NaslovnaNovostiKako menjati cev na CAESAR haubici?

Kako menjati cev na CAESAR haubici?

30. decembra 2022 18 komada Caesar Mark II dostaviće do 2027 Litvaniji

Francuski predsednik Emmanuel Macron je još 22. aprila 2022. najavio je vojnu pomoć Ukrajini koja bi uključivala 12 samohodnih haubica 155 mm/L52 CAESAR (CAmion Équipé d’un Système d’ARtillerie)na šasijama 6×6 Renault Sherpa 5.

Tokom svoje posete Kijevu, 16. juna iste godine, Makron je izjavio da će Francuska obezbediti još 6 oruđa CAESAR, osim navedenih 12 koja su već stigla u Ukrajinu. No, upozoren od  strane svog vojnog osoblja, Makron je odustao od dodatne isporuke haubica iz zaliha francuske vojske. Naime, već poklonjenih 18 oruđa CAESAR predstavljao je skoro četvrtinu od ukupnog broja ovih haubica (76 jedinica) u naoružanju Francuske. 

001 caesar ii
Caesar ii

Kako bi se ipak pomoglo Ukrajini, rešenje je potraženo u pregovorima sa Danskom. Naime, Danska je još  22. maja 2017. potpisala ugovor sa Francuskom o kupovini 15 CAESAR haubica na šasijama Tatra 815-78×8, koje je Kopenhagenu (København) trebalo isporučiti do sredine 2022. godine.

U oktobru 2019, Danska je potpisala novi ugovor sa kompanijom Nexter o isporuci dodatne 4 haubice 8×8 155 mm CAESAR. Ova oruđa imaju masu od 32 tone (za razliku od francuskih 6×6, mase18 tona) mogu da nose do 36 granata (umesto 18, koliko nose francuske haubice) a kabine imaju ojačani oklop. Francuski ”Le Monde” je 1. oktobra 2022. izvestio kako je sklopljen dogovor da se ”deo haubica izrađenih za Dansku, isporuči Ukrajini”. 

Danski ministar odbrane Jakob Ellemann-Jensen je 19. januara 2023. izjavio kako je Kopenhagen Ukrajini prepustio sve svoje haubice 155 mm/L52 CAESAR  – ukupno 19 oruđa.

Ministar Sebastien Lecornu je  31. januara 2023. potvrdio kako je Francuska Kijevu predala novih 19 oruđa, ranije namenjenih Danskoj. Prema listu ”Le Monde”, ”тehnika, koju je Pariz spremao za isporuku Kijevu, prvobitno je bila namenjena Danskoj. Ovo se odnosi na ugovore potpisane sa Kopenhagenom još 2017. i 2019 godine (15 + 4 оруђа) ”. 

003 caesar 8x8 1
Caesar 8×8

Mnogi danski mediji negativno su ocenili ove isporuke, pozivajući se na činjenicu da je kraljevska vojska godinama čekala isporuku francuske artiljerije, a sada je prinuđena da je preda Ukrajini i time oslabi sopstvenu odbranu. 

No, za Kijev su francuske haubice još od prve isporuke, predstavljale ozbiljan ispit logističkih mogućnosti. Sva oruđa CAESAR, koja je Pariz već isporučio, zahtevale su remont. To znači da ih je trebalo povući sa prvih linija fronta i otpremiti, ako ne u Francusku, a ono, u najboljem slučaju, u Poljsku. 

Francuski ministar odbrane Sébastien Lecornu je 28. decembra 2022. posetio Kijev kako bi razmotrio poteškoće koje Ukrajinci imaju sa dobijenim naoružanjem. Navodno, tada je potvrđeno da postoje tehnički problemi sa francuskim haubicama 155 mm CAESAR.

Većina problema bila je povezana sa visokim intenzitetom vatre. Kod nekoliko isporučenih haubica cevi su bile istrošene a trenutno ih je nemoguće zameniti. Naime, Francuzi nisu spremni da sa svojih stokova isporuče rezervne cevi a izrada novih tek se očekuje.

Pored toga, na francuskim haubicama su usledili kvarovi na donjem postroju. Podsetimo se da je CAESAR na šasiji sa točkovima a velika brzina paljbe i teško prohodni blatnjavi putevi doprinose oštećenjima voznog dela.

Na sreću Ukrajinaca, šasija se može remontovati u Poljskoj. Istina, i za to je neophodno skinuti oruđe sa vozila i donji postroj transportovati do radionica u pozadini, udaljenih i više od hiljadu kilometara. S obzirom na značaj zapadne teške artiljerije sa precizno navođenom municijom, ovo nije lako učiniti.

004 155 mm trf 1
155 mm TRF 1

Uz sve gore navedene probleme, vredi napomenuti da je CAESAR i dalje superiorniji od drugog zapadnog artiljerijskog sistema – američke haubiceBAE Systems plc. 155 mm. M777. Vučene haubice sa lafetom sa razdvojenim kracima zadnjaka jednostavno fizički nisu u stanju da menjaju položaj tako brzo kao francuske samohotke.

Brza promena artiljerijskih pozicija od vitalnog je. značaja. Ovo je jedan od razloga što će se CAESAR koristiti sve dok je to moguće. Osim ako u budućnosti ne vidimo modifikacije koje će povećati pouzdanost samohodnih haubica.

U međuvremenu, Kijev je sa francuskih stokova (kao second-hand) naručio 15 haubica GIAT 155 mm TRF-1 (Canon tracté de 155 mm Tr F1) koje je Pariz povukao iz naoružanja. Do decembra 2022, u Ukrajinu je stiglo 6 ovih oruđa.

1 KOMENTAR

  1. Uh, eh, oh, ah ih… kakva tuga. Kada bi rat prestao ovog trenutka, tek naši unuci bi mogli , ponovo,da žive ” normalan” život. Neka stane što pre, samo neka stane….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave