NaslovnaNovostiIranska raketa oborila američku bespilotnu letelicu MQ-1C Grey Eagle u Jemenu

Iranska raketa oborila američku bespilotnu letelicu MQ-1C Grey Eagle u Jemenu

Američka bespilotna letelica MQ-1C Grey Eagle oborena je u Jemenu. Dron je pogođen iranskom 358 baražnom raketom. To potvrđuje i snimak koji pokazuje trenutak poraza drona.

Datum i mesto snimanja nisu saopšteni. Pretpostavlja se da je dron uništio Ansar Alah. Ovaj pokret je naoružan sličnom municijom i nedavno je već oborio nekoliko izviđačkih bespilotnih letelica. Jemenske snage su 8. novembra oborile američki dron MQ-9 Reaper.

„Naša protivvazdušna odbrana uspela je da obori američki MQ-9 dok je vršio neprijateljske aktivnosti nadzora i špijunaže u jemenskim teritorijalnim vodama kao deo američke vojne podrške Izraelu“, navodilo se u saopštenju te grupe, koja je saveznik Irana. Huti su tada kao i sada objavili i snimak napada na dron MQ-9 Reaper.

Pre samo nekoliko dana, u odvojenom napadu dronom na američku vazduhoplovnu bazu Al Harir u Iračkom Kurdistanu, eksplozija je oštetila drugi američki udarno-izviđački dron MQ-1C Grey Eagle i infrastrukturu vojnog objekta.

MQ-1C Grey Eagle

Grey Eagle je duboko modernizovana verzija čuvenog drona MQ-1 Predator koji je razvio General Atomics za izviđačke, nadzorne i borbene misije. Verzija drona sa produženim dometom ima izdržljivost do 36 sati i operativni domet od preko 4.600 kilometara sa satelitskom komunikacijom.

Dron je dugačak 26 metara i širok 52 metra i može da nosi od 360 kilograma tereta uz maksimalnu težinu pri uzletanju od 1.633 kilograma. Ima maksimalnu brzinu od 309 kilometara na sat, maksimalnu visinu leta od 29.000 stopa i autonomiju od 25 sati zahvaljujući motoru na teško gorivo od 164 konjske snage.

MQ-1C može da posmatra i prepozna mete na kopnu dok krstari iznad 25.000 stopa. Raketa AGM-114 Hellfire, koju dron može da nosi, ima poluaktivno lasersko navođenje, bojevu glavu od osam kilograma i maksimalni domet od oko 11 kilometara. Operateri dronova MQ-1C identifikuju i geolociraju metu koristeći multispekralni sistem nišanjenja, a zatim lansiraju projektil Hellfire na metu.

Grey Eagle ali i osnovni model Predator su korišćeni u velikoj meri u sukobima u Iraku i Avganistanu, ali i u našim krajevima. 

Podsetimo, još od 2017. godine New York Times je skretao pažnju da američke snage u Iraku i Siriji, tokom borbi protiv ISIS-a, vrše neselektivna bombardovanja koja rezultiraju civilnim žrtvama. Od svih iz ovog sukoba, najpoznatija je afera Talon Anvil.

Zašto SAD neće da naoružaju Ukrajinu dronovima Grey Eagle?

Za neke očekivano, dronovi tipa Gray Eagle, čak ni prve verzije, nisu nikada stigli do ukrajinskih snaga, iako se o tome spekulisalo. Prošle godine, grupa od 16 američkih senatora poslala je šefu Pentagona Lojdu Ostinu pismo u kojem je tražila od Pentagona da pošalje bespilotne letelice Grey Eagle MQ-1C u Ukrajinu. 

Ruski vojni ekspert Dmitrij Drozdenko početkom godine je izjavio da bespilotne letelice sve više postaju jednostavna meta ruske protivvazdušne odbrane, zbog čega su Amerikanci odbili da Ukrajini pošalju bespilotne letelice Grey Eagle MQ-1C.

Dugo se mislilo da su se američki zakonodavci uzdržavali od odobrenja transfera drona Grey Eagle u Ukrajinu iz straha da će poverljiva tehnologija dospeti u ruke Rusije. U novembru 2022, CNN je izvestio da SAD degradiraju dronove za isporuku u Ukrajinu.

mq 1c gray eagle
mq 1c gray eagle

U to vreme, iako se podrazumevalo da će osetljiva tehnologija biti uklonjena iz drona, u izveštaju se navodi da će biti potrebno neko vreme da se dron izmeni do tačke u kojoj će malo toga biti predato neprijatelju ako se sruši na teritoriju pod ruskom kontrolom.

U Sjedinjenim Državama se stvarao medijski zamah za prebacivanje bespilotnih letelica Grey Eagle u Kijev. Komandant američke vojske u Evropi, general-potpukovnik Ben Hodžis (sada već bivši), rekao je ranije početkom godine da je dron jedno od ključnih oružja koje je potrebno Kijevu. Ništa od ovoga se na kraju nije dogodilo, dok ruski sistemi elektronskog ratovanja nastavljaju da dominiraju na frontu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave