NaslovnaNovostiPrikazani snimci uništenja samohodne haubice CAESAR francuske proizvodnje od strane municije Lancet

Prikazani snimci uništenja samohodne haubice CAESAR francuske proizvodnje od strane municije Lancet

U neidentifikovanom delu zone sukoba u Ukrajni, Oružane snage Rusije aktivno koriste Lancet municiju. Uz pomoć ovih dronova moguće je veoma efikasno uništavati vojnu opremu, tenkove, oklopna vozila, artiljerijske sisteme, komunikacione stanice i tako dalje.

Ukrajinska vojska je više puta, u razgovorima sa zapadnim dopisnicima, primetila visoku efikasnost Lanceta, nazivajući ovu lutajuću municiju kao jedan od velikih problema na liniji fronta.

Nedavno su se na internetu pojavili snimci uništavanja samohodne haubice CAESAR francuske proizvodnje od strane municije Lancet. Na njima vidimo kako Lancet ocrtava svoju metu. Zatim sledi udarac, eksplodira samohodna artiljerija.

Podsetimo se da je samohodni top CAESAR samohodna artiljerijska jedinica kalibra 155 mm razvijena u Francuskoj početkom 2000-ih. Od 2008. takve samohodne topove počela je da koristi vojska, a sada su u upotrebi u brojnim zemljama širom sveta, uključujući samu Francusku, Saudijsku Arabiju, Indoneziju, Dansku i Kolumbiju.

Posle početka specijalne vojne operacije, Francuska je isporučila Ukrajini više sličnih artiljerijskih postrojenja. Pretpostavlja se da je reč o 20 ili 30 samohodnih artiljerijskih jedinica.

Podsetimo, tek u septembru mesecu ove godine zabeležena je prva video potvrda uništenja francuskih artiljerije CAESAR 8×8 koje je Danska isporučila Ukrajini.

Ukrajina ih ima još

Zaista, gubitak haubica je udarac, ali ne zaboravimo značajan broj ovih artiljerijskih čuda koja su Ukrajincima još uvek na raspolaganju. Ovaj incident, ipak, otvara Pandorinu kutiju pitanja o promenljivoj dinamici ratovanja u novom digitalnom dobu i ravnoteži moći u svetu.

Najnoviji podaci daju živopisnu sliku bojnog polja. Haubica CAESAR, nekada simbol snage, sada leži u gomili gvožđa, njeno prisustvo su obezvredile ruske snage. Ne samo ove, već sudbina još mnogih takvih haubica visi o koncu.

CAESAR u Ukrajini

Ukrajinska vojska je sredinom godine dobila pojačanja od ministarstava odbrane Francuske i Danske. Danska je tada isporučila 19 artiljerijskih sistema CAESAR 8×8, a Francuska 30 samohodnih haubica CAESAR 155 mm u konfiguraciji 6×6.

Čuven po svojoj mobilnosti, vatrenoj moći i dometu, očekivalo se da će CAESAR sistem poboljšati udarne sposobnosti Ukrajine.

lancet udara po samohodnoj francuskog haubici caesar 155mm
lancet udara po samohodnoj francuskog haubici caesar 155mm

Ova haubica koju je isporučila Francuska smatrala se značajnom prednošću u sukobu sa ruskm vosjkim. Međutim, nedavni incidenti daju drugačiju sliku, pokazujući zapanjujuću snagu ruske tehnologije bespilotnih letelica u borbi protiv tako naprednog artiljerijskog naoružanja.

U februaru mesecu, kada je isporučila Ukrajini prvih 18 samohodnih haubica Cezar, ispostavilo se da je njih 16 je oštećeno. Razlog je intenzivna artiljerijska vatra koja dovodi do habanja cevi. Informaciju je 28. decembra objavio i francuski list Le Figaro.

Samohodna haubica CAESAR 155mm

CAESAR (CAmion Équipé d’un Système d’ARtillerie) je samohodna haubica kalibra 155 mm razvijena od strane francuske odbrambene kompanije Nexter Systems. Namena mu je pružanje visoko mobilne artiljerijske podrške kopnenim snagama. CAESAR sistem je montiran na šasiju kamiona sa 6×6 pogonom, što mu pruža izuzetnu pokretljivost u terenskim uslovima.

001 caesar ii
Caesar ii

Сnažno artiljerijsko vozilo је dostupno u varijantama 6×6 i 8×8. Može da pređe preko 600 km sa jednim rezervoarom za gorivo brzinom od 50 km/h, sa maksimalnom brzinom od 80 km/h.

Ključne karakteristike CAESAR 155 mm:

  1. Artiljerijski sistem: CAESAR koristi haubicu kalibra 155 mm sa odnosom dužine cevi prema kalibru od 52, što mu omogućava gađanje različitih vrsta artiljerijskih projektila, uključujući visokoeksplozivne, dimne, osvetljavajuće i precizno navođene projektile. Sistem ima domet od oko 40 kilometara.
  2. Pokretljivost: Konfiguracija na kamionskoj šasiji omogućava visoku pokretljivost i agilnost CAESAR-a, što mu omogućava brzo razmeštanje i premestanje na bojištu. Njegove sposobnosti za vožnju van asfalta omogućavaju mu rad u različitim terenima, što poboljšava taktičku fleksibilnost.
  3. Automatizacija: CAESAR je opremljen automatizovanim sistemom za rukovanje municijom, smanjujući opterećenje posade i omogućavajući brži tempo paljbe. Sistem može nositi do 18 granata, sa dodatnim zalihama municije u pratećem vozilu za snabdevanje municijom.
  4. Integracija C4I sistema: CAESAR ima napredne sisteme za komandu, kontrolu, komunikacije, računare i obaveštajne podatke (C4I), što omogućava njegovu integraciju u opšte mrežnocentrično ratovanje. Ova integracija poboljšava situacionu svest, koordinaciju sa drugim jedinicama i olakšava razmenu ključnih informacija.
  5. Izvozni uspeh: CAESAR sistem je izvezen u nekoliko zemalja širom sveta i svojevremeno je stekao priznanje za svoje performanse i pouzdanost. Korišćen je u raznim sukobima i “mirovnim operacijama” Zapada širom sveta, demonstrirajući svoju efikasnost u borbi.

6 KOMENTARA

  1. После рата биће посла за железаре! Неће морати да копају руду! Док покупе сво ово гвожђе, биће посла за две године!!

  2. Francuzi su pravili i prave kvalitetna artiljerijska orudja!Uprkos tome i kod npr.topaŠnajder-krezo mod 1907 (75mm)iz Prvog Svjetskog rata je dolazilo do habanja cijevi usljed konstantne paljbe i učestalog korištenja(imao je brzinu 20granata u minuti),isto kao i sada kod haubica CAESAR 155mm(pogotovo kada koriste i raketozorana zrna dometa 50+km)!Znači,fabrički je odredjeno(okvirno)koliko se granata može ispaliti,prije nego što dodje do deformacije cijevi(zavisno od čelika za izradu,uslova na ratištu-prljavština,pijesak,zemlja,pritiska prilikom ispaljivanja granate,vrsta granate,itd.).

  3. Ko zna šta Francuzi uvaljuju Ukrajincima!? 16 haubica od 18 neupotrebljivo zbog habanja cevi? I to sebi dozvoljava vojna industrija koja je izgurala 1. I 2. Svetski Rat. Pa, koliko su granata ispalili topovi i haubice u tim ratovima? Hoćete da nas ubedite da ste zaboravili kako se prave topovi? Izgubili ste, ili zaboravili tehnologiju? Nije, nego…!

    • Zanimljivo pitanje. Ja bi voleo da vidim poređenja eksplozivnog pritiska moderne artiljerijske municije i one korištene u 2. sv ratu i pogotovo u odnosu na one korištene u 1. sv. ratu. Jest da je tehnologija izrade modernih artiljerijskih cevi vidno naprednija nego ono što je korišteno pre 80 godina, ALI ja bi rekao da su operativni pritisci moderne municije isto daleko veći. Ustvari proporcionalno dosta veći nego povećanje kvaliteta i čvrstine čelika od kojih su cevi izrađene. Stoga imamo recimo čelik koji je možda za 30-40% kvalitetniji ali imamo i daleko veće operativne pritiske. Pa otud i brže habanje cevi. E sad, trebao bi neki metalurg i hemičar u tandemu da pojasni ovo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave