NaslovnaNovostiUkrajini stigli od Danske dodatni artiljerijski sistemi CAESAR francuske proizvodnje

Ukrajini stigli od Danske dodatni artiljerijski sistemi CAESAR francuske proizvodnje

Ukrajina je već dobila francuske samohodne haubice CAESAR (CAmion Équipé d’un Système d’ARtillerie, kamion opremljen artiljerijskim sistemom) koje je obećala Danska, izjavio je 28. aprila kijevski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

„Danas su stigli danski CAESAR-i. I već su na borbenom dežurstvu. Ovo je nivo saradnje između Ukrajine i Danske“, rekao je Reznikov novinarima na konferenciji za novinare.

Proizveden od strane francuske kompanije Nexter Systems, CAESAR je haubica od 155 mm 52 kalibra postavljena na šasiju kamiona sa šest točkova. Haubica može da ispali do šest metaka u minuti i ima domet paljbe od oko 42 kilometra koristeći prošireni domet, granate punog otvora i do 55 kilometara pomoću raketnih granata.

Nakon početka sukoba u Ukrajini još prošle godine, tačnije u maju, Francuska je poslala 12 CAESAR haubica kijevskim snagama. U junu je najavljeno obezbeđivanje još šest haubica. Kasnije u januaru, Francuska je obećala dodatnih 12 CAESAR-a za Ukrajinu.

001 caesar ii

Takođe u januaru, Danska je obećala da će donirati Ukrajini još 19 CAESAR-a. Reznikov nije precizirao koliko je haubica isporučeno.

Ruska vojska je već uništila ili oštetila nekoliko haubica CAESAR. Najmanje jedna od haubica je pogođena Lancet lutajućom municijom.

Ukrajinske snage su dobile više od 800 artiljerijskih sistema od svojih saveznika od početka sukoba. Isporuke su značajno porasle u poslednjih nekoliko meseci kako bi se pripremile za ofanzivu velikih razmera protiv ruske vojske.

CAESAR-om upravlja petočlana posada i može biti potpuno operativan za manje od tri minuta. Takođe se može lako transportovati vazduhom, što ga čini vrednom imovinom za snage za brzo raspoređivanje. CAESAR je koristila francuska vojska u raznim sukobima, uključujući i Mali, gde se pokazao kao veoma efikasan sistem za pružanje vatrene podrške kopnenim trupama.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave