NaslovnaNovostiMešovita flota F-16 i Gripen? Kijev objavio koliko mu aviona treba da...

Mešovita flota F-16 i Gripen? Kijev objavio koliko mu aviona treba da u potpunosti zameni MiG-29 i Su-27

Ukrajina planira da zameni celu svoju flotu borbenih aviona sovjetske proizvodnje zapadnim avionima.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat rekao je da bi Ukrajina želela da dobije dovoljno borbenih aviona od svojih zapadnih saveznika da zameni celu flotu sovjetskih aviona.

Zapad je do sada najavljivao nameru da snabdeva Ukrajinu američkim lovcima F-16 iz sastava vazduhoplovnih snaga Holandije, Belgije i Norveške, međutim, to neće biti dovoljno.

Da bi u potpunosti zamenio borbene avione Su-27 i MiG-29 preostale iz sovjetske ere, Kijev traži da dobije najmanje 150 zapadnih aviona, plus one namenjene za obuku pilota. Međutim, do sada, niko sa zapada nije ponudio ni približno toliko.

Ukrajinci bi sve, aaaa

„Generalno, već je poznato koliko je lovačkih aviona Ukrajini potrebno. Reč je o 150 letelica, plus određeni broj aviona za obuku. Ovo bi bilo dovoljno da u potpunosti zameni flotu sovjetske tehnike“, naveo je Ignat.

Sada zvaničnici u Kijevu pokušavaju da nađu više država spremnih da ukrajinskoj strani isporuče avione F-16. U toku su i pregovori sa švedskim predstavnicima u vezi sa transferom lovačkin aviona JAS 39 Gripen iz sastava švedskog ratnog vazduhoplovstva.

Vazduhoplovstvo Ukrajine u budućnosti čak se nada navaci teških lovačkih aviona kao što su F-15 i Eurofighter Typhoon, Mirage 2000, aparatima F-18 Hornet, A-10 Thunderbolt, a idu dotle da razmatraju i avionima pete generacije tipa F-35.

Treba napomenuti da će Kijev dobiti belgijske lovce F-16 tek 2025. godine, a sa istim tipom aviona iz Holandije mogu nastati određeni problemi, nakon što je pobedila desnica na nedavno održanim izborima u zemlji, koja se kategorički protivi isporuci naoružanja Ukrajini. Međutim, do sada nije bilo nikakvih zabrinjavajućih izjava za Ukrajinu u vezi sa tim.

saab gripen
saab gripen

Kada je reč o švedskom avionu, Gripen koristi mali broj zemalja u svetu. Švedska, Brazil, Češka, Mađarska, Južna Afrika, Tajland i Velika Britanija. U stvarnosti, od navedenih zemalja, jedino Švedska može “sebi da priušti da donira“ poneki avion Ukrajini. 

Broj Gripena među ostalim zemljama nije veliki i osnova je njihove vazdušne flote. Britanija kao država bi sebi priuštila donaciju Gripena, međutim britanski RAF ih koristi za obuku i vežbu, ne za borbu.

Prema brojkama iz Moskve, Rusi već „uništili“ duplo više aviona nego Ukrajina

Ako bismo išli po zvaničnim podacima koje je iznela ruska strana, Ukrajini bi odavno trebalo da ponestane borbenih aviona iz sovjetskog doba. Predstavnici ruskog Ministarstva odbrane tvrde da su od početka invazije uništili 550 aviona, 257 helikoptera i 9.608 dronova koji pripadaju ukrajinskoj vojsci.

Prema paralelnim statistikama koje se vode na kanalima zapadih obaveštajnih službi, broj izgubljenih aviona od strane Vazduhoplovstva Ukrajine bio bi nešto manji i obuhvatao bi 188 jurišnika Su-25, 153 borbena aviona MiG-29, 54 bombardera prednjih Su-24 i 40 lovaca Su-27.

Međutim, skoro dve godine od početka sukoba, ukrajinski avioni i dalje lete i donekle učestvuju u borbenim dejstvima, budući da su prilagođeni da koriste rakete zapadne proizvodnje (američke, britanske ili francuske).

Što se tiče dobijanja zapadnih aviona, mora se konstatovati da će to biti prilično teško sprovesti. U početku, zapadni saveznici Kijeva su bili prilično nevoljni da isporuče bilo kakve avione, plašeći se eskalacije sukoba i daleko više diskreditacije nakon što ih je ruska vojska uništi.

f 16 lansira sajdvinder
f-16 lansira sidewinder raketu

Bilo je i diskusija o tome da F-16 i drugi lovci uključuju niz operativnih problema, od obuke pilota, servisiranja do pripreme neophodne infrastrukture za njihovo raspoređivanje.

Kao rezultat situacije na frontu, Rusi su nedavno usavršili sisteme PVO S-400, koji su sada opremljeni novim raketama, a integrisali su ih u zajednički sistem sa avionom AWACS A-50U, postigavši značajne rezultate u uništavanju ukrajinskih aviona.

7 KOMENTARA

  1. Kao sto ni same leparde ne voze ukrainci nego nacisti iz nemacke tako bi i ove avione vozili nacisti iz neke druge zemlje koja ih odranije ima. Al kad se pogleda slika da na svaki taj avion ide deset ako ne i vise pancira ili drugi pvo sistem, ako ne i vise, tesko da ce tamo ista duze leteti po nebu. Tamo jedino dronovi mogu nesto da urade, da se provuku ispod radara i napadnu.

  2. Lijepo su vam Rusi govorili da zaustavite krvoprolice dok ste mogli i da pregovarate i jasno vam stavili do znanja da posle nece biti sluha za bilo kakve pregovore.nadali ste se americkoj pomoci pa kome god su ameri pomagali ti su ostali bez sopstvene zemlje! Vise vas ne mogu spasiti svi zrakoplovi ovozemaljski.

  3. Do tada ukronazije vise nema. Do Uskrsa mogu jos malo da cimaju nogicom. Ovi im dali 20 starih tenkova od obecanih 200, a te avione “obecane” ce da dobiju na onaj dan. 150 aviona…

  4. I da dobiju 150 aviona koje traže, nemaju obučene pilote za te tipove aviona . Da bi mogli da vode borbena dejstva, treba im za obuku dve godine . Za šest meseci mogu da nauče da polete i slete, oni vremena nemaju tako da mogu samo da se predaju ili da izginu .

    • Drugar, preko 50 Ukrajinskih pilota se obučava u inostranstvu (najviše SAD) za let na F-16 aparatima već oko godinu dana. Plus, ako im usfali domaćih pilota, tu su uvek strani plaćenici. Nije kao da piloti plaćenici ne postoje. (Pogledaj malo ko su bili piloti na obe strane u ratu Etiopija i Eritreja. Na obe strane ruski, tj. bivši Sovjetski piloti plaćenici.).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave