NaslovnaNovostiPrva video potvrda uništenja francuskih artiljerije CAESAR 8x8 koje je Danska isporučila...

Prva video potvrda uništenja francuskih artiljerije CAESAR 8×8 koje je Danska isporučila Ukrajini

Ukrajina je dobila francuske samohodne haubice CAESAR (CAmion Équipé d’un Système d’ARtillerie, kamion opremljen artiljerijskim sistemom) koje je obećala Danska, izjavio je 28. aprila kijevski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

„Danas su stigli danski CAESAR-i. I već su na borbenom dežurstvu. Ovo je nivo saradnje između Ukrajine i Danske“, rekao je Reznikov novinarima na konferenciji za novinare.

Juče, 1. septembra, stigla je i prva video potvrda uništenja ovih francuskih samohodnih topova CAESAR pristiglih iz Danske. Ovaj automobil u najnovijoj modifikaciji Danska je prenela na šasiju Tatra T815 (8×8). Interesantna je i činjenica da ova potvrda stiže iz ukrajinskih izvora.

Proizveden od strane francuske kompanije Nexter Systems, CAESAR je haubica od 155 mm 52 kalibra postavljena na šasiju kamiona sa šest točkova. Haubica može da ispali do šest metaka u minuti i ima domet paljbe od oko 42 kilometra koristeći prošireni domet, granate punog otvora i do 55 kilometara pomoću raketnih granata.

Nakon početka sukoba u Ukrajini još prošle godine, tačnije u maju, Francuska je poslala 12 CAESAR haubica kijevskim snagama. U junu je najavljeno obezbeđivanje još šest haubica. Kasnije u januaru, Francuska je obećala dodatnih 12 CAESAR-a za Ukrajinu.

Takođe u januaru, Danska je obećala da će donirati Ukrajini još 19 CAESAR-a. Reznikov nije precizirao koliko je haubica isporučeno.

003 caesar 8x8 1
Caesar 8×8

Čuven po svojoj mobilnosti, vatrenoj moći i dometu, očekivalo se da će CAESAR sistem poboljšati udarne sposobnosti Ukrajine. Ruska vojska je već uništila ili oštetila nekoliko haubica CAESAR. Najmanje jedna od haubica je pogođena Lancet lutajućom municijom.

Ukrajinske snage su dobile više od 800 artiljerijskih sistema od svojih saveznika od početka sukoba. Isporuke su značajno porasle u poslednjih nekoliko meseci kako bi se pripremile za ofanzivu velikih razmera protiv ruske vojske.

CAESAR-om upravlja petočlana posada i može biti potpuno operativan za manje od tri minuta. Takođe se može lako transportovati vazduhom, što ga čini vrednom imovinom za snage za brzo raspoređivanje.

CAESAR je koristila francuska vojska u raznim sukobima, uključujući i Mali, gde se pokazao kao veoma efikasan sistem za pružanje vatrene podrške kopnenim trupama.

155mm CAESAR haubica se pretvorila u pepeo: Kamikaza dron Lancet krivac

Interesantan događaj u tekućem sukobu u Ukrajini zabeležen je na video snimku 23. juna 2023. godine, na kojem se vidi kako ruski dron Lancet raznosi ukrajinsku samohodnu haubicu CAESAR 155 mm 6×6, artiljerijsku jedinicu koju je obezbedila Francuska.

Na snimku se vidi susret ruskog drona Lancet i ukrajinske samohodne haubice CAESAR. CAESAR-ov operater vešto pokušava da izbegne napad drona, činevši da vozilo skrene sa puta. Ovo je omogućilo drugom dronu Lancet da uspešno udari i uništi artiljerijsku jedinicu.

Ključne karakteristike CAESAR 155 mm su:

  1. Artiljerijski sistem: CAESAR koristi haubicu kalibra 155 mm sa odnosom dužine cevi prema kalibru od 52, što mu omogućava gađanje različitih vrsta artiljerijskih projektila, uključujući visokoeksplozivne, dimne, osvetljavajuće i precizno navođene projektile. Sistem ima domet od oko 40 kilometara.
  2. Pokretljivost: Konfiguracija na kamionskoj šasiji omogućava visoku pokretljivost i agilnost CAESAR-a, što mu omogućava brzo razmeštanje i premestanje na bojištu. Njegove sposobnosti za vožnju van asfalta omogućavaju mu rad u različitim terenima, što poboljšava taktičku fleksibilnost.
  3. Automatizacija: CAESAR je opremljen automatizovanim sistemom za rukovanje municijom, smanjujući opterećenje posade i omogućavajući brži tempo paljbe. Sistem može nositi do 18 granata, sa dodatnim zalihama municije u pratećem vozilu za snabdevanje municijom.
  4. Integracija C4I sistema: CAESAR ima napredne sisteme za komandu, kontrolu, komunikacije, računare i obaveštajne podatke (C4I), što omogućava njegovu integraciju u opšte mrežnocentrično ratovanje. Ova integracija poboljšava situacionu svest, koordinaciju sa drugim jedinicama i olakšava razmenu ključnih informacija.
  5. Izvozni uspeh: CAESAR sistem je izvezen u nekoliko zemalja širom sveta i svojevremeno je stekao priznanje za svoje performanse i pouzdanost. Korišćen je u raznim sukobima i “mirovnim operacijama” Zapada širom sveta, demonstrirajući svoju efikasnost u borbi.

6 KOMENTARA

  1. Trebalo je iz prve u toku vožnje da bude uništen, slaba je to odbrambena tehnologija. Kada je sleteo sa puta, već tada je bio onesposobljen

  2. Na žalost, niko ne pominje ljude koji su unutra, samo ovu gvožđuriju i njene karakteristike, petočlana posada je isparila u trenutku, neko ih je rodio i voleo sada neće imati šta da sahrane od njih …

  3. Odličan haubički sistem za uvođenje zapadne demokratije u već opljačkane države u kojima su borci za slobodu naoružani samo puškama i gde nemaju prqvog odgovora za sejače smrti što je pravi naziv za ovo oružje
    MEĐUTIM kad se krene na rusiju onda to malo drugačije izgleda…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave