NaslovnaNovostiKo bi rekao da će Srbija sama praviti svoje krstareće rakete?

Ko bi rekao da će Srbija sama praviti svoje krstareće rakete?

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev nedavno je boravio u poseti Srbiji tokom koje je, između ostalog, razgovarao o mogućim perspektivama odbrambene saradnje dve zemlje.

Tokom ovih događaja, prema pisanju azerbejdžanskih medija, bilo je i predstavljanje nekoliko opreme i naoružanja koje srpska odbrambena industrija već proizvodi ili je u razvoju.

Među sistemima koji su predstavljeni azerbejdžanskoj delegaciji bili su „raketa-bomba“ ili ekvivalent GLSDB pod nazivom Košava-1 i krstareće rakete Vila-1 i Vila-2.

Ukrajinski stručnjaci izdanja Difens ekspres preciziraju da je do sada bilo teško zamisliti da će Azerbejdžan biti zainteresovan za rakete iz Srbije, jer je pre toga Baku potpisao nekoliko sporazuma u ​​oblasti odbrane sa Turskom i Izraelom.

Međutim, to se već dogodilo, pa zaista vredi pogledati razvoj raketa koje Srbija ima, te uspešno plasira na inostranom tržištu.

Prva zvanična prezentacija srpskih raketa Vila-1 i Vila-2 održana je na vojnoj izložbi Partner 2023 u septembru ove godine u Beogradu, a sve faze razvoja ovih projekata trebalo bi da budu završene za 2-3 godine.

Vila-1 i Vila-2

Glavna i zajednička karakteristika Vila-1 i Vila-2 je da ove podzvučne krstareće rakete treba da prate inercijalni navigacioni sistem, ali da se ciljanje vrši uz pomoć optoelektronske stanice.

Ove rakete imaju domet do 300 kilometara, brzinu leta od 0,75-0,8 maha, trajanje leta do pola sata i težinu bojeve glave do 300 kilograma.

Razlika je u tome što Vila-1 ima lansirnu težinu od 1.000 kilograma i projektovana je za lansiranje sa kopnenih i morskih platformi, dok Vila-2 ima lansirnu težinu od 750 kilograma i namenjena je za lansiranje sa vazdušnih platformi.

Košava-1

Što se tiče srpskog ekvivalenta GLSDB, Košava-1, vredi istaći sledeće karakteristike

Košava-1 je srpski višenamenski raketni sistem dugog dometa zasnovan na poboljšanoj verziji rakete Oganj. Raketni sistem Košava-1 razvijen je prvenstveno za napade na tenkove, oklopna vozila, utvrđenja, komandna mesta, niskoleteće helikoptere, obalne brodove, vojno-industrijske objekte i mostove na udaljenosti od 50 km.

Ukupna težina rakete Košava-1 je približno 300 kg, od čega je 100 kg fragmentacione bojeve glave.

5 KOMENTARA

  1. Ovo me podseća na onaj momenat kada je Tito amerima prodao “Jugo svemirski program”. ‘Ajmo neke ozbiljnije teme !

  2. Kod nas razvoj bilo kog modela NVO predugo traje, a do započinjanja serijske proizvodnje uglavnom je dobrim delom prevaziđeno. Najavljeni tempo modernizacije BVP M-80 je na nivou manufakturne proizvodnje iz XVIII veka. Kapaciteti su nam nedovoljni za bilo kakvu ozbiljniju i masovniju proizvodnju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave