NaslovnaNovostiUkrajina objavila da im je neophodno 150 lovaca F-16 ili drugih savremenih...

Ukrajina objavila da im je neophodno 150 lovaca F-16 ili drugih savremenih zapadnih aviona

Za odbranu Ukrajini treba oko 150 lovaca poput F-16 ili drugih savremenih aviona, na primer, Gripen, rekao je Jurij Ignat, portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Prema njegovim rečima, ovo je dovoljno za obavljanje zadataka preko mora i kopna.

Sto pedeset je iznos koji bi nam omogućio da zaštitimo našu zemlju i vazdušni prostor. To je u budućnosti, kada celu flotu sovjetske zastarele (i moralno i fizički) opreme zamenimo F-16, može j druga vrsta aviona, na primer SAAB-ov Gripen, primetio je Ignat.

On je podsetio da bi prvi lovci F-16 mogli da se pojave u Ukrajini na proleće 2024. godine. Istovremeno, govornik je ukazao na prilično težak proces obuke ukrajinskih pilota i inženjera, koji zahteva vreme, pošto letelica nije laka za rukovanje i održavanje.

Obuka pilota, infrastrukture i inženjera nije laka. Izgled aviona se neće radikalno promeniti, ali će ozbiljno uticati na bojno polje. Ako udarna grupa aviona uključuje jedan F-16, onda će neprijatelj shvatiti da se tamo nalazi „efka“ i treba da „beže“, kaže spiker Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Međutim, s obzirom na povećanu efikasnost PVO u sprezi sa avionom A-50U AWACS, upotreba zapadnih lovaca će biti otežana. Osim toga, Vazdušno-kosmičke snage Rusije redovno izvode kombinovane napade na aerodrome Oružanih snaga Ukrajine, pa će ukrajinska komanda imati problema sa razmeštanjem primljenih F-16, ukoliko prvi stignu do proleća.

F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbena letelica sa resursom od 8.000 sati dizajnirana je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

f 16 block 70
F-16 Block 70, poslednja u nizu modernizacija aviona koga gledamo preko 40 godina

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V
Karakteristike F-16

5 KOMENTARA

  1. 150 komada F-16 nije ni malo a nije ni mnogo obzirom da Rusija ima preko 1500 aviona. A bitnije pitanje je koju verziju F-16 ce dobiti Ukrajina? Jer zadnju verziju F-16 blok70 sigurno nece dobiti, a ako ne dobiju bar F-16 blok 50 onda nije to to, jer ove starije varijante blokovi 30,40 su dosta inferiornije u odnosu na blok 50 i blok 70

  2. F-16 ne moze protiv naprednih pvo sistema,moraju prvo dronovima ili storm shadow napasti pvo pozicije pa tek onda jako nisko da leti

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave