NaslovnaNovostiSistem Tor-M2 obara ukrajinski dron Furija u novoobjavljenim snimcima

Sistem Tor-M2 obara ukrajinski dron Furija u novoobjavljenim snimcima

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je 29. aprila video snimak na kome se vidi kako sistem protivvazdušne odbrane Tor-M2 presreće dron kijevskih snaga iznad zone sukoba u Ukrajini.

Tor-M2 prvo prati mali dron, identifikovan kao A1-CM Furija, sa svojim radarskim i optičkim sistemima, a zatim ga obara jednom raketom.

Tor-M2 je duboko nadograđena verzija Tor srednje visine, kratkog dometa sistema protivvazdušne odbrane iz sovjetske ere. Ova verzija ima poboljšanu pokrivenost radarom za kontrolu vatre i zaštitu od lažiranja. Takođe može istovremeno da gađa do četiri mete.

Sistem Tor je dizajnirao ruski gigant protivvazdušne odbrane Almaz-Antej za uništavanje aviona, helikoptera, dronova, projektila i drugog precizno vođenog oružja, leteći na srednjim, malim i veoma malim visinama po svim vremenskim uslovima. 

Sistem može da otkrije preko 40 vazdušnih ciljeva, a zatim da prati i gađa do četiri istovremeno na dometu do 12 kilometara i visinama do deset kilometara sa svojih 16 projektila 9M338 čak i u pokretu.

raketn sistem protivvazdusne odbrane arkticki tor m2dt ispaljuje raketu
sistem protivvazdusne odbrane arkticki tor-m2dt ispaljuje raketu

Ruska vojska ima između 100-200 Tor sistema različitih verzija. Novije verzije, poput Tor-M2DT, se trenutno masovno proizvode.

A1-CM Furija je ručni taktički izviđački dron koji je razvio Athlon Avia sa sedištem u Kijevu. Dron ima trajanje leta do tri sata i radni domet od 50 kilometara. Obično je opremljen elektro-optičkim sistemom, aapravljen od kompozitnih materijala (fiberglas, karbonska vlakna, kevlar).

Od 2014. godine Furija se široko koristi tokom operacije združenih snaga u istočnoj Ukrajini za izviđanje iz vazduha i prilagođavanje artiljerijske vatre.

Sistem se sastoji od tri bespilotne letelice, tri dnevna i dva noćna opremljena termovizijima. Promotivni video ovog drona možete pogledati ovde.

Poslednji ukrajinski napad bespilotnim letelicama izazvao je požar na rezervoaru za gorivo u Sevastopolju. Gradske vlasti su saopštile da neće vršiti evakuaciju stanovnika sa područja naftnog skladišta dok su požar označili kategorijom 4, najvećom.

Prema najnovijem brifingu Ministarstva odbrane Rusije, od početka operacije oboren je 3.901 dron kijevskih snaga.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave