NaslovnaNovostiIsporuka visoko preciznih bombi GLSDB Ukrajini, odložena do 2024; Koje posledice ovo...

Isporuka visoko preciznih bombi GLSDB Ukrajini, odložena do 2024; Koje posledice ovo ostavlja na frontu?

Ukrajina će dobiti bombe malog prečnika sa kopna (GLSDB) od SAD, a isporuka se očekuje 2024. godine. GLSDB, raketa dugog dometa, poboljšaće vojne kapacitete Ukrajine pružajući domet udara od 160 km, što prevazilazi karakteristike slične vrste municije koju koriste Ukrajinci na frontu.

Boing i Saab su prilagodili GLSDB za udare zemlja-zemlja, obezbeđujući Ukrajini novi isplativ i isplativ raketni sistem protiv raznih ciljeva. Uprkos kašnjenjima, ovo novo oružje se željno iščekuje da ojača odbrambene sposobnosti Ukrajine.

GLSDB test u Norveškoj 2019. godine

Ukrajina će verovatno u 2024. godini dobiti svoju prvu veliku seriju kopnenog oružja malog prečnika velikog dometa (GLSDB), prilagođenog za udare na udaljenosti od 160 kilometara, navodi Rojters, pozivajući se na Pentagon i izvore upoznate sa tom sa ovom temom.

GLSDB može da koristi artiljerijski raketni sistem HIMARS i ima oko dva puta veći domet od municije koju trenutno koristi Ukrajina, što bi moglo da ojača udarne sposobnosti.

Isporuka raketnih bombi vođenih GPS-om je prvi put spomenuta još u novembru 2022, a najavljena je zvanično u februaru, dok o njihovom dolasku u Ukrajinu slušamo već celu 2023. godinu, međutim to se idalje navodno nije desilo.

Pošto je ugovor između Pentagona i Boinga za početak proizvodnje potpisan tek u martu, očekuje se da će proizvođač isporučiti GLSDB bombe u SAD, ovog meseca, u decembru, navodi Rojters. Međutim takve potvrde još nisu stigle.

Ovo će biti praćeno mesecima testiranja pre nego što se može isporučiti u Ukrajinu. Savremeni sistem naoružanja koji su zajednički razvili Boing i švedska odbrambena kompanija Saab trenutno nije ni u opremi američke vojske.

Rusija je tvrdila da je oborila bombu GLSDB u martu, ali je američki zvaničnik rekao Rojtersu da to oružje do danas nije isporučeno Ukrajini. Sa druge strane, treba imati u vidu da su pojedini sistemi naoružanja isporučivani namerno tajno, kako bi se iskoristio elemenat iznanađenja te naneli što veći gubici u redovima ruskih snaga.

U međuvremenu, Aleksandar Mihajlov, šef Biroa za vojno-političku analizu, rekao je za Tass da se GLSDB lako može presresti ruskim odbrambenim sistemima, kao što su Tor-M2, Buk-M3 i S-350. Mihajlov je opisao GLSBD kao avijacijsku bombu sa nevođenim raketnim motorom prethodne generacije pričvršćenim za nju.

Animacija rada GLSDB

„Dakle, bomba može da ubrza pomoću ovog motora. Kada projektil dostigne potrebnu visinu, avio-bomba počinje samostalno da se kreće, koriguje kurs i pogađa metu“, rekao je on.

Ovu bombu, koja klizi dok se približava cilju, moraju oboriti sistemi protivvazdušne odbrane kratkog dometa koji se nalaze bliže meti. Bilo bi neophodno koristiti isti niz sistema koji se već koriste protiv HIMARS raketa – Tor-M2 sa nadograđenim softverom, Buk-M2 i Buk-M3 i S-350. Inače, “rakete S-300V4 takođe s vremena na vreme obaraju rakete HIMARS“, rekao je Mihajlov.

GLSDB bi povećao ukrajinski arsenal dugog dometa za izvođenje napada još dalje iza linija fronta. Vašington je u oktobru isporučio Ukrajini ograničenu količinu taktičkih raketnih sistema ATACMS, najverovatnije u varijanti dometa 160 kilometara.

Da li je baš ovo oružje koje može da obezbedi pobedu Ukrajini?

Iako su Sjedinjene Države odbile zahteve za raketu ATACMS (sposobnu da pogodi u dometu od 300 km), GLSDB-ov domet od 160 km bi omogućio Ukrajini da pogodi važne vojne ciljeve koji su bili van domašaja. To bi pomogao OSU da nastave svoje napade na oblastima iza linije fronta, kao i na rusku teritoriju na severnom delu granice dveju zemalja.

Sistem je kombinacija raketnog motora M26 (koji se nalazi na MLRS sistemima) i vođene bombe malog prečnika, GBU-39 (SDB) – koja se prvenstveno lansira iz jurišnih aviona. Oba su u izobilju dostupna u američkim zalihama.

bomba gbu 39
bomba gbu 39

Predloženi sistem Boinga, nazvan Bomba malog prečnika lansirana na zemlju (GLSDB), jedan je od mnogih planova za proizvodnju nove municije za Ukrajinu i istočnoevropske saveznike Amerike.

Raketnih motora M26 ima u izobilju u američkim zalihama, a GBU-39 košta oko 40.000 po komadu, što GLSDB čini, za zapadne normative relativno jeftinim, a njegove glavne komponente lako dostupnim.

GLSDB je vođena GPS-om, može zaobići pojedina elektronska ometanja, upotrebljiva je u svim vremenskim uslovima i može se koristiti protiv oklopnih vozila, navodi se na veb stranici švedskog SAAB-a.

Konačno, ukoliko zaista nekom treba dati odgovor na pitanje iz podnaslova, verovatno neće, kao ni do sada, ni jedan sistem naoružanja se do sada nije pokazao kao “game changer”.

1 KOMENTAR

  1. Nema od toga nista, prevagu na boistu donosi brijnija artiljerija i avijacija, a ovakve bombe se mogu i presretati i unistiti u vazduhu plus elektronsko ometanje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave