NaslovnaNovostiOružane snage Ukrajine gađale GMLRS projektilima jedinicu ruskih marinaca u Donjeckoj oblasti...

Oružane snage Ukrajine gađale GMLRS projektilima jedinicu ruskih marinaca u Donjeckoj oblasti [VIDEO]

Oružane snage Ukrajine nanele su udare na bazu 810. gardijske brigade pešadijske marine Crnomorske flote Ruske Federacije, saopštio je komandant ukrajinske jedinice UAS „Mađarske ptice” na svom Telegram kanalu.

Komandant je incident opisao kao odmazdu za ruski raketni napad na ukrajinske vojnike 128. jurišne brigade. Podsetimo, ruski Precizni udar u Dimitrovu, u oblasti Zaporožja, naneo katastrofalne gubitke ukrajinskoj vojsci.

Ukrajinske oružane snage su navodno odgovorile ruskim okupacionim snagama tako što su izvele masovni raketni napad na grupu marinaca tokom koncerta povodom Dana artiljerije i kopnenih raketa Oružanih snaga Rusije, koji se obeležava 19. novembra. prema ukrajinskom glasilu Militaryi.

Rusi tvrde da je udar izveden sa pet projektila M30A1 (Lethality Enhanced Ordnance, LEO) i M31 iz porodice GMLRS. Dakle kasetno oružje korišćeno za napad je stiglo sa zapada. Na društvenim mrežama je postavljen snimak, koji prilažemo i na kome se vidi trenutak napada na prostoriju punu ruskih vojnika. Na istom snimku prikazana je ruska glumica Polina Menših kako nastupa na sceni.

GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) predstavlja vojni raketni sistem sa vođenim projektilima koji se koristi za precizno dejstvo na ciljeve na velikim daljinama. HIMARS nosi jedan nosač sa šest raketa sistema sa višestrukim lansiranjem (GMLRS) ili jednu raketu vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS).

Napad koji su izveli Ukrajinci dogodio se tokom koncerta ruskih trupa u klubu u selu Kumačove koje se nalazi u Starobeševskom okrugu u Donjeckoj oblasti.

Posle ovog raketnog udara, poginulo je oko 25 ruskih vojnika, a više od 100 je povređeno, tvrde ukrajinski izvori. Na ruskim kanalima za razmenu poruka pojavljuju se informacije o smrti ruske glumice Poline Menših, za sada bez potvrda.

oruzane snage ukrajine gadale su projektilima jedinicu ruskih marinaca
oruzane snage ukrajine gadale su projektilima jedinicu ruskih marinaca

Ruska štampa je već objavila fotografije zgrada pogođenih napadom. Na ovim snimcima se vidi da je jedna od raketa koju su ispalili Ukrajinci probila kroz krov sale gde su ruski vojnici prisustvovali dodeli nagrada.

Pre otprilike godinu dana u Ukrajinu je stigao ”M142 HIMARS” i ”M270 MLRS”, kao i njihove modifikacije. Zajedno s njima stigle su i vođene rakete serije ”GMLRS” (”Guided Multiple Launch Rocket System”). Ukrajinci su za kratko vreme zatrpani nekolikim desetinama lansirnih rampi i značajnom količinom BK: kasnije su inostrani partneri obećali čak i rakete ”GLSDB” (”Ground Launched Small Diameter Bomb”) kontruisane da mogu zameniti taktičke raketne komplekse, s mogućnošću lansiranja kao upravljivim avio bombama.

HIMARS ukratko

Sistem HIMARS proizvodi kompanija Lockheed Martin u Sjedinjenim Državama. Svoju smrtonosnu efikasnost dokazao je u ratu u Ukrajini.

HIMARS označava sistem visoko mobilne artiljerijske rakete (High Mobility Artillery Rocket System). HIMARS je montiran na točkovima i može ispaljivati različite vođene i nevođene rakete i projektile do dometa od otprilike 300 kilometara. Verzija koju je u početku dobijala Ukrajina, je modifikovana sa skraćenim dometom, međutim više se tačno ne može reći s čime raspolažu.

ukrajinac lansira himars
ukrajinac lansira himars

HIMARS je osmišljen da bude izuzetno pokretan i može se brzo rasporediti putem vazdušnog ili kopnenog transporta. Koristi ga američka vojska, američki marinci i neke međunarodne vojske pod komandom SAD. Sistem je korišćen u borbenim dejstvima u Avganistanu, Iraku i Siriji, kao i u podršci operacijama koje nazivaju humanitarnim.

Ukupno gledano, HIMARS je visoko efikasan i svestran artiljerijski sistem koji pruža preciznu vatrenu podršku na dugim daljinama za podršku kopnenim snagama u različitim operacijama.

Američki zvaničnici su u više navrata opisali sposobnost Ukrajine da integriše i primeni ovaj sisteme kao bitnu stavku na frontu, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da napadne ruske komandne lokacije i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta.

Bojeva glava M30A1

Naprednija, alternativna bojeva glava ili M30A1, proizvođači Lockheed Martina nazivaju „prvom municijom razvijenom za opsluživanje ciljeva u području bez efekata neeksplodiranih ubojnih sredstava“.

Tajna M30A1 leži u ogromnom broju volframovih kuglica raspoređenih oko eksplozivnog jezgra – njih oko 182.000. Dizajn je iz tehnologije poznate kao Lethality Enhanced Ordnance koju je razvio Orbital ATK, a kasnije je kupio Northrop Grumman.

Ovaj pristup koristi kompjutersko modeliranje za izračunavanje optimalne veličine, broja, gustine i položaja fragmenata kako bi se osiguralo da bojeva glava proizvodi maksimalni mogući efekat protiv određene vrste mete.

Proizvođači tvrde da M30A1 proizvodi istu vrstu smrtonosnosti kao i kasetna bojeva glava. Ovo je prekrilo površinu od preko četiri fudbalska terena po raketi, tako da bi salva od šest prekrila pola kvadratne milje.

Ruski odgovor na HIMARS

Ruski odgovor na HIMARS je raketni sistem Tornado-S. Sličan je HIMARS-u ali može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

Tornado-S
Tornado-S

Pored ruskog odgovora postoji i ukrajinski sistem za koji mnogi smatraju da je bolji od HIMARS-a. ”Oljha” (srpski Jovaje ukrajinski reaktivni višecevni raketni sistem (RSZO, MLRS) sa novom upravljivom municijom, a kreiran je korišćenjem nekih elemenata sovjetske MLRS 9K58 ”Smerč”.

14 KOMENTARA

  1. Treba zesce udarati po Ruskim fasistima koji pokusavaju da okupiraju susednu drzavu,procice isto kao i u Avganistanu, zivela Ukrajina.

    • Da nisi trol pa da ti objasnim neke činjenice ali ti bih bilo ludo sa moje strane. Nije to nikakva država čija državnost seže kroz vekove već veštačka tvorevina onih koji su zlatom plaćali uništenje Carske Rusije. Jesu uništili carevinu i uvalilli Lenjina i Trockog koji su bili ona Metastaza koja će usmrtiti sve Rusko kao najvažnije Crkvu. Ali u svojoj toj bahatosti predvideli su i pocenili čoveka koji nije dozvolio da saznaju šta mu je najbolje raditi uspeo se do njih samih a onda tu Duboku državu odstranio na najefikasniji način tj eliminisao… I sad govore kako toliko egzikucija nije bilo potrebno mada u stvari jeste on je tu Hobotnica ubio u celosti tako da više nije mogla promeniti oblik a ustvari ostati ono što jeste. Po rečima Teodora Ruzvelta: Kad skine kaput boljševika ispod njega se nalazi pravi Ruski Nacionalista. Umesto da kazni Finsku jer je odbila molbu kojoj je uputio a ona odbila svestan da će i finska napasti zajedno sa Nemcima istu tu Rusiju čija je bila sastavni deo vekovima pa se osamostalila zbog”Boljševika ono što mu je bilo potrebno uzeo je silom jeste bilo gubitaka u takozvanom Ratu Kobasice i čuvenom Fincu snajperisti koji je ubijao bez razlike obične vojnike momke učitelje radnike seljake a ne oficire kao Zajcev i nekolicina žena koji su desetkovani oficirski kadar. Mada nije bog zla žena i on je popušio snajperski pogodk tačno u glavu pa i ako je čudom preživeo nosio vilicu na potiljku. Ipak i ako je Finskoj suđeno kao pripadniku paktantrojnihnsila isti taj Gorba koji joj je tražio da vojsci ustupiti 10% svoje teritorije i tako dok.neprođe sranje sa Nemcima i pored svega bio je premanima jako blago naklon pa umesto da je kazni i oduzme teritorije on joj je poklonio neke koje nikad slovom nisu bile nje. Dodavši da će Finska biti zemlja. U kojoj će ulagati. E sad kad nema više jeftinih sirovina iz RF. Kako će sad sebe nazivati pošto su za sebe govorili da Su Tigar sa Baltika! Tigar da ali od papira kao i ostatak zapada u koje se kuneš a na tebe bledaju kao na Stoku i degenerika. Samo napred Ljubi ti zapad gde ti volja ti ćeš i posle svega za njih ostati neotesana seljčina

      • Kakva priglupa tipično srbska papazjanija gde pobogu skrene sa crnog mora do Finske…,samo za informaciju Lenjin je bio njemački agent a srbija je nastala nakon raspada osmanlijskog carstva (600 godina pod turcima) i balkanskih pokolja koje se nazivaju ratovima. Upravo su Rusi i Austrijanci spriječili srbiju da izađe na more jer im nisu htjeli dopustiti širenje utjecaja pa su dobili dio Makedonije ali ne zadugo sve skupa!!!

    • Slažem se u potpunosti da treba žestoko udarati po Ruskim fašistima,koji se bore u Ukro vojsci i koji su izigravali nekakve partizane i oslobodioce,u nekoliko upada na Rusku teritoriju.Većina je već izginula,ali treba dotući preostale.

  2. Украјински неонацисти само нека провоцирају и чачкају мечку , после ће им ђаво бити крив ! На крају ће обрати бостан – јежа и да не споменем !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  3. Udrite rusi po nacistima,pocnite skidati americke spijunske satelite, pa fasiti nece moci da tuku po neduznim ljudima a pocnitr ravnjati sve gradove kao sto izraelski fasiti pobise neduzni narod i djecu,ravnjajte sve do Poljske a posle polako .

    • Srbija je ostala bez izlaza na more(preko Sjeverne Albanije,nakon Prvog Balkanskog rata),,jer je pod velikim pritiskom Austrougarske 1912.nastala Albanija kao samostalna država.

  4. Opet ista greška kod Rusa!Okupljaju ljudstvo u opasnoj zoni(oko 70km od linije fronta)dejstva HIMARS-a!Treba prestati sa bilo kojim većim okupljanjem ljudstva,ukoliko nisu baš neophodna i pojačati PVO odbranu.

    • Slažem se potpuno sa tobom.Sve dok se ne oslobode u potpunosti Donbas,Zaporožje i Hersonska oblast(pa i druge regije),samo treba što žešće udarati po Ukro okupatoru.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave