NaslovnaNovostiPregovori o prekidu vatre u Jemenu; Kraj rata moguć ove godine zahvaljujući...

Pregovori o prekidu vatre u Jemenu; Kraj rata moguć ove godine zahvaljujući Kini

Čini se da je Saudijska Arabija donela odluku da okonča rat protiv Jemena koji je izbio pre više od osam godina, navodi se u nekoliko novinskih izveštaja koji su se pojavili 7. aprila.

Pozivajući se na informisane jemenske izvore, televizija Al-Maiadeen je izvestila da je kraljevina obavestila jemenskog predsednika i članove predsedničkog saveta rukovodstva o svojoj odluci i obavestila ih o nenajavljenim sastancima sa iranskim Hutima (Ansar Alah) tokom nedavnog sastanka u Rijadu.

„Saudijski ministar odbrane, Khalid bin Salman, informisao je šefa i članove saveta rukovodstva o rešenju za izlazak iz rata u Jemenu tokom njihovog sastanka“, rekli su izvori bejrutskom informativnom kanalu.

Pored toga, saudijski ambasador u Jemenu upoznao je predsedavajućeg i članove Liderskog saveta o detaljima nenajavljenog razumevanja Rijada sa Hutima i njihovim rezultatima.

Saudijska Arabija, predvođena koalicijom arapskih zemalja i uz podršku Sjedinjenih Država, izvršila je invaziju na Jemen 2015. kako bi zbacila Hute, koji su preuzeli zemlju prethodne godine. Prema podacima Ujedinjenih nacija, rat je do sada odneo živote više od 370.000 života.

Al-Maiadeenovi izvori su istakli da saudijska vizija za rešenje pozdravlja produženje primirja u Jemenu na još godinu dana, u dogovoru sa Hutima.

jemenski huti
jemenski huti

„Vizija predviđa produženje primirja u zamenu za predaju plata [zaposlenih], ujedinjenje valute i potpuno otvaranje luke Al Hudejda“, rekli su izvori.
Izvori su objasnili da će produženje primirja sa ovim novim uslovima biti praćeno zvaničnom saudijskom objavom kraja rata i prestankom njenog mešanja u Jemenu.

Nakon zvanične deklaracije o završetku rata, počeće jemensko-jemenska runda konsultacija pod nadzorom UN i Saudijske Arabije, rekli su izvori i dodali da će konsultacije nastojati da se dogovore prelazna faza za period od dve godine.

Prema izvorima, saudijska vizija se zasniva na razgovoru, tokom prelaznog perioda, o budućem obliku države i vladajućoj vladi.

„Saudijska vizija za rešenje u skladu sa svojim razumevanjem sa Sanom se još uvek raspravlja i skoro je konačna“, dodaju izvori.

Saudijska odluka da okonča rat u Jemenu došla je nakon što je kraljevina obnovila odnose sa Iranom u dogovoru koji je posredovala Kina. Invazija na zemlju je u svojoj srži imala za cilj da prekine uticaj Teherana tamo porazom nad Hutima.

Al-Maiadeenov izveštaj se poklopio sa drugim izveštajem Rojtersa, koji je otkrio da saudijski i omanski izaslanici planiraju da posete jemensku prestonicu Sanu sledeće nedelje kako bi pregovarali o trajnom sporazumu o prekidu vatre sa Hutima.

sukob u jemenu getty images
sukob u jemenu getty images

Ako se postigne dogovor, strane bi to mogle da objave pre islamskog praznika Bajrama koji počinje 20. aprila, rekli su novinskoj agenciji izvori informisani o tome.

Obraćajući se Al-Maiadeenu 8. aprila, Mohammad al-Bukhaiti, član političkog biroa Huta, rekao je da postoji „sporazum“ sa Saudijskom Arabijom. Međutim, on je odbio da potvrdi ili demantuje vest da će saudijsko-omanska delegacija uskoro posetiti Sanu.

Tokom intervjua, al-Buhaiti je otkrio da su Ujedinjeni Arapski Emirati, ključni član koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, počeli da se povlače iz Jemena.

„Nećemo dozvoliti prisustvo bilo kakvih snaga UAE ni na jednom delu jemenske teritorije“, rekao je zvaničnik Al-Majadinu.

Glavni saveznik UAE u Jemenu je secesionistički Južni prelazni savet, koji još nije komentarisao razumevanje između Saudijske Arabije i Huta. I Abu Dabi i Rijad vide savet kao protivtežu svojim drugim saveznicima u zemlji, uglavnom Partiji Al-Islah orijentisanoj na Muslimansko bratstvo.

jemen
jemen

Sve u svemu, čini se da će se rat u Jemenu verovatno završiti ove godine. Rešenje bi moglo da pomogne da se preoblikuje politička ravnoteža na celom Bliskom istoku, okončavajući razdor između Saudijske Arabije i Irana s jedne strane i minimizirajući uticaj i SAD i Izraela s druge.

Uspeh nagodbe mogao bi da podstakne Saudijsku Arabiju i Iran da sarađuju u vezi sa bezbednosnom situacijom u Iraku, ratom u Siriji, pa čak i ekonomskom, političkom krizom u Libanu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave