnog sistema PVO sa pozivnim znakom „Maverik“, samo u poslednjih nekoliko dana posade protivvazdušnih raketnih sistema uništile su više od 20 vazdušnih ciljeva u pravcu Južnog Donjecka.

Na objavljenim snimcima vidimo kako PVO sistem Tor obeležava metu na nebu, ukrajinski dron, a zatim ga pogađa. Kao rezultat pogotka, olupina poprilično skupe ukrajinske bespilotne letelice leži na zemlji.

Prema rečima oficira, posade PVO sistema Tor su dobro upoznate sa taktikom ukrajinskih snaga, te zbog toga lako mogu da obaraju vazdušne mete. Posle šezdeset lansiranja njegove PVO jedinice su čak i prestali da broje koliko su ciljeva pogodili, hvali se komandant.

Sposobnosti ruske PVO ranije su primetili i mnogi zapadni vojni stručnjaci, koji smatraju da će razvijeni sistem PVO Oružanih snaga Rusije postati glavni problem za Oružane snage Ukrajine u slučaju prebacivanja američkih lovaca i pokušaja njihove upotrebe u sukobu.

Međutim ruski nemar i nedoslednost ih ponekad košta direktnih pogodaka od strane ukrajinskih snaga, pogotovo u vestima objavljenim nedavno.

1 KOMENTAR

  1. U Spec.operaciji smo već vidjeli mnoge improvizacije(i sa jedne i sa druge strane),od terenaca pa do tenkova,ne bi li se poboljšala zaštita vozila!Neke su bile jednostavne,neke složene,neke uspešne,neke ne!Ako ništa drugo(slično kao u ratu u BiH),bez obzira na realnu efikasnost,pružale su posadi bar psihološki osjećaj da su zaštićeniji nego bez njih.Što se tiče TORA M2,razumljivo mi je što koriste ovakav vid zaštite(vreće sa pijeskom),jer je oklopna zaštita vozila i kupole,prilično tanka(od 6mm-9,5mm čelika).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave