NaslovnaNovostiPotvrđena upotreba arktičke verzije Tor-M2DT PVO sistema u zoni SVO u Ukrajini

Potvrđena upotreba arktičke verzije Tor-M2DT PVO sistema u zoni SVO u Ukrajini

Arktičku verziju PVO sistema „Tor“ koriste marinci ruske Severne flote u zoni specijalnih vojnih operacija u Ukrajini, izjavila su 9. marta za TASS dva izvora bliska ruskom Ministarstvu odbrane.

„Arktički sistemi Tor-M2DT deluju u borbenim redovima jedinica Severne flote u zoni specijalnih operacija“, rekao je jedan od izvora ruskoj novinskoj agenciji.

Drugi izvor je potvrdio ovu informaciju, ne precizirajući oblast u kojoj ovi sistemi rade. „Arktički Tor sistemi se uspešno nose sa svim borbenim zadacima u zoni specijalnih vojnih operacija, pokazujući visoku efikasnost“, dodao je on.

Sistem Tor je dizajnirao ruski gigant protivvazdušne odbrane Almaz-Antej za uništavanje aviona, helikoptera, dronova, projektila i drugog precizno vođenog oružja, leteći na srednjim, malim i veoma malim visinama po svim vremenskim uslovima.

Verzija Tor-M2DT, koja je zasnovana na šasiji guseničarskog terenskog vozila DT-30PM, posebno je razvijena za rad u arktičkom regionu na temperaturama do -50 stepeni °C.

Sistem može da otkrije preko 40 vazdušnih ciljeva, a zatim da prati i gađa do četiri istovremeno na dometu do 12 kilometara i visinama do deset kilometara sa svojih 16 projektila 9M338 čak i u pokretu.

U februaru je otkriveno da je sistem protivvazdušne odbrane Tor fino podešen da efikasno presreće precizno navođene rakete koje su ispalili američki raketni sistemi visoke pokretljivosti M142 (HIMARS) i M270 raketni sistem za višestruko lansiranje (MLRS) koji su nedavno isporučeni Ukrajini. Međutim, ukrajinci su prošlog meseca podelili video u kome su zabeležili kako uništavaju prvi sistem ovog tipa.

tor m2dt
tor m2dt

Ruska vojska ima između 100-200 Tor sistema različitih verzija. Novije verzije, poput Tor-M2DT, se i dalje masovno proizvode.

Prema više medijskih izveštaja, prvi sistem protivvazdušne odbrane Tor-M2DT Rusija je rasporedila u Ukrajini početkom decembra 2022 godine.

IzvorTASS

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave