NaslovnaNovostiPrecizni udar u Dimitrovu, oblast Zaporožja, naneo katastrofalne gubitke ukrajinskoj vojsci

Precizni udar u Dimitrovu, oblast Zaporožja, naneo katastrofalne gubitke ukrajinskoj vojsci [VIDEO]

Ukrajinski poslanik je 15. novembra na društvenim mrežama postavio snimak u kojem tvrdi da su Oružane snage Ukrajine (OSU) ponovo pretrpele velike gubitke usled ruskog preciznog udara na ukrajinsko ljudstvo u selu Dmitrovo u Zaporoškoj oblasti.

Dok je prvi napad poremetio ceremoniju dodele nagrada 128. brigade OSU 3. novembra, drugi napad je bio usmeren na štab druge ukrajinske brigade u istom selu. Kao rezultat udara, gomila pripadnika Nacionalne garde Ukrajine stradala je raketnim udarima, tvrde ruski izvori.

Ukrajinski poslanik je potvrdio da je ovo još jedna tragedija, pozivajući se na svoje izvore u ukrajinskoj vojsci raspoređenoj u toj oblasti. On je takođe okrivio ukrajinske komandante, koji su ignorisali mere bezbednosti.

Rusko Ministarstvo odbrane je na dnevnom brifingu izvestilo o kontrolnom punktu 128. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Dimitrovu. Ruski vojni izvori su 16. novembra podelili snimak napada koji je koordinirao izviđački dron:

Prema ruskoj analizi, ukupan broj poginulih ukrajinskih činovnika od februara 2022. dostigao je 2.736 oficira. Samo u prvoj nedelji novembra potvrđena je smrt još 33 oficira.

Ovo je verovatno uglavnom zbog prvog ruskog udara u Dimitrovu. Od 5. novembra na ovu cifru treba dodati još 53 smrtna slučaja, uključujući najmanje jednog stranca.

Podsetimo, 5. novembra Ruske snage objavile su snimak na kome se vidi trenutak kada su raketom Iskander pogodili zgradu u kojoj se nalazili oficiri „128. brdsko-jurišne brigade iz Zakarpatja”. 

Vojnici su učestvovali na ceremoniji dodele nagrada i ordenja koja se odvijala u jednom selu u regionu Zaporožja, veoma blizu linije fronta, navode proukrajinski izvori. Prema ukrajinskim izvorima, u napadu je poginulo najmanje 20 ukrajinskih vojnika.

Ukrajina je posle dužeg vremena konstantnog negiranja i nerealnih izveštaja o količini presretnutih ruskih raketa ovoga puta zvanično priznala pogodak rakete. Navodno, pokrenuta je i istraga kako bi se utvrdilo kako je moguće da Rusi imaju tako tačne podatke o prisustvu ukrajinskog vojnog osoblja u toj zgradi.

Ukrajinske oružane snage izvestile su da je 3. novembra ruska vojska napala 26 naselja u okrugu Zaporožja, Polohivke i Vasiljevke, navodeći da je „neprijatelj raketama Iskander-M pogodio osoblje 128. brdske jurišne brigade, ubivši nekoliko vojnika“, prema navodima ukrajinske novinske agencije UNIAN.

“Ruski okupatori su 3. novembra pogodili ljudstvo 128. brdske jurišne brigade. U napadu su poginuli vojnici, a ranjeni su i civili.” saopštila je Uprava za stratešku komunikaciju kancelarije vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine.

„Rat uzima najbolje. Naša braća su tragično stradali u zoni borbenih zadataka, vojnici 128. brigade OGŠBr, koji su po cenu života branili nezavisnost Ukrajine od okupatora“, rekao je šef Zakarpatske regionalne vojne uprave, Viktor Mikita.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov reagovao je na tragediju u regionu Zaporožja. On tvrdi da će sve okolnosti incidenta biti razjašnjene. „Naš neprijatelj je podmukli terorista. Moramo da učinimo sve da zaštitimo naš narod i damo iskrene odgovore porodicama i prijateljima poginulih boraca“, rekao je on.

Zakarpatska oblast proglasila je trodnevnu žalost za poginulim borcima 128. Zakarpatske zasebne brdsko-jurišne brigade. Od 6. novembra na teritoriji regiona biće spuštene državne zastave.

Zašto su napadi balističkim raketama opasni

Napad balističkim projektilima je nekoliko puta opasniji od napada krstarećim raketama, a kratko vreme i malo sposobnih sredstava za presretanje su posebno kritični faktori. Primera radi, uzmimo trenutni sukob u Ukrajini. Ukoliko je vazdušna uzbuna objavljena u Kijevu oko 11, prve rakete nad gradom su već 10 minuta kasnije.

Tokom napada krstarećim raketama, stalno se beleže poletanje strateških bombardera, njihov let u područje lansiranja ili odlazak ruskih brodova u Crno more. Rakete H-101, H-555 lete brzinom od 800-900 km/h, a vreme od objave samog alarma do udara može se meriti satima.

ISKANDER
ISKANDER

Ali u slučaju napada balističkim projektilima, sve je mnogo komplikovanije za protivnika. Osim toga, presretanje balističkih raketa može da uradi samo nekoliko protivraketnih sistema i to veoma sofisticiranih.

3 KOMENTARA

  1. Malo se govori o priličnom uticaju sistema TORNADO-S,na Ukrajinsku ofanzivu(pogotovo na njegov razarajući učinak u vezi Ukrajinske logistike).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave