NaslovnaNovostiOštećeno 16 od 18 Caesar samohodnih habubica isporučenih Ukrajini

Oštećeno 16 od 18 Caesar samohodnih habubica isporučenih Ukrajini

Francuska je isporučila Ukrajini 18 samohodnih haubica Cezar. Njih 16 je oštećeno. Razlog je intenzivna artiljerijska vatra koja dovodi do habanja cevi. Informaciju je 28. decembra objavio francuski list Le Figaro.

Caesar (CAmion Équipé d’un Système d’ARtillerie, kamion opremljen artiljerijskim sistemom) samohodna haubica je ušla u službu 2008. Od tada je zabeležila borbena dejstva u nekoliko sukoba. Kalibar je 155 mm/52. Pogon je 6×6 ili 8×8, dok dizel motor pokreće ovaj sistem naoružanja. Maksimalna brzina je 100 km/h, po neravnom terenu 50 km/h. Sa upotrebom raketnih granata, domet može dostici i od 50 km.

Caesar 8x8
Caesar 8×8

Ukrajina insistira da se haubice poprave na ukrajinskoj teritoriji usled opasnosti od ruskih napada tokom njihovog transporta u Poljsku. Čak i bez ruskih napada, Ukrajina kaže da je potrebno mnogo duže da se haubica preveze u Poljsku, popravi i ponovo vrati na front. O ovakvim pitanjima, kao i o dodatnoj vojnoj podršci, razgovaralo se na bilateralnom sastanku u Kijevu između šefa francuskog vojnog resora Sebastijena Lekornoa i njegovog ukrajinskog kolege Alekseja Reznikova na sastanku održanom 28. decembra.

Kijev već dugo traži od Pariza da isporuči tenkove Leclerc. Tenkovi su francuske proizvodnje i glavni su borbeni tenk francuske vojske. Prema nekim izvorima, razlog dosadašnjeg odbijanje Francuske je usled navodne složenosti održavanja tenka.

Umesto Leclerc tenkova Francuska namerava da Ukrajini isporuči još samohodnih haubica Caesar. Prema ruskim izvorima, očekuje se šest haubica. Postoji mogućnost da dolaze iz inventara danske kraljevske vojske, što znači da će Francuska dati Danskoj dozvolu da pokloni haubice Ukrajini. Danska ih ima ukupno 19 a očekuje još četiri 2023. Danske samohodne haubice Caesar imaju pogon 8×8, a ugrađene su na šasiju češkog kamiona Tatra 815.

Francuska je jedan od redovnih ukrajinskih dobavljača oružja i sistema naoružanja od početka rata, koji je počeo krajem februara. Međutim, nisu do sada bili voljni da isporuče svu zatraženu tehniku. Isporuke poslednjih meseci uključuju šest vučenih haubica TRF1 155 mm i dva sistema protivvazdušne odbrane Crotale. Pariz je do sada Kijevu isporučio oko 60 oklopnih transportera, protivtenkovskih vođenih raketa, kao i protivtenkovskih mina HDP-2A2.

Svakog meseca se nastavlja habanje cevi artiljerijskih sistema isporučenih Ukrajini. Ukrajinska vojska opterećuje svaki artiljerijski sistem nekoliko puta više nego što je dozvoljeno. Pored francuskih, problemi prate i nemački PzH 2000.

Oštećenja trpi i američka haubica M777. Postojao je čak i slučaj da je jedna haubica M777 pretrpela čak četiri promene cevi u roku od nekoliko meseci. Neki od problema sa kojima se suočavaju ukrajinske oružane snage odnose se i na logističke greške, po izjavama koje dolaze iz Nemačke u vezi sa samohodnim haubicama PzH 2000 koje je donirao Berlin.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave