NaslovnaNovostiHuti otvorili kampove za obuku i proglasili opštu mobilizaciju; SAD razmatraju udare...

Huti otvorili kampove za obuku i proglasili opštu mobilizaciju; SAD razmatraju udare po Jemenu

Jemenski Huti najavili su opštu mobilizaciju i počeli da regrutuju ljude u kampove za obuku na severu zemlje. Prema podacima Politbiroa pokreta Ansar Alah, desetine hiljada građana zemlje već su izrazile želju da učestvuju u neprijateljstvima protiv armija Izraela i njegovih saveznika.

Nakon kraće obuke vojnih veština, planirano je da borci budu poslati u Gazu.

U međuvremenu, najavljene su mere mobilizacije u pozadini pretnji Jemenu iz Sjedinjenih Država. Istovremeno, Huti predstavljaju popriličnu pretnju i za Izrael i za njegove satelite u regionu, jer mogu da napadnu neprijateljske položaje raketama i dronovima.

Dakle, radikali imaju sposobnosti i potencijala da udare na Saudijsku Arabiju i UAE, kao i na neprijateljske brodove u Crvenom moru.

Istovremeno, malo je verovatno da će invazija NATO trupa u Jemen biti preduzeta, pošto Vašington shvata besmislenost takve ideje. Krvavi rat je besneo širom zemlje oko pet godina, koji je zvanično okončan tek u maju 2023.

Najverovatnije opcije su američki vazdušni udari na položaje Huta i pomorska blokada ove zemlje. Pentagon je već najavio skoro pokretanje operacije Prosperity Guardian, čija je svrha da se obezbedi sloboda plovidbe u Crvenom moru.

Da Sjedinjene Države i njihovi saveznici razmatraju moguće udare protiv Huta (Ansar Alah) u Jemenu, izvestio je i Blumberg 20. decembra. Huti inače kontrolišu veći deo jemenske obale Crvenog mora, a deo su takozvane Osovine otpora koju podržava Iran i koja se suprotstavlja Izraelu.

Grupa je ispalila nekoliko projektila i dronova na najjužniji izraelski grad Eilat od početka izraelskog rata u palestinskom pojasu Gaze koji podržavaju SAD. Takođe su napali veliki broj brodova u izraelskom vlasništvu i najavili blokadu svih brodova koji su krenuli ka Izraelu.

jemenski huti su napali bugarski teretni brod a potom ga zauzeli
jemenski huti su napali bugarski teretni brod a potom ga zauzeli

Huti su do sada napali najmanje deset brodova, a još jedan je zaplenjen i trenutno se nalazi sa posadom u Jemenu.

SAD su 18. decembra pokrenule operaciju Prosperity Guardian kako bi „osigurale bezbednost pomorskog saobraćaja“ u Crvenom moru, moreuzu Bab al-Mandeb i Adenskom zalivu. Za sada učestvuju Ujedinjeno Kraljevstvo, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Holandija, Norveška, Sejšeli a u operaciji će učestvovati i Španija.

Pozivajući se na informisane izvore, Bloomberg je izvestio da je u SAD u toku planiranje akcija koje imaju za cilj da osakate sposobnost Huta da gađaju komercijalne brodove tako što će pogoditi njihovu infrastrukturu u Jemenu.

Tokom poslednjih nekoliko godina, Huti su izgradili, uz navodnu pomoć iranske Islamske revolucionarne garde, veliki arsenal ofanzivnog oružja, uključujući projektile, bespilotne letelice i daljinski kontrolisane čamce koji mogu da napadnu plovila stotinama kilometara udaljena od jemenskih obala.

Prema Bloombergu, SAD i dalje žele da diplomatija funkcioniše i nisu odlučile da nastave sa udarima protiv Jemena.

Američki zvaničnici su 17. decembra preneli preko svog Politika da je udarna grupa Dwight D. Eisenhover Carrier Strike Group premeštena u Adenski zaliv kako bi bila u poziciji da podrži potencijalni odgovor SAD protiv Huta.

uss dwight d. eisenhower
uss dwight d. eisenhower

Planovi SAD da pokrenu udare protiv Huta su priznanje da operacija Prosperity Guardian nije dovoljna za okončanje pomorske blokade Huta.

Do sada je desetak najvećih svetskih brodarskih kompanija obustavilo operacije u Crvenom moru, što je stvorilo ozbiljnu krizu u pomorstvu.

Svaki potez SAD protiv Huta sigurno će dovesti do ozbiljne vojne konfrontacije. Grupa koju podržava Iran nikada nije oklevala da odgovori na napade na njenu teritoriju u Jemenu. Početkom novembra, grupa je oborila američki borbeni dron koji je leteo pored jemenske Crvene obale u potezu koji je pokazao njihovu odlučnost.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave